Geen standaard leven voor Brusselaar Wesley Degreef. Met nog 3 andere partners in het bureau BC Architects & Studies neemt hij projecten aan in Europa en Afrika. Het bureau focust steeds op een totaalconcept, waarbij niet alleen gedacht wordt aan het ontwerp, maar ook gekeken wordt hoe architectuur kan bijdragen aan een meer gebalanceerde wereld. Het experimentele en onderzoeksgebaseerde BC studies heeft een uitgebreide kennis en ervaring in het bouwen met ecologische materialen zoals aarde, hout, natuursteen en strobalen. Dit moderne labo geeft richting aan gemeenschapsprojecten op de grens tussen verschillende culturen, in Brussel of in Afrika. Het architectengedeelte BC architects maakt gebruik van dit lab om innovatieve architectuur neer te zetten.
Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier?
"Het project waar ik het meest fier op ben is de Bibliotheek in Muyinga, Burundi. Het project heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Het heeft bijna 3 jaar geduurd om het te realiseren. Maar wat het project zo mooi maakt, is de periode van de realisatie zelf.
Het ontdekken van andere manieren van bouwen gecombineerd met het ontdekken van de nieuwe culturen, mensen, technieken en de puurheid van wat architectuur eigenlijk moet zijn, heeft de visie van ons bureau voor altijd veranderd. We zijn er ons veel bewuster van geworden dat we als architecten en ruimtelijke denkers niet enkel moeten uitvoeren wat de normen ons opleggen, maar dat we de zaken in vraag moeten durven stellen.
Ik denk ook dat dit project ons als vrienden, maar ook als collega’s veel dichter bij elkaar heeft gebracht. Eigenlijk heeft het BC Architects & Studies op de kaart gezet. Zoals de spreuk van Henry David Thoreau het eigenlijk mooi verwoordt: 'If you have built castles in the air, your work need not be lost; that is where they should be. Now put foundations under them.'"
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
"Het project waar ik veel verwachtingen van koester, is De Bonte Was, een jeugdhuis voor de Dampoortwijk in Gent. Ik heb dit project ooit gewonnen met de Meesterproef van de Vlaamse Bouwmeester. Na 4 jaar hoop ik eindelijk te kunnen overgaan van papieren architectuur naar gebouwde werkelijkheid."
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
"Het bureau dat me telkens weer blijft verbazen is 51n4e. Als ik een project moet benoemen dat voor mij een schot in de roos is, zeg ik hun project in Kortrijk, namelijk het Cultuurcentrum Buda. De bakstenen volumes zijn voor mij de fysieke vertaling van wat ruimtelijke poëzie moet zijn."
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
"Hier zeg ik Aires Matteus, en dit omwille van zijn planmatige doordachtheid. Niet zozeer voor de witte steeds terugkomende volumes, maar omwille van wat er in de volumes gebeurt.
Ook Valerio Olgiati inspireert me met zijn eigenzinnige materiaalkeuzes. Het gebouw of ontwerp dat me steeds bij zal blijven en verbazen is het Neues Museum van Chipperfield. Ongelooflijk hoe de nieuwe architectuur zich mooi nestelt in de ruïne die het museum ooit was, geen enkel detail van de restanten is over het hoofd gezien en elke centimeter is in de spotlights gezet, net door het toevoegen van het nieuwe witte laken dat de restanten van het bestaande museum doet stralen."
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
"De Bruder Klaus Field Chapel van Peter Zumthor vind ik zeer geslaagd, niet groot maar groots."
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
"De architect die een enorme indruk op mij heeft gelaten is Sarah Melsens, eigenlijk iemand die een beetje te veel op de achtergrond blijft. Samen met Robberta Gigante liet zij met een enorme fijngevoeligheid de grindbakken in Gent heropleven. Een zeer zeldzaam iets. Architecten willen te veel over de zaken nadenken en te veel toevoegen, terwijl het sterkste idee soms zeer simpel kan zijn, één juiste ingreep.
Een ander bureau dat mij echt van mijn sokken blies is Blaf architecten met hun ontwerp voor een woning in Asse 10-0412-DNA. Ongelooflijk mooi en zo juist."
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect?
"Architectuur is voor mij geen job, het is mijn manier van leven."
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?
"Ik denk dat die eer toekomt aan Dirk Jaspaert. Als ingenieur, als docent, als architect en zeker als mens. En natuurlijk mijn collega’s van BC Architects en Studies."
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
"Ik herken mezelf zeer zeker. Ik was toen al zeer naïef en koppig en wist exact wat ik wou en wat ik niet wou. Nu ben ik nog steeds even naïef, maar de muren waartegen ik loop zijn nu iets harder. De ingebeelde builen op mijn voorhoofd doen nu wat langer pijn.
Ik ben altijd een dromer geweest, het enige verschil is dat het tijdens de studentenjaren een bron van vreugde is om zo ver te mogen wegdromen. De grootste moeilijkheid en uitdaging voor mij op dit moment is de droomwereld niet te verliezen binnen het kluwen van regels, normen en wetgevingen."
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
"Had ik daar maar een antwoord op, dan had ik ten minste een back-upplan."
Waar heeft u uw architectuuropleiding gevolgd?
"In Sint-Lukas in Brussel."
Bij wie heeft u stage gelopen?
"Goedele Desmet van BOB361 architecten."
Wat was de titel van uw eindwerk?
"BCCL Brussels Culture City Lab, een denkoefening over hoe het Muntcentrum in Brussel zou kunnen zijn."
Favoriet architectuurboek?
"Er zijn er zo veel dat ik niet direct 1 kan uitkiezen."
Favoriet ander boek?
"Stad der blinden van José Sarramago, met dank aan Ivo Vanhamme om me dit boek aan te bevelen. Ik las het boek toen ik in Muyinga woonde. Toen daar elke dag om 18u de elektriciteit uitviel en heel Afrika donker werd, was dit het boek dat ik las onder het muskietennet, vergezeld door mijn pretzel lamp. Het perfecte moment voor dit boek."
Favoriete film?
"The Secret of Kells, adembenemend mooi gemaakt."
Favoriet tv-programma?
"Ik kijk eigenlijk niet echt veel TV."
Favoriete muziek?
"De vinyl plaat van Piano Interrupted, deze heb ik ontdekt op de feeëriën in het Warandepark in Brussel. Vanaf die dag beheerst het mijn vrije momenten en brengt het mij enorm veel rust."
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?
"Ik kan mijn tijd niet echt afbakenen in werken en vrije tijd."
Favoriete Belgische stad?
"Brussel zonder twijfel, al zijn er andere steden die zeker mooier, groter, gezelliger, rustieker, rijker en nog veel andere dingen meer zijn. Maar Brussel is het evenwicht van dit alles."
Favoriete Europese stad?
"Parijs, ik heb 1 jaar in Parijs gestudeerd en het heeft enorm veel indruk op mij gemaakt."
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?
"Zonder twijfel, België."
Actief of passief sportbeoefenaar?
"Soms denk ik wel eens aan sport, ik zou het meer moeten doen."
Favoriete architectuursite?
"Te veel om op te sommen."
Favoriete andere website?
"Muziekwebsites en radiostreams."