De Praatstoel: Sylvain Willenz

Designer Sylvain Willenz ontwerpt sinds 2004 meubels, lampen en andere interieurelementen voor Belgische en internationale klanten. Hij is geboren in Brussel, leefde achtereenvolgens in de Verenigde Staten, België en het Verenigd Koninkrijk. Vijftien jaar geleden richtte hij zijn eigen designbureau op in Brussel. In 2009 werd Willenz uitgeroepen tot Belgisch designer van het jaar en  in 2015 werd hij verkozen tot een van de 100 meest invloedrijke designers ter wereld. Verschillende ontwerpen van zijn hand zijn bekroond, meer bepaald met iF Awards, Red Dot Best of the Best Awards en – meer recent – een German Design Award voor zijn canapé YALE.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Sylvain Willenz.

Sylvain Willenz wordt geroemd vanwege zijn sterke, maar eenvoudige grafische esthetiek. Hij is gefascineerd door productie, fabricage en zin voor detail. Hoewel hij aanvankelijk tekenaar wilde worden, richtte hij zijn pijlen uiteindelijk op productdesign. In de loop der jaren ontwikkelde Willenz een specifieke stijl. Zijn eenvoudige en elegante creaties worden gekarakteriseerd door een uiterst herkenbare ‘heldere lijn’, die hem vandaag uniek maakt. We laten ze u maar al te graag ontdekken op intsite.be.

Op welk eigen gerealiseerde object bent u het meest trots en waarom?
Allereerst op TORCH, want dat is het product dat me definitief gelanceerd heeft in 2008. Het is een tijdloze klassieker geworden en is tien jaar later nog steeds een bestseller. Ook omdat de lamp betaalbaar is voor iedereen. Voorts PROFILE, omdat het mijn eerste echte stoel was. Stevig, klassiek, elegant, veelzijdig, stapelbaar en beschikbaar in verschillende kleuren. Hij wordt gefabriceerd in Duitsland, uit respect voor het milieu, en gedijt zowel in cafés als bij mensen thuis. Hij maakt met andere woorden deel uit van het dagelijkse leven.

Van welk project of object in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Verlichtingsproject
GAMMA, voor CVL. Een interessante realisatie, want het systeem zal een zekere modulariteit bieden, aangezien het beschikbaar is per lopende meter. Een architect kan het dus aanpassen aan zijn of haar project. Willen ze een lichtstrook van 10 meter lang? Dat kan! Maar ook een golving, een hoek of een kromming behoort tot de mogelijkheden. Het product is onlangs gelanceerd op Euroluce in Milaan.

Welk project van een andere Belgische interieurarchitect is voor u een schot in de roos?
Ik ben grote fan van het werk dat architect en designer Alain Berteau heeft afgeleverd voor Objekten. Ik heb zelf de eer gehad om met Alain samen te werken in het kader van een project voor zijn eigen merk: het stoelengamma RADAR, een zeer polyvalente reeks met betaalbaarheid als achterliggend streefdoel. Objekten produceert kantoormeubilair en is een erg coherent, weldoordacht merk dat staat voor een sobere en elegante esthetiek op basis van een made in Europe-filosofie en een materiaalkeuze die geënt is op respect voor het milieu.

Welke buitenlandse interieurarchitecten en designers vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Ik hou van de energie die afstraalt van de jonge designers achter New Yorkse verlichtingsbedrijven zoals Roll and Hill en Rich Brilliant and Willing. Het is indrukwekkend om te zien hoe ze erin geslaagd zijn om zich te organiseren en zelf technisch vooruitstrevende producten te ontwikkelen en te verdelen.

Met welke materialen werkt u het liefst?
Er zijn veel materialen en processen die mijn nieuwsgierigheid wekken. Zo hou ik enorm van hout en staal. Maar glas fascineert me evenzeer. Ik heb het geluk gehad dat ik er van 2009 tot 2012 intensief mee heb kunnen werken als artist in residence bij CIRVA (Frankrijk). Ik heb er de BLOCKS-serie (in gegoten glas), de SPOT-lampen en de SHIFT-gueridons (in geblazen glas) op punt gesteld, die momenteel uitgegeven worden door de Belgische galerij Victor Hunt. 

Welke jonge interieurarchitecten en designers in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Vincent Van Duysen heeft schitterend werk geleverd, niet alleen als architect, maar ook als interieurarchitect, productdesigner en artistiek directeur. Zijn werk is tegelijkertijd erg subtiel en stijlvol.  

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als designer? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
“Wat me fascineert, is de mogelijkheid om objecten te ontwerpen op basis van je eigen dromen, die zo effectief uitkomen. Ik vind het fijn om mijn eigen wereld, beeldtaal en esthetiek te kunnen creëren. Maar ook de interessante ontmoetingen zijn een pluspunt – het is één groot menselijk avontuur. Vandaar dat ik mijn kinderen wel degelijk zou aanmoedigen om het te proberen als designer, al vind ik het eerst en vooral belangrijk dat ze creatief zijn. We tekenen vaak in gezinsverband: mijn vrouw, mijn kinderen en ik.”

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontwikkeling?
“Dat zijn er meerdere, maar de belangrijkste was de kennismaking met Established & Sons (in 2000), dat mijn lampencollectie TORCH gelanceerd heeft. Dat bedrijf heeft me naar het internationale toneel gekatapulteerd en heeft me in contact gebracht met andere ondernemingen zoals Cappellini, Hay … Nadien kwamen de bedrijven me zelf opzoeken en was de trein definitief vertrokken.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
“Uiteraard … Aanvankelijk worden je dromen gecounterd door de alledaagse realiteit in de sector. Maar mijn ondernemingszin is er altijd geweest, dus ik koesterde al zeer vroeg de ambitie om mijn dromen werkelijkheid te doen worden en tegelijkertijd de achterliggende mechanismes te doorgronden.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
Een Diana-tafel van Grcic, tien jaar geleden. Ik gebruik ze nog elke dag. Ik hou van haar eenvoud, classicisme en tijdloosheid.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur? Waarom?
Er staan heel wat eigen objecten in mijn interieur, maar uiteindelijk gaat het telkens om eenvoudige zaken. Zo heb ik mijn eigen eettafel ontworpen: een rond exemplaar met een onderstel in zwart staal en een tafelblad in natuurlijke massieve eik. Het is als het ware het hart van mijn woning: hyperfunctioneel, maar tegelijkertijd een lust voor het oog. Helemaal niet pretentieus, maar toch aanwezig. In de living prijkt uiteraard een TORCH bunch 10. Dit element geeft mijn 1968-interieur met zwart-witschakeringen een sterkere en uiterst grafische touch.”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
Ik hou erg van de Grand Repos-fauteil van Antonio Citterio, die geproduceerd wordt door Vitra. Ik heb hem een keer bekleed gezien met de RAZZLE DAZZLE-stof, die ik ontwikkeld heb voor FEBRIK / KVADRAT. Dat creëerde een schitterend effect.”

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen designer was? Kunstschilder of beeldhouwer.
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Een master in productdesign in het RCA in Londen.
Bij wie heeft u stage gelopen? Ik heb nooit ergens stage gelopen … Ik ben meteen op mezelf begonnen nadat ik afgestudeerd was, maar ik had het achteraf bekeken graag gedaan. Ik geniet ervan om zelf stagiairs op te leiden en mijn vakkennis en ervaring te delen.
Wat was de titel van uw eindwerk? Mijn eindwerk ging over objecten die onconventioneel zijn. BRACKETS INCLUDED, dat momenteel uitgegeven wordt bij Hay, was een van mijn projecten, net zoals DR. BAMBOOZLE.
Favoriet designboek? Ik blader graag door oude meubelbladen of magazines en reclamefolders uit de jaren 60, 70, 80 … Er zijn zo veel goede designboeken dat het moeilijk is om er eentje uit te pikken.
Favoriet ander boek? Ik lees behoorlijk weinig … Maar als ik een boek moet noemen dat ik recent in één ruk heb uitgelezen, is het ‘A Taxonomy of a Chair’ van Jonathan Olivares.
Favoriete film? Er zijn er zo veel! Als het over design mag gaan, zou ik Rams en Helvetica aanraden.
Favoriet tv-programma? Ik heb geen televisie.
Favoriete muziek? Klassiek, kerkmuziek, Vivaldi.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Niet zo heel veel, en als ik toch eens vrij ben, dan ben ik het liefst bij mijn gezin en houd ik het zo rustig mogelijk. Zodra ik kan, schilder ik om me te ontspannen.
Favoriete Belgische stad? Gent. Dynamisch en open.
Favoriete Europese stad? Lissabon. Het is lang geleden dat ik er geweest ben, maar het is een warme, aangename stad.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Ik heb een boontje voor het zuiden van Frankrijk.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Eerder passief, maar ik loop een beetje en voetbal vaak met mijn kinderen. En ik hou van hiken en zwemmen.
Favoriete beroepsgerelateerde website? www.hem.com, de klant waarvoor ik de DUSK-lampen ontworpen heb. Een zeer mooie, hypermoderne en rijkelijk geïllustreerde site.
Favoriete andere website? De prachtige website menu.as, waarvan het artistieke beleid verzekerd wordt door Norm Architects.

Deel dit artikel:
Onze partners