De Praatstoel: Stijn Cools en Sofie De Ridder (aNNo architecten)

In deze Praatstoel laten we Stijn Cools en Sofie De Ridder van aNNo architecten aan het woord. aNNo architecten staat voor restauratie, renovatie en herbestemming van historische gebouwen, erfgoed en monumenten. Hun team combineert hiervoor bijkomende studies in monumentenzorg met een pro-actieve houding naar ontwerpend onderzoek.

Op welke eigen gerealiseerde projecten zijn jullie het meest fier en waarom?

We zijn eigenlijk wel op elk project fier. Bij elk project proberen we er het maximale uit te halen. We zijn even fier op een project als een zolderrenovatie die we ooit gedaan hebben (een project met een klein budget) als een heel groot project. De beste projecten zijn die waar de relatie met de klant inspirerend werkt.
 

Over welk project in uitvoering of in voorbereiding koesteren jullie hoge verwachtingen?

Museum Batterij Aachen omdat dat heel publiek toegankelijk is en ook de verbouwing van het Begijnhof van Lier. De monumentenzorg is eigenlijk heel traag. We zijn nu bijna tien jaar bezig en qua realisaties staan er nu projecten op stapel waarvan de eerste studies bijvoorbeeld vijf of tien jaar geleden begonnen zijn. Er staat nu heel wat op stapel waar we naar uitkijken.
 

Welk project van een andere Belgische architect is voor jullie een schot in de roos?

De projecten van het gerenommeerde bureau Robbrecht en Daem, of Doorzon Interieurarchitecten, en om wat verder terug te gaan: de BOZAR van Victor Horta. Dat is een project dat werkt en nu nog heel actueel en inspirerend is. Hoe zorgzaam de restauratie en actualisatie van BOZAR gebeurt onder leiding van Barbara Van der Wee, dat is erg interessant.
 

Welke buitenlandse architecten vormen voor jullie een grote bron van inspiratie?

Japanners zoals Fujimoto en SANAA. Scandinavische modernisten zoals Asplund, Aalto, Lewerentz. Zeker ook RAAAF, heel inspirerend op vlak van erfgoed.
 

Wat zijn volgens jullie de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Elbphilharmonie in Hamburg van Herzog en de Meuron.
 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jullie?

FELT en Office 8888.
 

Wat vinden jullie zo boeiend aan jullie job als architect? Zouden jullie uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

De combinatie van creativiteit en het contact met amabachtslui, de uitvoering. Dat je in team werkt: contact met medewerkers en andere bureaus. De omgeving hier is inspirerend omdat we in de ontwerppoel (een conglomeraat) zitten. Ook de variatie: altijd met andere mensen, andere bouwprogramma’s.

Stijn: Ik vind het wel een mooie stiel, maar het is ook wel een strijd ergens. Ideeën er proberen door te krijgen is niet evident, maar het is zeker wel een heel mooi beroep. Sofie: Hopelijk kunnen mijn kinderen dezelfde passie steken in wat ze kiezen, maar ze doen wat dat ze graag willen doen. Als ze ervoor kiezen zou ik ze ook niet tegenhouden.
 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jullie verdere architecturale ontplooiing?

Barbara Van Der Wee. We hebben daar samengewerkt en dat is wel bepalend geweest voor onze ontmoeting en onze houding naar erfgoed en het begin van de samenwerking.
 

Herkennen jullie zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die jullie ooit waren? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Sofie: Ja, zeker. Tijdens mijn studententijd had ik dat niet durven dromen dat ik een eigen bureau zou hebben en het zo goed zou doen.

Stijn: Het andere wat erbij gekomen is, is dat de naïviteit die we toen wel hadden plaats maakt voor métier. Die moet je ook wel blijven hebben, maar het komt meer in balans. Je durft wat meer met meer ervaring.
 

Faits divers: Stijn Sofie

Welke job zouden jullie nu uitoefenen als jullie geen architect waren?
Archeoloog – iets met wiskunde

Waar hebben jullie uw architectuuropleiding gevolgd?
KU Leuven – Universiteit Gent
Daarna hebben we allebei Raymond Lemaire International Centre for Conservation gedaan (KU Leuven)

Bij wie hebben jullie stage gelopen?
Barbara Van Der Wee – a154

Wat was de titel van jullie eindwerk?
Crossing the lines: the sustainable redevelopment of military fortresses in North-West Europe – Energie-laag bouwen (Gent)

Favoriet architectuurboek: oude bouwhandboeken,The Fountainhead
Favoriet ander boek: Oorlog en Terpentijn, Een bijna volmaakte vriendschap
Favoriete film: Fargo
Favoriet tv-programma: geen favoriet
Favoriete muziek: The National – Nederlandstalig
Hebben jullie veel vrije tijd en hoe brengen jullie die het liefste door: vrienden en familie. Familie en sporten. Het weekend is voor ons beiden heilig, dan wordt er niet gewerkt.
Favoriete Belgische stad: Leuven en Gent
Favoriete Europese stad: Stockholm – Barcelona & Kopenhagen
In welk land zouden jullie het liefst geboren en opgegroeid zijn? België is goed en Italië was ook goed voor mij (lekker eten). Dat vat het wel goed samen, daar sluit ik mij bij aan.
Actief of passief sportbeoefenaar? Zo actief mogelijk allebei
Favoriete architectuursite? Dezeen
Favoriete andere website? De Redactie

Deel dit artikel:
Onze partners