Gebouwen creëren die niet alleen een lust zijn voor het oog, maar ook economisch haalbaar, duurzaam en klaar voor de veranderingen van de toekomst: dat is waar a-tract architecture voor staat. Hoewel het architectenbureau zich vooral focust op het ontwerpen van gebouwen, heeft ze ook enkele mooie interieurprojecten op haar palmares staan. Wij wandelden rond in de bovenkamer van zaakvoerster Sophie Weygers.
In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: a-tract architecture
Op welk eigen project ben je het meeste trots?
\"Het NAC in Houthalen omdat dat toch wel een buitenbeentje is. Ondanks de vormelijke vrijheid die we daar hebben gekregen, hebben we toch een architectuur kunnen neerzetten die niet alledaags is. Die vrijheid maakt het als architect natuurlijk niet makkelijk om een project tot een goed einde te brengen. We zaten daar toch wel met speciale vormen en zijn op beperkingen gestoten met onder meer tekenprogramma’s. We hebben ons op een bepaald moment echt een beetje moeten heruitvinden.\"
Van welk project/object/idee in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
\"Het project waar we nu mee bezig zijn. Dat is een residentiële ontwikkeling in een mijnlandschap die grenst aan het NAC. Door het feit dat het NAC zo'n typische vormgeving heeft, wilden we de residentiële ontwikkeling toch ergens in dat concept laten passen. Dat is een zoektocht en een hele uitdaging.\"
Welk project van een andere Belgische interieurarchitect(e) is voor u een schot in de roos?
\"Een specifiek project kan ik niet noemen, maar ik heb altijd opgekeken naar de projecten en objecten van Bart Lens. Hij is (interieur)architect, maar ook designer. In mijn ogen maakt hij zeer mooie dingen. Indertijd heeft hij lichtarmaturen gemaakt die zo groot waren als een tafel, waarbij je eigenlijk onder de armatuur of de koepel ging zitten. Dat zijn natuurlijk objecten die al iets ouder zijn, maar dat vind ik nog steeds mooi. Het zijn tijdloze ontwerpen.\"
Welke buitenlandse interieurarchitecten/designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
\"Dat is wel eerder een architect, maar Herzog & de Meuron Architekten heb ik altijd heel interessant gevonden. Onlangs ben ik ook naar het Louvre museum in Abu Dhabi geweest, ontworpen door Jean Nouvel. De sfeer errond en de manier waarop het is neergezet, vind ik heel mooi. Als je volledig carte blanche krijgt, kun je zoiets neerzetten.\"
Met welke materialen/technieken werkt u het liefst?
\"Wij proberen ons altijd te beperken tot een aantal materialen, maar werken toch heel graag met hout. We bekijken ook steeds wat er met hout allemaal mogelijk is. We kunnen bijvoorbeeld hout in combinatie met staal of beton gebruiken, maar ook verkoold hout of houtstructuren als constructie- of afwerkingsmateriaal. Daar zit vaak een uitdaging aan vast omdat je met restricties zit. Het is echt de grenzen opzoeken en aftasten.\"
Welke jonge interieurarchitect(e)/designer in België maakt momenteel veel indruk op u?
\"Joachim Froment.\"
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als interieurarchitect(e)/designer? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
\"Het is absoluut een boeiende en heel diverse job. Het is nooit saai en altijd een uitdaging om met een project van start te gaan. Je werkt ook met verschillende opdrachtgevers en verschillende mensen en kan er je creativiteit in kwijt. Maar het is niet meer zoals in mijn studententijd. Toen kon alles nog. Nu komt er veel administratie bij kijken. Ook de wetgeving is niet simpel. Zelfs een bouwaanvraag indienen op het omgevingsloket duurt lang. Al die nevenactiviteiten houden de architect af van de core business. Maar dat hoort erbij. We zijn per slot van rekening niet te enigen die ermee geconfronteerd worden.\"
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing?
\"Omdat mijn ouders ook werkzaam zijn in de interieurarchitectuur, ging ik vroeger regelmatig mee naar interieur Kortrijk, een gerenommeerde beurs. Daar was toen een lezing van architect John Pawson. Ik heb hem daar mogen ontmoeten en zelfs een gesigneerd exemplaar van zijn boek Minimum mogen ontvangen. Dat boek heb ik altijd gekoesterd. Er staan niet alleen interieurprojecten in, maar ook heel mooie foto’s waar hij inspiratie uit gehaald heeft. De serene manier waarop hij zijn ruimtes vormgaf, hebben me erg geïnspireerd.\"
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
\"Ik denk dat de ambitie van een architect om creatief te zijn en dingen te realiseren, blijft. Je hebt natuurlijk meer restricties, maar die dynamiek en ambitie moet je blijven koesteren. Anders blijf je dit beroep niet uitoefenen. Het enthousiasme dat ik in mijn studententijd had, heb ik vandaag nog steeds.\"
Wat is het allereerste designobject dat u ooit heeft aangeschaft?
\"Dan moet ik ver teruggaan in de tijd. Ik denk dat dat mijn Artemide bureaulamp moet zijn geweest. Die lamp is volgens mij nog steeds een klassieker.\"
Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur? Waarom?
\"In mijn studententijd had ik een slaapbank op mijn kot staan. Die bank was van Visser, een Nederlandse ontwerper, en heb ik nog steeds.\"
No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
\"Ik vind de Ottoman Chair van Eames, een chaise longue, nog altijd een heel mooi object.\"
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen interieurarchitecte/designer was? Ik heb al van jongs af aan geweten dat ik architect wilde worden.
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Architectuur. Mijn bachelor deed ik in Sint-Lucas in Gent, mijn master in Hasselt.
Bij wie heeft u stage gelopen? Bij Defensie. Ik heb mogen meewerken aan het brandwondencentrum in Neder-over-Heembeek. Dat was een heel leuke uitdaging, zeker als jonge architect.
Wat was de titel van uw eindwerk? Cross-over in de architectuur. Ik ben op zoek gegaan naar de raakvlakken tussen (interieur)architectuur en de film- en modewereld.
Favoriete interieur/design-boek? Minimum van John Pawson
Favoriet ander boek? De Millennium-trilogie van Stieg Larson
Favoriete film? Man on fire
Favoriet tv-programma? Vlaamse series zoals Alles kan beter en Het eiland. Vaak zijn het programma’s met een cynische weerklank.
Favoriete muziek? De muziek van de Belgische artieste Trixie Whitley
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefste door? Daarvan heb ik niet zoveel. In mijn vrije tijd hou ik me vooral met de kindjes bezig. Als ik dan toch eens een vrij moment vind, hou ik ervan om binnen of buiten België citytrips te doen en daar af en toe wat architectuur te bekijken.
Favoriete Belgische stad? Gent omdat ik er een aantal jaren heb gestudeerd.
Favoriete Europese stad? Barcelona. Je hebt daar alles: cultuur, architectuur, zon, zee en strand.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik heb een geweldige voorliefde voor Marokko. Maar of ik daar opgegroeid zou willen zijn, weet ik niet.
Bent u een actief of passief sportbeoefenaar? Zeer passief (lacht)
Favoriete beroepsgerelateerde website? Archdaily en Dezeen
Favoriete andere website? Pinterest