De Praatstoel: Thierry Lamy (AAUTL)

Atelier d'Architecture et d'Urbanisme Thierry Lamy werd opgericht in het begin van de jaren 1980 en is met zijn duplexproject in Elsene genomineerd voor de Belgian Building Awards 2021, in de categorie 3-2-1 Façade. Twee gezegden hebben de architectuurvisie van Thierry Lamy altijd getypeerd: "In de kunst is eenvoud geen doel, maar men komt door het benaderen van de ware betekenis van de dingen, ondanks zichzelf, tot eenvoud" (Constantin Brancusi) en "Perfectie bestaat niet in het verrichten van buitengewone dingen, maar in het buitengewoon verrichten van gewone dingen" (Japans gezegde).

Op welk eigen gerealiseerd project bent u het meest fier en waarom?

De bouw (1975) en uitbreiding (1992) van de woning van mijnheer en mevrouw Braconnier in Sint-Genesius-Rode. De oorspronkelijke woning had erg bescheiden afmetingen en paste in een vierkant van 9,2 meter. Zeventien jaar later wilden de bewoners ze vergroten. Sindsdien is ze omringd door een opeenvolging van bolvormige volumes, die bescherming bieden tegen de noordenwind. Bovendien voldoet deze architecturale oplossing (nog steeds) aan de hedendaagse eisen inzake materiaal- en energiebesparing.  

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Aan het begin van deze eeuw stond er in de gemeente Schaarbeek een industriehal waar in de loop der jaren verschillende gebouwen aan zijn toegevoegd. Een overspanning van de hal werd opgeofferd om er een atrium met een riante natuurlijke lichtinval te creëren, dat toegang biedt tot de verschillende ruimtes (kantoren, vergaderzaal, archieven en woningen). Een trap en een lift zijn samengevoegd om de verschillende niveaus en gangen toegankelijk te maken. De zichtbare platte daken zijn opgevat als groendak. Op het gelijkvloers grenzen de kantoren aan een tuin. Om de thermische kwaliteiten van het gebouw te verzekeren, werden alle gevels aan de buitenkant geïsoleerd (van 5 cm tot 12 cm isolatie). De nieuwe daken zijn geïsoleerd met rotswol, dat is aangebracht in twee gekruiste lagen. Een groendak overdekt de expositiehal, waardoor de visuele uitstraling van het binnengebied en de heraangelegde tuinen veel beter tot haar recht komt. Een geavanceerd verwarmings- en koelsysteem maakt het mogelijk om – via een buffertank van 10.000 liter – te profiteren van de daluren. Om oververhitting in het bovenste deel van het atrium te voorkomen, wordt de lucht van boven naar beneden gestuwd, waar ze wordt gerecupereerd door een netwerk van kanalen die ook de sanitaire ruimtes ventileren. Tot slot is er een metalen zonnescherm voor de ramen geplaatst om oververhitting in de zomer te voorkomen.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Een villa met bijgebouwen in Kinshasa, die fungeren als onthaalzone voor de werknemers en klanten van een bedrijf. Bovendien zullen plaatselijke kunstenaars er hun werk kunnen tentoonstellen. De uitdaging bestond erin een samenhangend geheel te creëren met behulp van lokaal geproduceerde materialen en plaatselijke arbeidskrachten, die specifieke kwaliteiten hebben.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Chipperfield, Kuma en Vilanova Artigas.

 

Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

De uitbreiding en herinrichting van het Neues Museum in Berlijn door Chipperfield.

 

Welke jonge Belgische architect maakt momenteel veel indruk op u?

Ik ben meer onder de indruk van vroege werken van bepaalde gerenommeerde architecten dan van zogenaamde ‘hedendaagse’ projecten. Dankzij een familielid had ik bijvoorbeeld de gelegenheid om enkele uren te spenderen in het kleine huis dat Le Corbusier voor zijn familie had gebouwd in Vevey.

 

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect?

Alvorens ik het potlood ter hand neem, maak ik in mijn hoofd een driedimensionale voorstelling van de manier waarop een project kan worden ingepast in de architecturale en sociale context. Pas nadien begin ik te schetsen.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Als adolescent bezocht ik de Unité d'habitation de Briey, ontworpen door Le Corbusier: het was een openbaring.

 

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Hoewel ik tijdens mijn studies al mocht samenwerken met collega's van diverse pluimage, leerde ik als student vooral welke impact architectuur kan hebben op haar omgeving.

 

Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Burgerlijk ingenieur.

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Eerst aan de UCL, vervolgens aan Sint-Lukas in Brussel.

Bij wie hebt u stage gelopen? Humblet en Baucher.

Favoriet architectuurboek: Lof der schaduw van Tanizaki

Favoriet ander boek: Les ombres errantes van Pascal Quignard

Favoriete film: Rusty James van Francis Ford Coppola en Barry Lyndon van Stanley Kubrick

Favoriet tv-programma: ARTE

Favoriete muziek: Wim Mertens, Henrik Gorecki, Erik Satie

Favoriete Belgische stad: Brussel, vanwege de diversiteit van de verschillende stadswijken

Favoriete Europese stad: Bologna

In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Italië

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Wandelen in de bossen en zeilen.

Bron: Atelier d'Architecture et d'Urbanisme Thierry Lamy sprl
Deel dit artikel:
Onze partners