Deze week in De Praatstoel: Tom Verschueren van dmva Architecten uit Mechelen.
Elke week plaatst Vlaamsearchitectuur.be een architect in De Praatstoel om het met hem of haar te hebben over zijn architectonisch verleden, heden en toekomst, zijn grote Vlaamse en internationale voorbeelden maar evenzeer over zijn culturele en sportieve interesses. Deze week leggen we Tom Verschueren van dmva Artchitecten op de rooster.
1. Over welke eigen projecten bent u het leest fier?
Tijdelijk Oefenzalen Nova (kc nOna) : met nagenoeg geen budget zijn we er toch in geslaagd een spraakmakend multifunctioneel project te maken dat de aanzet is geweest voor kc nOna om een tweede theaterzaal te gaan bouwen; kleur is ook materialiteit! Eigen woning vvA in Wortel : als architect je eigen nieuwbouw woning ontwerpen heeft me steeds afgeschrikt; de beperkingen van de plek hebben geleid tot een patiowoning waar ik me nog steeds super voel!
De eigen woning van Tom Verscheuren in Wortel en de tijdelijke Oefenzalen Nova
2. Van welk nieuw project koestert u hoge verwachtingen? Sporthal KA Hiel in Schaarbeek : de opvatting van een sporthal als een ‘doe-gebouw’ niet alleen interieur maar ook exterieur heeft geleid tot een sculpturaal gebouw in beton dat aan de buitenzijde een groene coating krijgt met sportveldbelijning.
Sporthal KA Hiel in Schaarbeek is opgevat als een doe-gebouw.
3. Welke Belgische architecten staan bij u hoog aangeschreven? Ik heb enorme bewondering voor architecten Lou Jansen en Paul Neefs van de Turnhoutse School. Hun visie, passie, doorgedreven detaillering hebben diverse architecturale pareltjes opgeleverd. Ver vooruit op hun tijd!
4. Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden? Ik kan het werk smaken van diverse bureaus met zeer uiteenlopende visies zoals Japanse bureaus Sanaaen Ban, Neutelings Riedijk, Perrault, Nouvel… Ook het werk van een aantal Spaanse bureaus zoals oa RCR en Abalos - Herrerosvind ik sterk.
Twee projecten van architecten die hoog aangeschreven zijn bij Tom Verschueren: de thermale baden van Zumthor in San pellegrino en het Munch Museum van het Spaanse bureau Abalos-Herreros.
5. Favoriete buitenlandse projecten? Museum in Bregenz en museum Kulumba in Keulen, beide projecten van Zumthor omwille van de materiaalbehandeling en sfeer; verder een minder recent project: de Kunsthallen van Oma omwille van de stedelijke verwevenheid.
Videoreportage over het Kunsthal-project van Rem Koolhaas
Links het Museum Bregenz van Zumthor, rechts Els Colors Kindergarten van het Spaanse bureau RCR.
6) Welke jonge architect in Vlaanderen maakt indruk op u? Het niveau van de Vlaamse architectuur in het algemeen is de laatste jaren enorm gestegen. De nieuwe wind die er momenteel waait, is het gevolg van het talent en de passie van een aantal jonge Vlaamse bureaus. Door er specifiek één op te noemen zou ik tekort doen aan vele andere jonge bureaus.
7. Wat is zo boeiend aan uw job? De diversiteit en afwisseling alsook de psychologische aanpak die nodig is op alle niveaus om je doel te bereiken; creativiteit alleen volstaat niet!
8. Welke ontmoeting was bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ? De ontmoeting in 1993 met mijn vennoot David Driesen is voor mij het meest bepalend geweest in mijn architecturale ontplooiing. David en ik zijn niet alleen 2 boezemvrienden, ‘soul-mates’, maar ook 2 autodidacten die gepassioneerd zijn door architectuur.
David Driesen en Tom Verschueren, de twee vennoten van DMVA, twee soulmates gepassioneerd door architectuur
9. Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Het idealisme van mijn studententijd is nog steeds dezelfde nu.
Meteen op de hoogte van het laatste architectuurnieuws?
De Architectura-nieuwsbrief biedt een boeiende mix van actualiteit, projectbeschrijvingen, opiniestukken, productinnovaties, info over evenementen, maar video's, podcasts en zoveel meer.
Schrijf je nu in en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrieven in jouw mailbox.