OMGEVING Landscape architecture Urbanism is een multidisciplinair ontwerpbureau dat focust op stedenbouwkundige en landschappelijke projecten. In elk project gaat het team op zoek naar een menselijke schaal met collectiviteit als een kernbegrip. Ondertussen heeft het landschapsarchitectenbureau al heel wat grote projecten op zijn palmares staan, van Gare Maritime in Brussel tot Over de Ring in Antwerpen. Vandaag neemt landschapsarchitect Tompy Hoedelmans plaats in onze Praatstoel.
Op welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Het eerste project is de realisatie van het abdijplein in Averbode waarvoor we de Prijs Publieke Ruimte wonnen. Door de unieke context en het antwoord hierop, namelijk door een spiegelvijver van negenhonderd vierkante meter te voorzien waarin de gevels en de hemel gereflecteerd worden, blijft het een hele bijzondere plek om te bezoeken. Een tweede project is de Avonturenberg BE-Mine in Beringen waar een uniek speellandschap op een zestig meter hoge terril werd gecreëerd. Beide projecten zijn voorbeelden van architectuur gerelateerd aan een unieke context.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Ik heb hoge verwachtingen van een aantal stadsparken die momenteel in uitvoering zijn zoals het Tinelpark in Mechelen waarvan de tweede fase nu in uitvoering is, het park Zomerhuis in Stekene, het park bij de ontwikkeling op de Panquinsite in Tervuren en De Baudelohof in het centrum van Gent. Ook het stadspark in Antwerpen krijgt de komende jaren een grootschalige opwaardering. Als landschapsarchitect blijft het ontwerpen van parken een unieke ervaring en uitdaging.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
Een echt succes blijf ik Park Spoor Noord vinden in het noorden van Antwerpen van Studio Associato Bernardo Secchi Paola Viganò. Deze reconversie van een voormalig rangeerterrein, waar vroeger goederentreinen werden opgesplitst en samengesteld, tot een groene openbare ruimte is een schoolvoorbeeld van hoe steden vandaag om moeten gaan met ademruimte in de stad en met de uitdagingen op het vlak van klimaatadaptatie en hittestress.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
In het buitenland vind ik vooral inspiratie bij Catherine Mosbach die de buitenruimte van het museum Louvre-Lens vormgaf. Maar ook de bureaus Vogt uit Zwitserland en SLA uit Denemarken zijn met hun unieke aanpak voor mij een inspiratiebron.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
The City Dune in Kopenhagen van SLA vind ik een zeer geslaagd voorbeeld van een uniek landschap op een ondergrondse parking. Tegelijkertijd is het een mooi voorbeeld van hoe de ruimte rond kantoorgebouwen ook echt publiek gemaakt kan worden. Het is iets waar we in Vlaanderen nog van kunnen leren vaak.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Het duo Gijs Van Vaerenbergh zoekt interactie tussen architectuur, landschap en kunst in hun realisaties. Daar komen interessante projecten uit voort zoals “Colonnade” dat nu op de triënnale in Brugge te ervaren is.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Als ontwerper kom je op veel plaatsen in binnen- en buitenland. Om telkens weer ondergedompeld te worden in een nieuwe context met nieuwe opdrachtgevers en andere ontwerpers blijft een enorme uitdaging. Mijn kinderen mogen zelf kiezen wat ze later gaan doen.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?
Mijn stage en daarna beginnende loopbaan bij landschapsarchitect Jan Bleys was een unieke ontmoeting met het werkveld en de manier waarop je naar landschappen kan kijken.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ja zeker, ik geloof dat als je maar hard genoeg werkt dromen kunnen uitkomen.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was? Stadsgids, ik hou ervan mensen rond te leiden langs projecten.
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd? Erasmushogeschool Brussel en Universiteit Antwerpen
Bij wie hebt u stage gelopen? Bij Jan Bleys van ars horti
Wat was de titel van uw eindwerk? ‘Landschappelijke inpassing van de E313’
Favoriet architectuurboek: ‘Filosofie van het landschap’ van Ton Lemaire
Favoriet ander boek: Alle boeken van Haruki Murakami
Favoriete film: ‘Mulholland Drive’
Favoriet tv-programma: ‘De zevende dag’
Favoriete muziek: Alles met gitaren.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door: Vrienden, familie en projecten bezoeken.
Favoriete Belgische stad: Antwerpen
Favoriete Europese stad: Kopenhagen
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn? Denemarken
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Eerder passief, soms lopen of fietsen.
Favoriete architectuursite? Sinds Instagram volg ik bureaus en projecten niet meer via vaste architectuursites.
Favoriete andere website? LinkedIn