Roel Vandebeek blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Niet als mens, wel als designer. Met een voorliefde voor kunst, industrieel design en interieur, en met een productiecapaciteit van zo'n 20 tot 30 projecten per jaar drukt de Limburger sinds 1994 zijn eigen stempel op de ontwerpsector. De awards zijn intussen niet meer op twee handen te tellen, met de innovatieve Dubio-baksteen - drievoudig prijsbeest - als exponent. Reden genoeg voor intsite.be om eens een blik te werpen in zijn bovenkamer.
In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Roel Vandebeek.
Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest trots en waarom?
“Objet Portrait. Sinds de start van mijn eigen bureau heb ik steeds een zeer breed werkterrein bespeeld. Om vormgeving in een ruim perspectief te plaatsen voor het grote publiek, heb ik mezelf een aantal jaren geleden een eigen opdracht gegeven. Ontwerp vanuit 1 inspiratiebron twee verschillende objecten: één gebruiksvoorwerp en één uniek, kunstzinnig object. De inspiratiebronnen zijn inspiratoren geworden, 9 bekende Vlamingen. Objet Portrait omvat een vormgeeflijk portret van deze 9 muzen in 18 nieuwe ontwerpen. De expo liep in de gerenoveerde mijngebouwen van Thor Central in Genk. Ik ben fier dat dit unieke project de kracht van vormgeving aantoont en dat de inspiratoren er vol enthousiasme mee zijn ingestapt.
“Een tweede project waar ik trots op ben is Bass. In 2001 werd Bass geïntroduceerd op de meubelbeurs in Keulen. Door zijn asymmetrie was het een onverwacht architecturaal beeld dat veel aandacht trok. Tot op heden is de collectie nog steeds in productie wat het tijdloze karakter aangeeft. Jongform International is de producent van Bass.”
Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
“Voor het bedrijf AVC Gemino in Kortrijk ben ik momenteel druk bezig aan een architecturale oplossing om wanden snel te monteren en te demonteren. Genaamd: Space-R. Een optimaal comfort van de gebruiker staat centraal, zowel op vlak van gebruiksgemak als op vlak van akoestiek, materiaalkeuze,… De Space-R is bovendien zeer milieuvriendelijk, want voor de plaatsing zijn geen andere materialen nodig. De mogelijkheid om dit systeem te hergebruiken zorgt voor een nog duurzamer productsysteem.”
Welk project van een andere Belgische designer is voor u een schot in de roos?
“Ik hou van de vormentaal van Sylvain Willenz, bijvoorbeeld de lampen in de reeks U-series.”
Welke buitenlandse designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
“Patricia Urquiola is een Spaanse ontwerpster die met veel gevoel ontwerpt. Bovendien is ze vernieuwend met materialen en technieken.”
Met welke materialen en/of technieken werkt u het liefst?
“Ik heb geen specifieke voorkeur voor materialen, maar ik ben steeds op zoek naar de specifieke eigenschappen ervan. Zelf werk ik het meest met hout in mijn atelier.”
Welke jonge designer in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
“Tijdens de presentatie van de eindwerken in de afdeling Productdesign (LUCA – School of Arts) in Genk viel me het werk op van Lieke Li. Met ‘Alles om gelukkig te zijn’ ontwierp zij een installatie om aspecten van een depressie te ervaren, het sociale netwerk te informeren en vooroordelen te verminderen. Bezoekers kunnen zelf deze aspecten ervaren, zodat ze zich beter kunnen inleven in het leven van een depressieve persoon. (www.luca-arts.be/ portfolio/lieke-li).”
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als designer? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“Voor mij is het meest boeiende dat ik elke dag nieuwe uitdagingen krijg die ik op een vormgeeflijke manier moet oplossen. Door mijn breed werkterrein heb ik daarbij ook te maken met heel uiteenlopende sectoren, personen, materialen, enzoverder. Daardoor blijft de inspiratie aangewakkerd worden. Ik zou mijn kinderen hiervoor enkel aanmoedigen als ik voel dat ze voldoende talent en doorzettingsvermogen hebben.”
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing?
“De ontmoeting met mijn vrouw Ingrid Jaspers. Ze is architect en daardoor heb ik het ruimtelijke aspect leren kennen. Dit is iets wat ik dagelijks gebruik.”
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“De ambitie is door de jaren alleen maar groter geworden. Doordat ik me almaar juister in de markt heb kunnen profileren wordt de droom hoe langer hoe realistischer. Dit vergt wel geduld en doorzettingsvermogen.”
Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“Een bureaulamp van het merk FLOS.”
Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur?
“Ik kies voor een schilderij in plaats van een designobject omdat het me elke dag energie geeft.”
No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
“Een keuken met een marmeren tablet.”
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen designer was? Sleutelen aan oldtimers
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Productdesign in LUCA – School of Arts (Genk)
Bij wie heeft u stage gelopen? Urbis-Schréder
Wat was de titel van uw eindwerk? Stoelenkast en Geboorte en dood
Favoriet interieur/design-boek? Catalogo de objectos imposibles
Favoriet ander boek? The emergence of form – Maria Blaisse
Favoriete film? Les génies de la grotte Chauvet
Favoriet tv-programma? Alles kan beter
Favoriete muziek? Pink Floyd
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? De vrije tijd die ik heb spendeer ik graag aan mijn vrouw en kinderen. Wat er dan nog over blijft is om te sporten en in mijn atelier te werken.
Favoriete Belgische stad? Antwerpen
Favoriete Europese stad? Barcelona
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik vind België prima.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Actief voetbal en golf
Favoriete beroepsgerelateerde website? Frameweb.com