DE PRAATSTOEL. Michiel Geldof, Paul Mertens & Piet Noben (agmen architecten)

Het Brusselse ontwerpbureau agmen architecten heeft de prestigieuze prijs voor Rookie of the Year gewonnen tijdens de Belgian Building Awards 2024. Architect-vennoten Paul Mertens (35), Piet Noben (35) en Michiel Geldhof werden bekroond voor hun innovatieve benadering van architectuur gecombineerd met een solide management. Hun aanpak is een inspiratie voor andere architectenbureaus. Maar wie en wat inspireert hén? We vroegen het aan het drietal in De Praatstoel.

Op welk eigen gerealiseerde projecten ben je het meest fier en waarom?

Albert, de renovatie van de cafetaria van de KBR tot restaurant en eventruimte te Brussel. Omdat het zo leuk is er over de vloer te komen, het project telkens weer van gedaante te zien wisselen en toegeëigend te zien worden. De subtiele ingrepen en meer uitgesproken toevoegingen zijn in balans met het bestaande canvas en vormen samen een eigentijds geheel.

Violet, herbestemming van een directeurswoning tot kleinschalige cohousing met multifunctionele gedeelde ruimten te Antwerpen. Ook hier is het fijn om te zien hoe de collectieve gelijkvloerse verdieping gebruikt wordt voor expo’s en workshops met de buurt. Het nieuwe volume van de annex staat mooi als een sculptuur in de beeldentuin en de appartementen op de verdiepingen zijn fijne en ruimtelijke stadswoningen.

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koester je hoge verwachtingen?

Minor-Ndako, de verbouwing van enkele bijgebouwen tot vrijetijdsruimtes en kantoren voor de werking (bijzonder jeugdzorg) te Anderlecht. Het is een duurzaam herbestemmingsproject dat we reeds in 2017 opstartten en waar we verschillende renovatiestrategieën hanteerden; van instandhouding, over grondige verbouwing tot de introductie van een nieuw volume in CLT binnen de oorspronkelijke buitenmuren. Het uitvoeringsdossier is al sinds 2021 klaar, maar de crisis in de jeugdzorg sector houdt ons voorlopig in een impasse. Er lijkt licht aan het eind van de tunnel, we hopen dat de bouw in 2024 van start kan gaan. Ook de bewoners snakken naar extra ruimte om zich uit te leven.

Ter ast, de herbestemming van een chicorei-ast tot toeristenverblijf te Moorsele. Na de duurzame en ecologische renovatie zal het voormalige fabriekje plaats bieden aan 2 karaktervolle appartementjes (korte termijn verhuur) en een gedeeld gelijkvloers. Dit project is de tweede fase van het project Douchy waarbij de verschillende gebouwen van de hoeve stapsgewijs gerenoveerd worden tot een collectieve woonsite met bijkomende functies.

Welk project van een andere Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

Alles wat er zich achter de blauwe inkomdeur van Decoratelier afspeelt. Jozef Wouters, Menno Vandevelde en hun team zijn meesters in het creëren van uitgesproken en sfeervolle ruimtes, telkens met hun specifieke signatuur. Met beperkte middelen en door telkens opnieuw dezelfde materialen te hergebruiken, maken ze steeds veranderende scènes die toegeëigend kunnen worden door artiesten en bezoekers.

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

Actief: Miroslav Sik, Peter Märkli, Sergison Bates, Assemble, Lacaton & Vassal,..

Klassiekers: Alvar Aalto, Alvaro Siza, Alison & Peter Smithson, Lina Bo Bardi, Geoffrey Bawa, Peter Zumthor, August Perret, John Körmeling,…

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

  • Arles Parc des Ateliers – Assemble, Atelier Luma & BC Architecten
  • FRAC Dunkerque – Lacaton & Vassal
  • Lavender Hill courtyard housing – Sergison Bates
  • Neues Museum Berlin – David Chipperfield

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

In Vlaanderen: Studio Lauka. Sterke en fijngevoelige ontwerpers waar we graag mee samen werken.
In Brussel: Ouest. Altijd scherp, specifiek en relevant. Zij slagen er in om van elk project iets uitzonderlijks te maken. De manier waarop zij met hergebruik en circulariteit omgaan is intelligent en inspirerend.

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect? Zou je jouw kinderen aanmoedigen om in jouw voetsporen te treden?

De maatschappelijke relevantie. Het is boeiend te kunnen bouwen in deze tijden van klimaatverandering en energietransitie. Het woon-vraagstuk zal ook steeds een sociale dimensie hebben. Hoe kunnen we opnieuw kleiner gaan wonen, dichter bij elkaar in kernen van steden en dorpen. Hoe kunnen we dit kwaliteitsvol inrichting met maatschappelijke meerwaarde.

Duurzaam bouwen is logisch, maar we beseffen dat het onze taak is om hier zo ver mogelijk in te gaan. Flexibiliteit, dubbel gebruik, eenvoudige demonteerbare structuren uit robuuste materialen zijn uitgangspunten.

Tegelijkertijd halen we ook enorm veel plezier uit het tekenen, verbeelden en maken tijdens het uitoefenen van onze job. De verwondering op de werf wanneer een ruimte, een detail, een project gebouwd wordt.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw verdere architecturale ontplooiing?

Op de universiteit : elkaar, André Loeckx, Joke Vermeulen en Francis Catteeuw, Jan Mannaerts, Guido Geenen, Ward Verbakel, Bas Smets

Van bij onze leermeesters: Philippe Viérin, An Fonteyne, Jitse van den Berg, Benoît van Innis, Jan Minne, Sarah Poot, Nathan Ooms, Peter Vermeulen, Bart Verheyen, Xavier Avontroodt,..

Recente samenwerkingen: Thomas Willemse, Carton 123, Studio Lauka, MADAM

Voor het plezier op de werkvloer: heel het team van agmen en MADAM.

Herken je jezelf nog in de ambitieuze jonge student die je ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Absoluut. We proberen steeds met een gelijkaardig enthousiasme te blijven verder werken. Het plezier van het ontwerpen blijft onze brandstof waarop we draaien. Dat deel komt alvast sterk overeen met de droom die we destijds hadden.

 

Fait divers

Welke job zou je nu uitoefenen als je geen architect was? Coureur

Waar heb je jouw architectuuropleiding gevolgd? KULeuven

Bij wie heb je stage gelopen? noAarchitecten, plusoffice architects, Sarah Poot, Stramien

Wat was de titel van jouw eindwerk?

Michiel: Water Urbanism Flooding the desert Temporizing Torrential Rain along the Chili River and San Lazaro Torrent in Arequipa, Peru. In samenwerking met Basil Descheemaeker, Alexander Smedts en Jeroen Provoost. Promotor: Kelly Shannon, Bruno Demeulder & Guido Geenen

Paul en Piet: Fragments of a regenerated Nazareth: Modern housing in the Old City. Promotor: Stéphane Beel, copromotor: Jan Mannaerts.

Favoriet architectuurboek: Complexity & contradiction in architecture, Robert Venturi

Favoriet ander boek: Alkibiades, Ilja Leonard Pfeiffer

Favoriete film: Clockwork Orange

Favoriet tv-programma: Black Mirror

Favoriete muziek: Bob Dylan - Blonde on Blonde, Explosions in the sky wanneer de deadline nadert.

Heb je veel vrije tijd en hoe brengt je die het liefst door? Als er vrije tijd is: al sportend, wandelend, in het park met vrienden, een expo in de stad of een kaartavond in bruine kroeg.

Favoriete Belgische stad: Brussel

Favoriete Europese stad: Lisboa

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn? Portugal, het België van het zuiden, maar dus in het zuiden.

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Actief: zaalvoetbal, wielrennen, mtb, klimmen, lopen, zwemmen, tennis …

Favoriete architectuursite? Atlasofplaces.com

Deel dit artikel:
Onze partners