Deze week zit Nico Mullens, architect en oprichter van Ma°Mu architecten, op onze praatstoel. Vorige week vond de meiboomplanting van één van zijn grootste projecten, het Delorge Business Park, plaats. Hoog tijd om hem het hemd van zijn lijf te vragen.
Deze week zit Nico Mullens, architect en oprichter van Ma°Mu architecten, op onze praatstoel. Vorige week vond de meiboomplanting van één van zijn grootste projecten, het Delorge Business Park, plaats. Hoog tijd om hem het hemd van zijn lijf te vragen.
Over welke gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
De Groene Hendrickx in Hasselt: het omvormen van een brasserie tot een brasserie/hotel met 22 kamers. Het is een combinatie van factoren dat dit project zo geslaagd maakt.
We stonden voor de uitdaging om een complex bouwprogramma te realiseren in een historisch gebouw gekoppeld aan een deel nieuwbouw met een grillig grondplan. We hebben de bestaande structuur met zoveel mogelijk respect behandeld, maar toch ingrepen doorgevoerd die niet zo evident waren. Bijvoorbeeld het wegbreken van een muur die nu de receptie, lobby en brasserie op verschillende niveaus met elkaar verbindt wat voor een overweldigend effect zorgt bij het binnenkomen van het gebouw.
Ook moesten we een strikte planning met fasering volgen om ervoor te zorgen dat de sluitingsperiode van de brasserie zo kort mogelijk bleef. We zijn hierin geslaagd zodat het inkomstenverlies voor de opdrachtgever beperkt bleef.
We realiseerden met een beperkt budget een charmehotel dat op commercieel vlak een schot in de roos is. Alle kamers zijn uitgewerkt volgens diverse thema’s die elk gelinkt zijn aan de stad Hasselt. Uit de bezettingsgraad van het hotel en recensies blijkt dat dit zeer gewaardeerd wordt door de bezoekers.
We hebben ondertussen met dezelfde opdrachtgever nog 2 hotels gerealiseerd en zijn momenteel nog bezig met 2 bijkomende hotels en 1 brasserie. We zijn fier dat deze opdrachtgever door onze manier van aanpak opnieuw met ons een uitdaging wil aangaan.
Om dit project te realiseren werkten we samen met Audi. We volgden een 3-daagse opleiding over de corporate identity van Audi in Ingolstadt, de Audi-stad in Duitsland. Er zijn momenteel maar een drietal architectenbureaus in België die deze opleiding gevolgd hebben. De grootste uitdaging was het integreren van een curve in het interieur waar de overgang tussen wand en vloer werd gemaakt. Dit is zo goed uitgevoerd dat het nu als referentiemodel dient voor andere toonzalen van Audi.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Delorge Business Park: Dit project, met een totale vloeroppervlakte van 20.000 meter, is door zijn programma een hele uitdaging. De site bevat 2 gebouwen die worden gekoppeld door een ondergrondse garage. Het rechtse gebouw wordt een Audi Terminal showroom/werkhuis, het linkse gebouw een Volkswagen showroom/werkhuis. Het is uniek in Europa dat het werd toegestaan om kantoren voor derden op de toonzalen te creëren.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
De Badboot in Antwerpen van Sculp-it architecten is voor mij een perfect voorbeeld van een wild idee of droom dat omgezet is naar de realiteit. Bestaat er iets mooiers dan dat? Een dikke pluim dat dit geslaagd is in een tijd waarin de lijst van voorschriften en regelgeving eindeloos lang is en het niet zo evident is gewaagde investeringen te doen.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Ik ben fan van UN-Studio. Het Mercedes-Benz museum in Stuttgart is voor mij gewoon “af”. De aanleg rondom, de materiaalkeuze, het jasje dat het gebouw draagt dat gelinkt is aan de ingenieuze bezoekersroute intern. Echt een prachtig ontwerp!
Wat zijn volgens u de meest geslaagde bouwprojecten in het buitenland?
Het Mercedes-Benz museum in Stuttgart.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Wat vindt u zo boeiend aan u job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
We richten ons vooral op B2B klanten via een meerjarenplan op vlak van vastgoed. Wij willen via onze visie en inzichten de klant helpen groeien. We willen meer zijn dan alleen maar vormgevers. Daarvoor brengen we heel veel partijen samen en proberen we ze ook te laten samenwerken. Ik zou mijn kinderen nooit aansporen om in mijn voetsporen te treden. Ik zou hen aansporen om hun dromen te realiseren.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Mijn vennoot Jeroen Maesen. We hebben door naar elkaar te kijken onze eigen zwaktes sterker gemaakt en onze eigen sterktes nog verder ontwikkeld.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze student die u zelf ooit was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ja, complexloosheid, respect en ambitie worden ook in de werkende wereld heel hard geapprecieerd. We weten steeds sterke banden met onze bouwheren op te bouwen wat meestal leidt tot duurzame relaties.
Fait divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Tandarts
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? PHL Diepenbeek
Bij wie hebt u stage gelopen? Essa uit Diest, DBV-architecten uit Hasselt
Wat was de titel van uw eindwerk? Bouwen met recyclagemateriaal
Wat is uw favoriet architectuurboek? Bart Lens
Wat is uw favoriet andere boek? De Blauwe Economie door Gunther Pauli
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? City-trips met mijn vriendin.
Wat is uw favoriete Belgische stad? Antwerpen
Wat is uw favoriete Europese stad? Amsterdam
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Geen idee, misschien wel een tropisch eiland waar ik de hele dag zou kunnen surfen en een strandbar zou hebben.
Bent u een actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Race-fiets en lopen
Meteen op de hoogte van het laatste architectuurnieuws?
De Architectura-nieuwsbrief biedt een boeiende mix van actualiteit, projectbeschrijvingen, opiniestukken, productinnovaties, info over evenementen, maar video's, podcasts en zoveel meer.
Schrijf je nu in en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrieven in jouw mailbox.