Paul Vandenbussche zoekt met zijn kantoor Teema al jaren naar wat essentieel is aan ruimtelijkheid, de inhoud en de aantrekkelijkheid van goede tijdsgebonden architectuur. Een streven dat haaks staat op design en trendgevoelige architectuur.
Paul Vandenbussche zoekt met zijn kantoor Teema al jaren naar wat essentieel is aan ruimtelijkheid, de inhoud en de aantrekkelijkheid van goede tijdsgebonden architectuur. Een streven dat haaks staat op design en trendgevoelige architectuur.
1) Over welk eigen gerealiseerd project bent u het meest fier?
Ik denk daarbij aan de woning voor de heer en mevrouw Storms – Boenders. Een woning die gekenmerkt werd door een erg ongecompliceerde eenvoud. Een woning ook, die ondanks het beperkte budget gekarakteriseerd werd door opvallend veel ruimte en de optimale invulling daarvan.
2) Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Het project PRANA te Dilsen-Stokkem en Maasmechelen. Een boeiende oefening om op adequate wijze om te springen met natuur en natuur-educatie in een waardevolle landelijke omgeving. Het domein ligt in het verlengde van het nationaal park. Het behoud van de natuur wordt verzekerd door diezelfde natuur net als economisch gegeven op de kaart te zetten. We hebben getracht de hedendaagse architectuur zo te formuleren dat ze ook zou appelleren aan de niet-kenner.
Links woning Storms-Boenders, rechts het PRANA-project in Dilsen
3) Favoriet project van een andere Belgische architect.
Ik focus niet zozeer op andermans projecten ; eerder let ik op de methode die collega-architecten hanteren. In die context valt mij de inhoudelijke zoektocht – en motivatie op van Erik Wieers van het architectenbureau Huiswerk.
4) Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?
Spontaan denk ik aan Peter Zumthor en Glenn Murcutt. De architectuur van beiden wordt gekenmerkt door een inspirerende eenvoud. Een zoekproces waarbij men telkens op een verfrissende manier gebruik weet te maken van de basisvormen en constructieve principes, wars van trends en modeverschijnselen.
Het Marika-Alderton house van Glenn Murcutt
Compilatievideo van de werken van Glenn Murcutt
5) Wat is uw favoriet buitenlands project?
Marika-Alderton house van Glenn Murcutt en de Veldkapel van Wachendorf van Peter Zumthor. Deze kapel heeft het uitzicht van een in tentvorm geplaatste boomstammen. Nadat de boomstammen werden weggebrand, rest enkel de afdruk in het betonnen omhulsel. De combinatie van de textuur en het lichtspel zorgen voor een unieke architecturale totaal-ervaring.
De veldkapel in Mechernich-Wachendorf van Peter Zumthor, samen met Murcutts Marika-Alderton House het favoriete buitenlandse project van Paul Vandenbussche
6) Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Arch. Bjorn Houtekier. Werkt bij het architectenbureau DOOS-atelier. Beklemtoont in zijn projecten de procesmatige aanpak, waarbij hij niet schuwt om ook zichzelf in vraag te stellen.
Woning in Sint-Gillis-Waas naar een ontwerp van Doos Atelier
7) Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Ik houd van het diverse en gefragmenteerde karakter van mijn beroep. Ik ben zelfs geneigd de onvermijdelijke stress als een meerwaarde te beschouwen. Ons kantoor evolueert voortdurend mee met de nieuwe projecten, met telkens nieuwe doeleinden. Het houdt het vak boeiend. Het spreekt voor zich dat mijn kinderen voor dit vak mogen kiezen, al moeten ze vooral hun eigen weg gaan.
Faits divers
1. Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was
Bij Jo Crepain en daarna als nodig contrast het bouwbiologisch bureau van hans De Rycker en Paul Warmenbol.
4. Wat was de titel van uw eindwerk?
Ethiek en zijn esthetische consequenties.
5. Favoriet architectuurboek:Gelijk welk goed kunsthistorisch boek (om de samenhang te zien)
6. Favoriet ander boek: The origin of humankind (E. Leakey), De geniale mislukking van de 12° eeuw, van Raoul Bauer, uiteraard De Bijbel (N.T.), maar ook de apogriefe geschriften met voorop het Thomas evangelie.
9. Favoriete muziek: Klassieke en vooral etnische muziek
10. Favoriete hobby’s: herten en schapen kweken.
11. Favoriete Vlaamse stad: Gent.
12. Actief of passief sportbeoefenaar? Vroeger deed ik wel vaker aan atletiek en gewichtheffen, vandaag beperkt mijn sportieve activiteit zich vooral tot het op de arm meedragen van mijn kinderen en het uitmesten van stallen, terwijl ik vroeger wel vaker aan atletiek en gewichtheffen deed.
Deel dit artikel:
Deel deze content
Nieuwsbrief
Meteen op de hoogte van het laatste architectuurnieuws?
De Architectura-nieuwsbrief biedt een boeiende mix van actualiteit, projectbeschrijvingen, opiniestukken, productinnovaties, info over evenementen, maar video's, podcasts en zoveel meer.
Schrijf je nu in en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrieven in jouw mailbox.