Architectura.be bestaat intussen al meer dan 10 jaar en in die periode namen al heel wat prominente architecten plaats in onze Praatstoel. Wij haalden enkele Praatstoelen van onder het stof en vroegen aan de architect in kwestie of hij vandaag nog altijd hetzelfde zou antwoorden als toen. Plusoffice architects werkt zowel aan projecten op stedenbouwkundige als architecturale schaal, waaronder de Mynroute in Limburg en de Oude Leonidasfabriek in Brussel. In 2010 nam Nathan Ooms voor de eerste keer plaats in onze Praatstoel. Vandaag blijkt hij op sommige vragen nog steeds hetzelfde te antwoorden.
Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Het nieuwe gemeentehuis in Kontich is voor ons een sleutelproject omdat we voor deze complexe publieke opgave eerst het bestaande gebouw hergebruiken en dan pas (bij)bouwen. Die ontwerphouding zetten we ook door in het interieur. We behouden wat essentieel is en maken ruimte voor nieuwe onthaal-, overleg- en werkplekken. We denken dat we met het project iets vernieuwend konden tekenen en betekenen voor de gemeente en haar inwoners.
De ‘Spoortuin’ in Puurs-Sint-Amands is een fijn en fris project waar we erin slagen een wat denser programma, namelijk drie appartementen en een parochiesecretariaat, te verzoenen met de schaal van het dorp. Het gebouw nestelt zich zachtjes tussen het bestaande weefsel van rijwoningen en tuinen en geeft een nieuwe (collectieve) invulling aan een klassiek dorpsperceel. Die drie woningen delen een tuin waarlangs de gebruikers ook binnenkomen. Dat is volgens ons een antwoord op de vraag hoe we collectief en toch kwalitatief kunnen wonen.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
De brede school in Puurs-Sint-Amands, het woonzorgcentrum Gaudium in Dilbeek, 44 sociale woningen in Westerlo, Mudhoven te Lommel… We koesteren hoge verwachtingen van alle projecten die vorm hebben gekregen vanuit de wisselwerking tussen stedenbouw en architectuur. We zijn bedreven in het dansen tussen de verschillende schalen van zowel de open als bebouwde ruimte, van masterplan tot plafondplan, van klimaatadaptatie tot low tech technieken, van stadslandbouw tot tuinserres en van stedelijke landschappen tot natuurspeelplaatsen.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Dat zijn er te veel om op te noemen. We zijn verwend in België met al die fijne, kwaliteitsvolle en inspirerende projecten! Als we er dan toch een moeten noemen, is dat het recent voltooide Tondo van OFFICE Kersten Geers David Van Severen.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Perret, Koolhaas, fala, Sergison Bates architects, Arrhov Frick Arkitektkontor AB en veel anderen zijn een bron van inspiratie.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
We zouden graag, als COVID-19 ons loslaat, weer op reis kunnen vertrekken om nieuwe projecten te ontdekken en te bezoeken.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Ouest en dat is trouwens geen bureau dat je honderd procent Vlaams kan noemen. Architecten hebben niet echt een nationaliteit, maar eerder een cultuur waarbinnen ze werken.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Een beroep dat zweeft tussen denken en maken heeft toch veel te bieden. Denken door te doen en maken vanuit een gedachte geeft heel veel voldoening. Misschien is de eeuwige zoektocht naar nieuwe ideeën en oplossingen wel het meest boeiende. Kinderen op hun eigen benen laten en leren staan lijkt ons de juiste houding. Of daar architectuur van komt, zou ik niet weten. Laat ze hun eigen weg maar zoeken! Voorlopig lijkt het beroep stormtrooper te winnen.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Misschien in zijn puurste vorm de ontmoeting met Lego, maar ik hou toch bijzondere herinneringen over aan personen zoals Gonzales Byrne, Joao Nunes, Goedele Desmet & Ivo Vanhamme. “First you make the pudding, then we talk about vanilla or chocolate” was de uitspraak die ons als student moest aanmoedigen om verder te gaan in het uitwerken van ideeën, op papier en niet enkel in woorden. Dat is dus weer denken door te doen.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Absoluut! Volop dromen en nog steeds veel bijleren. Er is ook heel wat veranderd zoals de aandacht voor duurzaamheid als een breed cultureel verhaal. Ons team met veel enthousiaste en geëngageerde medewerkers leert ons veel bij over de waarden van commons, korte ketens, activisme en burgerparticipatie.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Architectuur is toch geen job, maar een passie…
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? KU Leuven
Bij wie hebt u stage gelopen? BOB361 architecten
Wat was de titel van uw eindwerk? 'BXL buiten categorie' over restruimtes in de Brusselse binnenstad
Favoriet architectuurboek: ‘Delirious New York’ van Rem Koolhaas
Favoriet ander boek: ‘Waagstukken’ van Charlotte Van den Broeck
Favoriete film: Guilty pleasure: ‘Star Wars’
Favoriet tv-programma: Netflix
Favoriete muziek: Belpop!
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: In goed gezelschap
Favoriete Belgische stad: Brussel
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Passief
Favoriete architectuursite? Divisare
Favoriete andere website? De Standaard