De Praatstoel: Thibaut Van Hoorebeke

Exclusiviteit, evenwicht en detail: dat is waar Thibaut Van Hoorebeke voor staat. Als net afgestudeerde knaap verhuisde hij naar New York om nog meer voeling te krijgen met interieurarchitectuur en design. Daarna richtte hij zijn eigen bureau op in Londen. Zo verwierf hij internationale bekendheid. Magazines, zoals Vogue en Wallpaper*, schreven al over hem. Genoeg redenen om de bovenkamer uit te spitten van het brein achter THV Interiors.

In de rubriek De Bovenkamer wandelt intsite.be, met een vragenlijst onder de arm, rond in de bovenkamer van een interieurarchitect(e), designer of ontwerpbureau. Aan de beurt: Thibaut Van Hoorebeke, TVH Interiors.

Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest trots en waarom? 
“Op mijn 27ste kreeg ik de kans om een huis van Richard Neutra in te richten. Zo’n projecten komen niet vaak voor, dus ben ik met plezier naar Los Angeles verhuisd om dat huis zo goed mogelijk te leren kennen. De zeer specifieke architectuur was intimiderend, maar ook inspirerend. Neutra hecht veel belang aan materialisatie, detail en licht. Het was niet evident om daaraan aandacht te besteden en tegelijkertijd een leefbare woning te creëren. De balansoefening draaide wel uit in een supertoffe ervaring.”

Van welk project in uitvoering of voorbereiding koestert u hoge verwachtingen? 
“Ik werk momenteel mee aan enkele residentiële projecten in België. De oplevering hiervan is altijd spannend. In eerste instantie wil ik namelijk mijn klanten tevredenstellen, maar als designer probeer je er natuurlijk ook een vergenoegd gevoel aan over te houden. Daarnaast ben ik opnieuw enkele objecten aan het ontwerpen. Bij een totaalproject of renovatie begin je met iets bestaand of tastbaar. Een meubel ontwerp je van nul. Het kan dus alle richtingen uitgaan.”

Welk project van een andere Belgische designer is voor u een schot in de roos?
“Michaël Verheyden kan me altijd bekoren. Hij en zijn vrouw Saartje hebben een pure en unieke esthetiek. Dat vertaalt zich duidelijk in de resultaten.”

Welke buitenlandse designers vormen voor u een grote bron van inspiratie? 
“Als jonge knaap en student heeft ‘De Stijl’- beweging me heel hard beïnvloed. Nu veranderen mijn inspiratiebronnen voortdurend. Pierre Yovanovitch is een designer die ik al jaren volg en me blijft bekoren. Dan zijn er ook andere namen die komen en gaan, zoals Vincenzo De Cotiis, Isaac Reina, Angelo Mangiarotti, Joseph Dirand, Festen…”

Met welke materialen werkt u het liefst?
“Voor mij draait het altijd om natuurlijke materialen, zowel voor totaalprojecten als objecten. Je verkrijgt een gelaagdheid, meer diepte en ziel. Wat me boeit is om met een oude bouwstof iets hedendaags te doen.”

Welke jonge interieurarchitect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
“Dan kies ik voor Bernard Dubois.”

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als designer? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden? 
“Elk project is anders, dus het verveelt nooit. Er is al een heleboel gecreëerd, maar er is nog zo veel om te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos en grenzeloos. Dat vind ik zo aantrekkelijk aan mijn job. Kinderen heb ik niet.”

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere professionele ontplooiing? 
“De meeting met mijn allereerste klant, vlak na het behalen van mijn diploma, was voor mij zeer bepalend. Hij gaf me de kans om als 23-jarige een volledig huis in Londen in te richten. Het vormde het begin van mijn carrière. Ik ben er uiteindelijk 8 jaar blijven wonen en heb daar mijn bureau uit de grond gestampt.”

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen? 
“Dromen doet leven. De werkelijkheid kan heel hard zijn, iets waar je als student nog geen weet van hebt. Leerling zijn en professional staan mijlen ver uit elkaar vind ik persoonlijk.”

Wat is het allereerste designobject dat u ooit aangeschaft heeft?
“Een paar stoelen van Arne Jacobsen, de 3103 Hammer Chair.”

Wat is momenteel het belangrijkste designobject in uw interieur? Waarom?
“Ik ben druk aan het verhuizen. Eenmaal ik in mijn nieuwe stek zit, laat ik het weten ;).”

No financial limits: wat is volgens u het ultieme designobject dat u meteen een plaatsje in uw interieur zou gunnen?
“Too much to chose from. Als ik dan toch moet kiezen, ga met plezier eens shoppen bij Patrick Seguin. Of doe mij maar iets Braziliaans of Koreaans.”

Snelle vragenronde

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen designer was? Iets in de psychologie of tuinarchitectuur
Welke opleiding heeft u gevolgd en waar? Interieurvormgeving aan Sint-Lucas in Gent
Bij wie heeft u stage gelopen? Aux armes et caetera in New York
Wat was de titel van uw eindwerk? Geen idee, maar mijn inspiratie kwam uit ‘De Stijl’.
Favoriet boek? ‘Giovanni’s Room’ van James Baldwin
Favoriete muziek? RnB en hiphop
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door? Werk en vrije tijd hangen soms samen, dus het hangt ervan af. Maar ik probeer zoveel mogelijk te reizen, ik kan niet zonder!
Favoriete Belgische stad? Brussel
Favoriete Europese stad? Milaan
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Italië
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Ik probeer 1 à 2 keer per week te lopen.
Favoriete beroepsgerelateerde website? AD Magazine, Wallpaper* en Dezeen
Favoriete andere website? New York Times

Deel dit artikel:
Onze partners