Awg architecten heeft sinds kort met Peter Van doninck, Maarten Verdonschot, Maarten Van Weverberg en Tim van der Wegen vier nieuwe vennoten. Samen met Geert Driesen, Filip Delanghe, Christine de Ruijter, Jan Verrelst en Ilse Van Berendoncks werken zij aan de verdere ontwikkeling van het bureau, dat al in 1976 werd opgericht door onder meer bOb Van Reeth als de Architectenwerkgroep. Vandaag is awg architecten genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 met Jeugdcentrum Kiel. Reden genoeg om de vier nieuwe vennoten uit te nodigen in onze Praatstoel.
Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Jeugdcentrum Kiel, omdat de nieuwbouw tevens een grote opwaardering geeft aan de naastgelegen feestzaal. De nieuwbouw is tegen de voormalige orangerie gebouwd, zodat deze fungeert als akoestische buffer. Dit maakt het mogelijk om de originele gevelopeningen in de noordgevel te herstellen en visuele verbindingen door het gebouw te creëren. Naast de gerenoveerde gevel werd een dubbelhoge foyer georganiseerd die functioneert als ontsluiting van het bestaande gebouw en de nieuwbouw. Met minimale en ingetogen ingrepen wordt de plek opnieuw opgeladen, zonder haar karakter te verliezen.
De verdichtingsopgave aan de Antwerpsesteenweg in Hoboken. Het project betreft de herontwikkeling van de site van een verlaten winkelpand en vertrekt vanuit drie basisvolumes. Twee blokken begrenzen duidelijk de stedelijke schil aan de steenweg. Het derde blok past een schaalverkleining op het binnengebied toe. Hierbij ontstaat een binnengebied dat het project op allerlei manieren verweeft: als centrale circulatie voor alle woonheden, als connectie met de omliggende collectieve ruimtes en als overgang tussen verschillende schalen in het bouwblok.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
De vernieuwingsopgave in de Parkwijk in Turnhout, in samenwerking met BLEND architecten. Het project is een herinterpretatie van het oorspronkelijke plan van Eugene Wouters, Paul Neefs en Carli Vanhout, waarbij de bestaande woonkwaliteit wordt opgewaardeerd en de relatie tussen de Parkwijk en het Stadspark wordt versterkt. De grondplannen zijn zeer flexibel en de woningtypes van de VMSW kunnen op verschillende wijze binnen het casco georganiseerd worden. De appartementen kunnen, in de toekomst, ook eenvoudig worden aangepast of samengevoegd.
Keizerpoort, een binnenstedelijke ontwikkeling aan de kop van Ledeberg in Gent. Het project voorziet een divers stedelijk programma van wonen, werken, commerciële ruimtes en horeca langs de Franse Vaart met een mooie aanleg van de buitenruimtes, in samenwerking met studiebureau OMGEVING.
De driehoek van CadixB6 in Antwerpen. Het project houdt het midden tussen het afmaken van een bouwblok en een solitair gebouw en markeert een hoek tussen twee dominante stadslanen, de Londenstraat en Kattendijkdok-Oostkaai. Door haar getrapte volumetrie past het gebouw zich in de context en creëert een boeiend (groen)daklandschap. De centrale ontvangsthal voor het publieke programma op het gelijkvloers speelt genereus in op de stedelijke animositeit van de plek en verbindt de twee stedelijke schalen.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Woonzorgcentrum Wivina – Groot-Bijgaarden, van De Vylder Vinck Tallieu.
De herinrichting van de Gare Maritime, Tour & Taxis, Brussel door Neutelings-Riedijk architecten.
Verschillende interventies door Gijs Van Vaerebergh.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Giorgio Grassi; Vittorio Magnago Lampugnani; Massimo Carmassi; Sergison Bates; Rapp+Rapp; Stephen Taylor; Louis Kahn; Happel Cornelisse Verhoeven; Marjolein Van Eig, e.a.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
De stedelijke inpassing van het Spaarndammerhart van Korth Tielens architecten en Marcel Lok.
Moore Park Road van Stephen Taylor: geslaagde uitwerking van kleinschalig, ultra-verdicht wonen.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Raamwerk, en voor zover nog ‘jong’ te noemen: Tom Thys, TRANS en Wim Goes.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Het telkens weer opnieuw zoeken naar de essentie van de opgave en het antwoord met de meeste meerwaarde op de gestelde vraag.
Wij moedigen onze dochters vooral aan hun eigen weg te vinden en te volgen. Kinderen aanmoedigen om ‘het ambacht’ voort te zetten, lijkt ons iets van de vorige eeuw(en).
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Ontplooiing is een continu proces van ontdekken en moeilijk te reduceren tot één ontmoeting. Bij awg architecten hebben we de ruimte gekregen voor ontplooiing en de horizontale structuur van ‘de werkgroep’ stimuleert het ontmoeten, en daarmee architectonische ontplooiing. Om niemand te kort te doen, lijkt het antwoord “awg architecten” aangewezen.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ja. Soms.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Industrieel ontwerper of (natuur)fotograaf
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? TUEindhoven; TUDelft; Provinciale Hogeschool Limburg (UHasselt)/KULeuven; Antwerpen/TUDelft
Bij wie hebt u stage gelopen? Michael Bier (Valparaíso); Kovos (Eindhoven); awg architecten
Wat was de titel van uw eindwerk? Ex-carcel, un barrio cultural; ‘Pakhuis; Onze(kere) ruimte
Favoriet architectuurboek: De tussenmaat. Een handboek voor het collectieve woongebouw; Piazze d’Italia – architettura e urbanistica delle piazze in Italia.
Favoriet ander boek: Ondraaglijke lichtheid (Ilja Leonard Pfeijffer); De stad der blinden (José Saramago); Gloed (Sándor Márai); Het verslag Van Brodeck (Philippe Claudel); Disgrace (J.M.Coetzee).
Favoriete film: Fargo; The White Tiger.
Favoriet tv-programma: Clinch; Winteruur; Tegenlicht; vele documentaires.
Favoriete muziek: Muzikale omnivoren, we wisselen graag af. Portico Quartet; Stuff; Eefje De Visser; Jaga Jazzist; The Roots.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Sport; familie; vrienden.
Favoriete Belgische stad: Antwerpen; Brussel.
Favoriete Europese stad: Amsterdam; Turijn; Parijs.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Nederland; Finland.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Lopen en fietsen (actief).
Favoriete architectuursite? winhov.nl/en/local-heroes/
Favoriete andere website? atlasofplaces.com, routeyou.com, strava.com