A33 architecten is een gevestigde waarde in Leuven en daarbuiten. Het bureau werkt aan breed gedragen projecten en zet daarom de mensen centraal in het ontwerpproces. A33 richt zich specifiek op kwetsbare doelgroepen "omdat die in onze samenleving te vaak over het hoofd worden gezien en zij net het meeste baat hebben bij een kwalitatieve leefomgeving." Stefaan Feys is vennoot bij A33 architecten en wij nodigden hem uit in onze Praatstoel.
Op welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Sociale huisvesting Donkerstraat Leuven; een stigma-doorbrekend beeld van sociale huisvesting op een invalsweg naar het stadscentrum. Het gebouw functioneert met een zekere sculpturaliteit als ‘poort’ voor de stad. Dit project ontving de publieksprijs in het kader van de Architectuurprijs van de Stad Leuven 2019. (Bekijk hier de reportage van Stad en Architectuur).
Leefschool ‘t Zandhofje; een passiefschool in het groen die zich inpast in het stedenbouwkundig weefsel van de gemeente Zandhoven en er een voet- en fietsverbinding met een toegangsplein aan toevoegt; het gebouw refereert zowel naar huiselijkheid als naar een werkplaats waar de kinderen al knutselend op ontdekking kunnen gaan.
Woonzorgcentrum Wijgmaal; een woonzorgcentrum met serviceflats dat ruimtelijk en sociaal het hart van Wijgmaal verbindt met zijn natuurgebied Wijgmaalbroek. A33 stelde een team samen voor ontwerp, bouw en uitbating van het centrum voor bejaarden van Zorg Leuven aan een vooraf vastgestelde sociale dagprijs en won de wedstrijd ter zake.
Schoolrenovatieproject d’Udekem d’Acoz (Sint-Pieterscollege); het resultaat van een lang proces waarin nauwgezette restauratie hand in hand gaat met hedendaags vormgegeven ingrepen in het historische centrum van Leuven
·Projectontwikkeling Residentie Leeuweriken; een woonontwikkeling op een sterk talud van een voormalige waterloop nabij het station van Heverlee; ze neemt een lineaire vorm aan die met in de helling geïntegreerde parkwoningen en een semipubliek park een gepaste overgang wil maken tussen grootschalige en hoge appartementsblokken op de heuvel en het klassieke stadsweefsel (straat) onderaan.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Sociale huisvestinsproject Walstraat Werchter waar heel hard ingezet wordt op de realisatie van een klimaatneutrale wijk (grotendeels autovrij, passiefniveau, warmtepompen, maximaal PV, waterrecuperatie, …)
Basisschool en kinderdagverblijf Sint-Jans-Molenbeek i.s.m. ZAmpone en Ivec: een passiefschool in een dense, stedelijke omgeving die het groene karakter van de speelplaats doortrekt tot op straat en maximaal inzet op breed gebruik, innovatief onderwijs, flexibiliteit en efficiënt ruimtegebruik.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Het Leietheater in Deinze van V+ en TRANS architectuur | stedenbouw (maar ook het overige werk van V+ zoals Navez in Brussel, watertoren Ghlin, gemeentehuis Montigny).
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Al sinds lang het Japanse Sanaa (Nishizawa en Sejima), o.a. met één van hun eerst bekend geworden projecten ‘Kitagata appartment building’, maar ook met recenter werk zoals hun etherische luifels, o.a. aan de Okayama University, en het onnavolgbare Teshima Art Museum;
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Op één van de laatste trips vòòr corona gezien in Milaan: la Biblioteca degli Alberi (openbare ruimte in de buurt van de woontorens van Stefano Boeri) en de Fondazione Prada van Rem Koolhaas.
Van Selgascano; de blob op de Brugse Triënnale 2018 en nog recenter hun auditorium in Placenzia.
Van Nishizawa: Teshima Art Museum, het meest ontroerende ‘gebouw’ dat ik ooit gezien heb.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Eigenlijk teveel om op te noemen … maar o.a. Gijs Van Vaerenbergh: hun ingrepen balanceren meestal op een zeer poëtische manier op de grens van architectuur en kunst.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Dat je niet vervreemdt van je ‘arbeid’: je krijgt iets tastbaars terug voor het werk dat je doet. Ook het creatieve is een belangrijk aspect dat nooit als ‘werken’ heeft aangevoeld maar gewoon is wat je graag doet. Verder de variatie in het werk en in de benodigde skills (architectuur bedrijven als ambacht): creatief, commercieel, management, technisch … Tenslotte de omgang met mensen: opdrachtgevers, studiebureaus, de eigen medewerkers van alle generaties, …
Ik heb mijn kinderen nooit aangezet tot eender wat (als beroep) en ze hebben duidelijk mijn voetsporen niet gevolgd; waarschijnlijk ook een gevolg van het feit dat ze gezien hebben dat het lang geen gemakkelijke weg is als architect …
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
Mijn vriend van het eerste uur (vanaf de studietijd) en vroegere partner Frank Gouwy die veel te jong gestorven is
Ook bepalend was het lesgeven aan de afdeling productontwikkeling Antwerpen (gestopt in 2004), waar ik niet alleen ongelooflijk boeiende mensen en ontwerpen heb gezien, maar waar ik ook als jonge architect toegang kreeg tot de uitgebreide bibliotheek van de architectuurschool. Daar bracht ik dikwijls mijn middagpauze door, kijkend naar en lezend in een schat aan informatie.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Toch wel: ik kan nog steeds in bewondering staan voor geslaagde projecten, zoals de hoger opgenoemde, en daar de stimulans in vinden om zelf (en als bureau) nog beter te doen.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Socioloog, het liefst ergens bezig met stadssociologie
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? KULeuven
Bij wie hebt u stage gelopen? In Mechelen bij Jan Van Den Berghe en Walter Van Haesendonck/Michel Pluymers
Wat was de titel van uw eindwerk? Stadsvernieuwingsproject Fabota Leuven (reconversie van een oude textielfabriek)
Favoriet architectuurboek: het laatst gekochte is het herwerkte boek van/over Juliaan Lampens
Favoriet ander boek: 2 boeken van de voor mij lang onbekende Spaans-Catalaanse schrijver Jaume Cabré: 'De Pamano' en 'De bekentenis van Adria'
Favoriete film: 'Das Leben der Anderen' van Florian Henckel von Donnersmarck
Favoriet tv-programma: ik ben geen televisiekijker maar guilty pleasure ‘The Voice’ (de blind auditions en zonder de reclame …)
Favoriete muziek: Steely Dan, Eels, Nick Cave, Big Thief, Arvo Pärt, Olafur Arnalds
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Niet zo megaveel, maar ik lees graag, ga spinnen met oude voetbalvrienden (wiens knieën kapot zijn), wandel en fiets regelmatig en volg al een aantal jaar Italiaans
Favoriete Belgische stad: geen voorkeur
Favoriete Europese stad: Rome
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Het is goed zoals het is …
Favoriete architectuursite: Dezeen, Arch Dailly