De Praatstoel: Robbert Errico (UAUcollectiv)

Robbert Errico werkt voor het jonge Hasseltse UAUcollectiv. In 2014 ontstond UAUcollectiv toen Massimo Pignanelli (MASSarchitects), Joris Diliën (DAR architects) en Frederik Vaes (SAQ architects) de handen in elkaar sloegen.

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Het project waar ik het meest fier op ben, is het retailpark in Beringen, be-Mine. Bij een retailpark denk je in eerste instantie meteen aan een baanwinkel. Een goedkope doos met enkele vitrines aan de voorzijde, wat vaak gezien wordt als een alleenstaande unit zonder meerwaarde voor haar omgeving.

Doordat de be-Mine site met haar industrieel erfgoed zo uniek is in Vlaanderen, was het noodzakelijk om met de architectuur het retailproject naar een hoger niveau te tillen zonder het financieel onder druk te zetten. Het resultaat is dat zowel de voorzijde als de achterzijde en het dak geïntegreerd zijn in de omgeving. De voorzijde is een hedendaagse, structureel verlijmde glasgevel tot aan het plafond waarbij de luifel uitgevoerd is in houten welfsels. Dit levert een ongeziene kwaliteit aan de voorzijde waar de bezoeker voorbij de winkels kan wandelen.

De achterzijde is volledig zonder technieken, aangezien die uitgeeft op de groenzone van de terril. Ook het dak zoekt integratie met de terril, wat resulteerde in het grootste groendak van de Benelux. Het gebouw mag en kan langs alle zijden gezien worden. Met dit project wonnen we de BLSC Award voor het Retail Park of the Year 2016 en de gerenommeerde MIPIM Award voor Best Regeneration Project 2017. We zijn er dus ook zeer trots op.

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Momenteel start de uitvoering van het nieuwe administratieve centrum van Leopoldsburg. De vooruitgang op de werf gaat pijlsnel, aangezien het opgeleverd moet worden midden 2018. Het is een nieuwbouw achter een bestaand historisch gebouw dat momenteel het huidige gemeentehuis is van Leopoldsburg. De sobere uitstraling aan de buitenzijde accentueert het historische gedeelte. We werken met grote glaspartijen als gevels die een unieke uitstraling hebben en het gebouw karakter meegeven.

 

"We gaan verder dan het gevraagde programma om een wisselwerking te genereren tussen diensten en burger"

 

Een intelligent grondplan zal het gebouw intern functioneel en overzichtelijk maken. Wat dit project uniek maakt, is de extra ruimte die we teruggeven aan de bewoners van Leopoldsburg door het historische gebouw in te vullen als een multifunctionele inkomsas dat dienst kan doen als expositieruimte, eventruimte, trouwlocatie etc. We gaan verder dan het gevraagde programma om een wisselwerking te genereren tussen diensten en burger.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

De Krook in Gent van Coussée & Goris architecten is een recente ontdekking. Na het bezoek was ik onder de indruk van de subtiliteit van het gebouw en het iconische gehalte aan de buitenzijde. Het staat er perfect op zijn plaats. De knik en de belijning in de gevel geven snelheid en spanning die in het verlengde lopen van de zijtak van de Schelde. Intern heeft het een eenvoudig kleurenpallet dat, ondanks zijn grijze kleuren, toch warm en gezellig aanvoelt. Om nog maar te zwijgen van de prachtige zichten over Gent die ontstaan in het gebouw als je er doorheen wandelt. Knap werk!

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Een beetje old school, maar Oscar Niemeyer en Eames zijn mijn grote iconen. Niemeyer omdat hij als architect vormgeving en architectuur samenbracht. Het creatieve duo Eames inspireert me vooral met realisaties buiten een architecturale context. Ik zie ze eerder als uitvinders. Ze experimenteerden volop en dat leverde prachtige resultaten op.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

De woontoren van Herzog & de Meuron in Manhattan: TriBeCa. Alsof er in New York nog niet genoeg torens gebouwd zijn… deze springt er toch uit. Hij speelt met zijn eigen identiteit. Hij spreekt tot de verbeelding. Ik zou er wel in willen wonen!

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Kevin Winters, medeoprichter van het architectenkantoor Débardeur in Brussel. Los van het feit dat ik opkijk naar hem als architect-ontwerper, is hij eveneens ondernemer en durver, wat waarschijnlijk hetzelfde betekent. Ik ken niet veel (lees: geen) leeftijdsgenoten die met zo veel enthousiasme de uitdagingen van het vak met open armen durven aangaan en het dan ook nog goed doen! Hij durft berekende risico’s te nemen die noodzakelijk zijn als je ergens wilt raken als architect. Ik verwacht zeer veel van hem en het bureau.

 

"Kevin Winters durft berekende risico’s te nemen die noodzakelijk zijn als je ergens wilt raken als architect. Ik verwacht zeer veel van hem en het bureau"

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

De veelzijdigheid in combinatie met de creativiteit. Ik droom graag. En dit is misschien het enige beroep waarbij je een droom werkelijkheid kan maken. Tegelijk denk ik veel na over ecologie, de toekomst, duurzaamheid, klimaatopwarming… Ik denk dat wij als architecten hier een heel belangrijke rol in spelen, aangezien wij een van de spelers zijn die de wereld rondom ons vormgeven.

Als mijn kinderen eveneens hun passie vinden in dit beroep, zal ik hen zeker aanmoedigen om hierin hun eigen weg te gaan. Daarom nog niet zozeer in mijn voetsporen.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Ik moet toegeven dat dit de ontmoeting met mijn huidige collega Frederik Vaes is. Hij heeft me anders doen kijken naar ons beroep. Ik ben er veel enthousiaster en opener door geworden. Ik merk dat we creatieve kriebels in de buik delen als we een creatieve oplossing ontdekken of een nieuw concept bedenken. Er is een kinds enthousiasme dat me een drive geeft om verder te gaan!

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ja, mijn ambitie is allesbehalve getemperd. Als je de zaken realistisch benadert, komen droom en werkelijkheid toch dicht bij elkaar!

 

OPLEIDING

  • Studies: Uhasselt (het vroegere PHL)
  • Stage: CT Architects (Bilzen) en Drieskens & Dubois (Hasselt)
  • Titel eindwerk: Biomimicry – Natuur als inspiratie voor Architectuur

 

FAVORIETE…

  • Andere job: financial consultant of boomkweker
  • Boek: Yann Arthus Bertrand (fotograaf) 
  • Architectuurboek: Neufert
  • Film: Star Wars
  • Tv-programma: House of Cards
  • Muziek: Frank Sinatra
  • Vrije tijd: reizen
  • Belgische stad: Antwerpen
  • Europese stad: Venetië
  • Land om in op te groeien: Noorwegen
  • Sport: zeilen
  • Architectuursite: www.mir.no
  • Andere website: www.huhmagazine.co.uk

 

Bron: Robbert Errico
Deel dit artikel:
Onze partners