De Praatstoel: Patrick Genard (Patrick Genard & Asociados)

Patrick Genard, een Belg wonende in Barcelona, won vorige week de wedstrijd om het Belgisch paviljoen op Expo 2015 in Milaan te ontwerpen. De architect is in 1954 geboren in Namen, studeerde als burgerlijk ingenieur af aan de UCL in 1978 en werkte in datzelfde jaar al bij Ricardo Bofill. Daar werkte hij als Directeur Ontwerp aan internationale projecten. In 1994 stichtte hij zijn eigen kantoor op, met ateliers in Brussel, Parijs en Barcelona.

Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

"Ik heb de neiging om 'alle' te zeggen, maar als ik er één moet uitkiezen dan zou ik het hoofdkwartier van Mediapro in Barcelona zeggen. Ik won er verschillende prijzen mee, waaronder de Prijs van Architectuur en Urbanisme van de Stad Barcelona in 2009. Deze prijs geven ze enkel aan projecten die de stad mee helpen ontwikkelen. Deze prijs is het mooiste compliment dat de stad mij, als een niet-Catalaans immigrante architect, kan geven."


Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

"Zeer zeker het Belgische paviljoen op Expo 2015. We benaderen deze wedstrijd met een sterk geloof in ons ontwerp, maar tegelijkertijd zijn we voorzichtig. Ik heb België al lange tijd achtergelaten en ik was niet zeker of we alle typische elementen in ons ontwerp konden steken. Bovendien is het ons eerste project in Italië."


Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

"Hier moet ik mijn onwetendheid bekennen. Ik citeer Yves Lepère, hij was mijn professor architectuur aan de UCL en heeft de universiteitshallen en het station van Louvain-la-Neuve ontworpen. Maar dat is geen antwoord op uw vraag...  Ik ben al te lang uit België weg om op deze vraag te kunnen antwoorden."


Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

"Ik zou zeggen, alle humanistische architecten, dat elimineert al veel keuzes. Om er een paar op te sommen.. Ik denk bijvoorbeeld aan Louis Kahn en Frank Lloyd Wright. Onder de nog levende architecten denk ik aan Renzo Piano, Glenn Murcutt, Peter Zumthor en Norman Foster."


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

"Het is niet-strikt genomen een architecturaal project, maar ik wil het toch vermelden. De NYC-highline, een stadspark tussen Manhattan, opgehangen aan oude spoorwegen in de lucht. Naast dit project zou ik ook graag willen wijzen op alle moderne architectuur van Vorarlberg in Oostenrijk. Nog voor we bij ons spraken over duurzaam bouwen begonnen ze daar al publieke en private gebouwen neer te zetten met groen en gelegen in de bossen. En dat op een manier de me sterk aanspreekt."


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

"Ook hier kan ik niet antwoorden op uw vraag, daarom vervang ik even 'Vlaanderen' door 'Catalonië'. Ik denk dan vooral aan Jordi Badia."


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

"Absoluut, het is dan ook een geweldige job. Er is een spirituele dimensie die ik ontdek naarmate ik langer werk. Het is een beroep dat de kwaliteiten van beide hersenhelften, de analytische en de intuïtieve kant, bijeen brengt. Het verzoenen van tegengestelden, het artistieke met het technische, dat is architectuur. Het is een complete ambacht. Wanneer de magie begint te stromen begint het materiaal zich terug te trekken, ten voordele van de ruimte."


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

"Het is tijd om hulde te brengen aan Ricardo Bofill, die me vertrouwde toen ik pas 24 jaar was. Hij gaf me een ongeloofelijke kans om de knepen van het vak te leren. Daar werken was gelijkwaardig aan een Master van 15 jaar. Het maakte me volwassen en leerde me weten wat ik echt wou doen. Na die 15 jaar was het echter tijd om te vertrekken."


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

"Zonder twijfel. Ik maak blijvende poëzie. Ik kan u de werken van Claudio Naranjo aanraden, hij is mijn spirituele gids. Zijn boeken geven een andere betekenis aan uw leven."


Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?

"Zonder twijfel, tuinman of fotograaf."


Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

"Aan de Katholieke Universiteit van Leuven."


Bij wie hebt u stage gelopen?

"Bij Ricardo Bofill, daarna ben ik er nog 15 jaar gebleven - de stage duurde 6 maanden."


Wat was de titel van uw eindwerk?

"Mijn geheugen laat me in de steek, maar de titel moet iets in de trand van 'Revendication de l'imaginaire en architecture' geweest zijn."


Favoriet architectuurboek?

"'Lof van de schaduw', door Jun'ichirō Tanizaki."


Favoriet ander boek?

"'De dans van de werkelijkheid', door Jodorowsky. Of 'De Tao van het fysieke' door Fritjof Capra. Ook alle andere titels van deze auteur zijn geweldig."


Favoriete film?

"'The Great Beauty', van Paolo Sorrentino. Het is een recente film die bekroond werd met verschillende onderscheidingen, waaronder de Academy Award voor beste buitenlandse film."


Favoriet tv-programma?

"Ik kijk nooit TV, behalve nu en dan eens een match van Barça."


Favoriete muziek?

"Jazz, klassieke muziek, zwarte muziek. Ik heb onlangs de Belgische jazz-zangeres Mélanie de Biasio ontdekt."


Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?

"In het wild rondzwerven. Vanuit dit oogpunt ben ik bevoorrecht. Barcelona heeft de bergen én de zee."


Favoriete Belgische stad?

"Brussel, het is een smeltkroes. Haar eigenzinnigheid, surrealisme en de kunst van het leven maken de stad tot wat ze is."


Favoriete Europese stad?

"Barcelona."


In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?

"In Italië tijdens de Renaissance, met Leonardo Da Vinci als professor."


Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

"Ik doe aan sport zoals iedereen: om in form te blijven. Tennis, skiën, stretchen, ..."


Favoriete architectuursite?

"Dezeen."

Deel dit artikel:
Onze partners