De Praatstoel: Peter Casier en Tine Van Herck (PTArchitecten)

Onder de slogan 'Working within the human context' realiseert PTArchitecten uit Brussel projecten die niet alleen ruimtelijk interessant, maar ook maatschappelijk relevant zijn. Dat bereikt het bureau door elk project in een diagram met drie assen te schalen. Die heten: human context, interaction en open ended. Hoe groter de oppervlakte, hoe relevanter voor de maatschappij. Vandaag nemen bezielers Peter Casier en Tine Van Herck – ook in het dagelijkse leven een koppel – plaats in onze praatstoel. "Als architect kan je iets betekenen voor de mensen zonder dat je daarvoor heel sociaal moet zijn of jezelf op de voorgrond moet zetten", klinkt het.

Op welke eigen gerealiseerde projecten zijn jullie het meest fier en waarom?

Ten eerste op Bonnevie, een van de projecten met de grootste oppervlakte in het diagram, en dus een bijzonder hoge maatschappelijke relevantie. Bonnevie is een buurthuis met park in het centrum van Sint-Jans-Molenbeek. We wonen zelf in de buurt en zien dat zowel het gebouw als het park op verschillende manieren en tijdstippen zeer intensief gebruikt worden door mensen met verschillende culturele achtergronden en vanuit alle leeftijdsgroepen.

Daarnaast ook Cheval Noir, een project in eigen beheer. Het gaat om een kantoor en appartementen. De site ligt tussen een straat en een plein in een oude industriële wijk langs het kanaal in Molenbeek. Aan de straatkant staat het bestaande handelshuis dat gerenoveerd werd tot twee duplexappartementen. Aan de pleinkant hebben we een nieuwbouw gezet. Daarin heeft PTArchitecten zijn kantoor op het gelijkvloers. Op de volgende twee verdiepingen zijn appartementen en op de bovenste twee verdiepingen bevindt zich onze eigen woning met volledig rondom een terras op het platte dak. Ondertussen is ook de binnentuin tussen het bestaande huis en de nieuwbouw mooi aangelegd. Het geheel is een erg fijne plek geworden om te wonen en te werken.


Van welk project in voorbereiding of uitvoering koesteren jullie hoge verwachtingen?

Het Cadixplein – of  Schengenplein zoals het nu officieel heet – is het nieuwe wijkplein voor de Cadixwijk in Antwerpen. Fase 1 van dat project, het deel tussen het Stedelijk Lyceum en Kattendijkdok Oostkaai, werd ondertussen uitgevoerd. Maar we kijken erg uit naar de uitvoering van het tweede deel van het plein. Dat is het deel tussen Kattendijkdok Oostkaai en het dok zelf. Een gedeelte van de bestaande loodsen zal worden behouden en ingericht als overdekte buitenruimte. Het park/plein zal door middel van een ponton doorgetrokken worden tot in het water van het dok. Inmiddels hebben we ook de opdracht gekregen om de hierop aansluitende New Yorkkaai te ontwerpen. Zo zullen we uiteindelijk grote groene mensvrije zones kunnen realiseren op de doorgaans erg versteende oppervlaktes van het Eilandje.


Welk project van een andere Belgische architect is voor jullie een schot in de roos?

Het Brusselse noAarchitecten is erg goed. We zijn dan ook blij dat dat bureau de wedstrijd heeft gewonnen om KANAL, de nieuwe bestemming van de oude Citroëngarage op Square Sainctelette in Brussel, te ontwerpen. Het bureau is sterk in de combinatie van oud en nieuw, telkens met een sterke contextuele component en een eenvoudige schoonheid zonder dat de architectuur zich opdringt. Andere mooie projecten van noAarchitecten zijn onder meer de ’s Hertogenmolens in Aarschot, het stadhuis van Lo-Reninge, het In Flanders Fields Museum in Ieper en de eigen kantoren in de Foppensstraat in Brussel.


Welke buitenlandse architecten vormen voor jullie een grote bron van inspiratie?

Sergison Bates in het Verenigd Koninkrijk en HCVA in Nederland zijn twee bureaus die op zoek gaan naar een gevoelige oplossing op mensenmaat. Dat doen ze met oog voor detail en in combinatie met een vanzelfsprekende woonkwaliteit.


Wat zijn volgens jullie de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Een mooie evolutie in verschillende steden is de heraanleg van oevers tot publiek domein. We denken hierbij onder meer aan Lyon, Kopenhagen, Brooklyn (New York), Parijs en Bordeaux. Het zijn steden waar de politieke wil en durf aanwezig is om dergelijke kwalitatieve grootschalige projecten mogelijk te maken.
 

"Een mooie evolutie in verschillende steden is de heraanleg van oevers tot publiek domein. We denken hierbij onder meer aan Lyon, Kopenhagen, Brooklyn (New York), Parijs en Bordeaux"


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jullie?

VELD. doet het heel goed. Chapeau!


Wat vinden jullie zo boeiend aan de job van architect? 

De maatschappelijke relevantie van het beroep. In het geval van stedenbouw kan je de politieke dimensie combineren met het creatieve. Voorts kan je iets betekenen voor de mensen zonder dat je daarvoor heel sociaal moet zijn of jezelf op de voorgrond moet zetten. We verdiepen ons daarnaast telkens weer in heel nieuwe leefwerelden. Na verloop van tijd ontdek je ook dat je eigenlijk heel veel vrijheid hebt.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jullie verdere architecturale ontplooiing?

Tine: Mijn vader, ook architect, stierf een jaar voordat ik architectuur begon te studeren. Zijn kantoor was bij ons thuis. De passie die hij voor zijn beroep had, heeft me zeker geïnspireerd. Ook mijn promotor Gonçalo Byrne speelde een belangrijke rol.
 

"Mijn vader, ook architect, stierf een jaar voordat ik architectuur begon te studeren. Zijn kantoor was bij ons thuis. De passie die hij voor zijn beroep had, heeft me enorm geïnspireerd" (Tine)


Herkennen jullie zichzelf nog in de ambitieuze jonge studenten die jullie ooit waren? Komen droom en werkelijkheid overeen?

Tine: Ik kon in mijn studententijd niet kiezen tussen architectuur en stedenbouw en vind dat nog steeds moeilijk. Projecten die beide thema’s omhelzen, dragen onze voorkeur weg.


Faits Divers

Welke job zouden jullie nu uitoefenen als jullie geen architect waren? Peter: Productontwikkelaar.
Waar hebben jullie je architectuuropleiding gevolgd? Peter: Aan de KU Leuven: ingenieurswetenschappen - architectuur. Tine: Ik ook, en aan de ULB volgde ik de opleiding stedenbouw.
Bij wie hebben jullie stage gelopen? Peter: Bij Tom Lierman. Tine: Bij PTArchitecten.
Wat was de titel van jullie eindwerk? Peter: Ik weet het niet meer juist, maar het was iets in de trant van 'Revitalisatie van de Kunstberg in Brussel'. Tine: 'Herontwikkeling van de oevers in Lissabon'.
Favoriete architectuurboek? Peter: 'Delirious New York' van Rem Koolhaas.
Favoriet ander boek? Peter: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer.
Favoriete film?  Tine: 'Eternal sunshine of the spotless mind'.
Favoriete muziek? Peter: Oprechte en passionele muziek. Ik hou niet vast aan één bepaald genre.
Hebben jullie veel vrije tijd en hoe brengen jullie die het liefst door? We gaan graag en relatief veel op vakantie.
Favoriete Belgische stad? Brussel en Antwerpen.
Favoriete Europese stad? Lissabon en Parijs.
In welk land zouden jullie het liefst geboren en opgegroeid zijn? België is prima!
Zijn jullie actieve of passieve sportbeoefenaars? Tine: Ik probeer elk jaar iets anders uit.
Favoriete architectuursite? Tine: Ik zoek graag op Pinterest omdat je daar niet alleen de grote namen tegenkomt.

 

Deel dit artikel:
Onze partners