Wesley Lanckriet heeft vorig jaar zijn eigen bureau U/Define Architects opgericht, maar we kennen hem ook van zijn eerdere werken zoals het Nederlands paviljoen in New York en het woningproject Split/Houses in Brugge. Voor een architect met veel internationale invloeden en ervaringen is er altijd plaats op onze Praatstoel.
Over welke eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Bij UNStudio en SeARCH in Nederland heb ik verschillende mooie projecten kunnen realiseren. Bijvoorbeeld het Nederlands paviljoen in New York, dat de Nederlandse overheid schonk bij het 400-jarig bestaan van de stad, en dat ik bij UNStudio mee op poten zette. Jaren voordien was ik tijdens een vakantie al op die locatie geweest, niet beseffend dat ik daar op diezelfde plek later zelf zo'n project zou mogen neerzetten.
In 2006 kon ik mijn eigen woningproject Split/Houses in Brugge bouwen. Het was één van mijn eerste projecten, waarbij ik op een menselijke schaal twee woningen wou ontwerpen. De uitvoering gebeurde door mijn vader. Dat gaf me iets meer marge om dingen uit te proberen.
Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Ik kijk uit naar Le Toison d'Or, het mixed use project dat langs de Gulden Vlieslaan in Brussel wordt opgebouwd. Ik heb het project binnengehaald in 2009, toen ik nog bij UNStudio zat. Toen ik in 2014 naar België terugkeerde, hebben we besloten dat ik het project verder zou blijven opvolgen vanuit ons land. Dit was voor iedereen een win-winsituatie. Het project zat in een cruciale uitvoeringsfase en de continuïteit kon zo verzekerd worden.
Het is een markant gebouw. Uiteraard door de opmerkelijke vormen, maar ook door de creatieve oplossingen die we hebben bedacht om alle delen in elkaar te laten schakelen. Dat was geen sinecure, zeker niet op deze locatie. Het terrein heeft jarenlang braak gelegen. Het gebouw kan nu eindelijk een waardevolle invulling geven aan deze plek. Het gebouw wordt er alvast positief onthaald.
Mensen spreken me op straat aan en vragen wat er nog in het gebouw zit. Veel mensen die er voorbijlopen, zien alleen maar de imposante voorgevel en de grote retailruimtes aan de straatkant. Ze weten niet dat er bijvoorbeeld ook een grote crèche, sociale woningen, een buurtwinkel en een grote parking achter die gevel zitten. Uiteraard zijn er ook luxewoningen. Maar ook een grote, gemeenschappelijke tuin die onzichtbaar is vanop straat.
De eerste winkels hebben onlangs hun deuren geopend, zoals het warenhuis van de Britse keten Marks & Spencer. Het residentiële gedeelte wordt in de tweede helft van dit jaar opgeleverd.
Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
CC De Grote Post in Oostende van B-Architecten, een mooie reconversie van een gebouw. Het geeft veel aandacht aan het behoud van de reeds bestaande kwaliteiten en biedt ook een nauwkeurige toevoeging die een verrijking is voor het gebouw.
Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?
Via de sociale media en het internet probeer ik een diverse groep architecten te volgen, ook de minder bekende bureaus. Eén van die bureaus is LAN architecture uit Parijs, waar ik toevallig op ben gebotst. Ik geloof dat ze deel uitmaken van een nieuwe Franse lichting ontwerpers die eraan zit te komen. Met hun project voor het Grand Palais in Parijs hebben ze al een belangrijke stap gezet.
Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?
Ik ben onder de indruk van Euravenir in Lille, van hetzelfde bureau LAN architecture. Maar ook van het G-Star Raw HQ, de nieuwe hoofdzetel van het gelijknamige kledingmerk in Amsterdam door OMA. Ik heb het gebouw kunnen bezoeken en alles klopt aan dit project. Het is helemaal G-Star.
Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?
Steven Steenhoudt van Cameleon architects. Ik heb onlangs nog met hem gepraat en ik herken mezelf in hem. Dat komt waarschijnlijk omdat we allebei een internationale achtergrond hebben, waardoor we architectuur in een globale context plaatsen.
Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?
Het is een boeiende, diverse job. Elke dag gebeurt er wel iets anders. Je hebt in een week nooit één dag die identiek verloopt zoals de vorige dag. Dat maakt het boeiend, maar je moet je wel 200% inzetten als je het goed wil doen.
Ik heb zelf bewust de keuze gemaakt om architect te worden. Als mijn dochters dat ook willen, zal ik hen steunen. Maar je moet je kinderen zelf hun eigen pad laten bewandelen zonder dat je als ouder daar te vaak in tussenkomt. Ze moeten er vooral plezier in hebben, zoals dat bij mij het geval is.
Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing ?
De mensen die náást een Ben van Berkel of een Bjarne Mastenbroek staan, hebben me het meest beïnvloed. Iedereen verwacht dat je bij een groot architectenbureau veel zal opsteken van de oprichters, maar hun invloed is in realiteit beperkt. Je ziet ze vaak alleen bij tussentijdse presentaties. Het zijn de mensen naast hen, die het verschil maken.
Bij UNStudio heb ik nauw samengewerkt met Gerard Loozekoot, één van de partners. Bij SeARCH heb ik veel geleerd van David Gianotten, die ondertussen partner geworden is bij OMA.
Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?
Ja hoor! Alleen mijn leeftijd is veranderd. Als student had ik al een bucketlist met de dingen die ik wilde doen. Ik wou bovenal bij een internationaal bureau werken in het buitenland. UNStudio stond helemaal bovenaan de lijst. Dat heb ik ondertussen afgevinkt. Door mijn eigen bureau op te starten, ben ik het tweede puntje aan het afwerken.
Zo'n lijst is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je gedreven blijft en dat je altijd vooruit wil. Ik hou niet van stilzitten, of van wachten. Het moet vooruitgaan. Dat is bij architectuur niet altijd even makkelijk.
Faits divers
Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Aannemer, bouwen zit in mijn bloed.
Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?
Sint-Lucas in Gent en Bartlett in Londen.
Bij wie hebt u stage gelopen?
SeARCH architecten in Amsterdam.
Wat was de titel van uw eindwerk?
Culturele agora.
Favoriet architectuurboek?
'The Metapolis Dictionary of Advanced Architecture', bron van inspiratie tijdens mijn opleiding
Favoriet ander boek?
'Uw vaderen, waar zijn zij? En de profeten, leven zij voor eeuwig?' van Dave Eggers vond ik een goed boek dat ik laatst heb gelezen.
Favoriete film?
Aangezien ik veel films bekijk is het moeilijk er eentje te selecteren. Dan maar Interstellar, ik hou van het werk van Christopher Nolan.
Favoriet tv-programma?
House of Cards.
Favoriete muziek?
Heel divers.
Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?
Met mijn gezin en op de fiets.
Favoriete Belgische stad?
Brussel, het is een metropool, een echte wereldstad wat je niet kan zeggen van Amsterdam als je er gewoond hebt. Amsterdam voelt meer aan als een provincie stad (dat horen de Amsterdammers niet graag vrees ik…)
Favoriete Europese stad?
Amsterdam en Londen.
In welk land zou u het liefst geboren en opgegroeid zijn?
België.
Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?
Actief mountainbiker, koerser en loper.
Favoriete architectuursite?
Designboom, Dezeen, The Coolhunter, Architizer, …
Favoriete andere website?