De Praatstoel: Wim Goossens (lava architecten)

VBMarchitects splitste eind 2007 in Bogdan & Van Broeck Architects en lava architecten. Leo Van Broeck nam eind mei al even plaats in onze praatstoel. Vandaag neemt Wim Goossens, van het in Leuven gevestigde bureau lava architecten, het woord. Hoewel verschillende projecten van lava in de startblokken staan, vindt Wim ook nog de tijd architectecten in spe kennis bij te brengen als docent aan het Sint-Lucas Brussel.

VBMarchitects splitste eind 2007 in Bogdan & Van Broeck Architects en lava architecten. Leo Van Broeck nam eind mei al even plaats in onze praatstoel. Vandaag neemt Wim Goossens, van het in Leuven gevestigde bureau lava architecten, het woord. Hoewel verschillende projecten van lava in de startblokken staan, vindt Wim ook nog de tijd architectecten in spe kennis bij te brengen als docent aan het Sint-Lucas Brussel.



Portretfoto van Wim Goosens


Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?

Van de meest recente realisaties dateert het ontwerp nog uit de periode dat er onder de naam VBM architecten werd gewerkt. De eerste projecten die volledig onder de vlag van lava architecten zijn ontworpen, moeten nog afgewerkt worden. En hoewel de volgende projecten nooit gerealiseerd zullen worden, liggen het ontwerp voor een bedrijvencentrum De Stordeur en het ontwerp voor woning Keersmaeker me nauw aan het hart.



Project De Stordeur door lava architecten


Woning Keersmaeker, ontworpen door lava architecten



Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?

Persoonlijk kijk ik uit naar de uitvoering van het gemeenschapscentrum De Rinck in Anderlecht waar door lava al met veel enthousiasme aan is gewerkt. Ik hoop dat de wedstrijd voor het leercentrum en studentenrestaurant op de campus Gasthuisberg, waaraan het bureau recentelijk deelnam, nog een vervolg krijgt, omdat lava door de vraag kritisch te benaderen in dit project voor zichzelf de mogelijkheid tot plegen van architectuur heeft gecreëerd.



Maquette De Rinck in Anderlecht

    

Visualisatie en maquettestudie van het  leercentrum en studentenrestaurant op de campus Gasthuisberg


 

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?

Het Belle Epoque centrum in Blankenberge door architect Luc Deleu & TOP Office, omdat het aantoont hoe patrimonium en hedendaagse architectuur elkaar niet hoeven uit te sluiten. De dubbele circulatie maakt de ruimtelijke scenografie van het gebouw uitermate interessant en verbindt oud vloeiend met nieuw.



Het Belle Epoque centrum in Blankenbergde door architect Luc Deleu & TOP Office

 


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

Ik verafgod niemand. Architecten zijn immers ook maar mensen. Hun persoonlijkheid is voor mij belangrijker dan hun roem. In die zin heb ik zeer goede herinneringen aan mijn ontmoeting met Carlos Arroyo eerder dit jaar.


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

In de recente geschiedenis vind ik het Kalmar Museum of Art van het bureau Tham & Videgård Arkitekter en het Parc Cafe in Coga van Sanaa indrukwekkend. Beide projecten gaan zeer verschillend om met ruimtelijkheid en (im)materialiteit. Deze uitersten boeien me.



Het Parc Cafe in Coga door Sanaa

 


Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op u?

Ik ben zeer benieuwd naar wat ‘1:1 architecture’ in de toekomst zal tonen. De wijze waarop ze architectuur benaderen, de grafiek die ze hanteren en hun positieve kijk op architectuur is zeer inspirerend.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het niet eenduidige van architectuur en haar oneindige variatie, waardoor bij ieder ontwerp opnieuw op zoek moet worden gegaan naar het fundament.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Ik heb zeer veel te danken aan Patrick Labarque, een inmiddels gepensioneerd docent expressie aan Sint-Lucas Brussel, die de wereld van architectuur veel groter heeft gemaakt dan die tot dan toe in mijn perceptie was.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Het idealisme en de kritische attitude uit mijn studietijd zijn nog niet verdwenen. Mijn dromen evolueren; ze zijn er om niet vervuld te worden. Ze zorgen ervoor dat ik gedreven en gepassioneerd blijf zoeken.


Faits divers

Welke job zou u nu uitoefenen als u geen architect was?
Zonder twijfel stond ik dan nu als banketbakker in het atelier; vaker nachtwerk dan nu.

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?
Ik heb (van) mijn opleiding genoten aan Sint-Lucas Brussel en ben daar in 2000 afgestudeerd.

Bij wie hebt u stage gelopen?
Bij ARSIS, het bureau van Guido Stegen.

Wat was de titel van uw eindwerk?
“04°18'32"E/50°52'44"N*07/05/'00*22:24”, een puur theoretisch werk over tijd, ruimte en zintuiglijkheid in architectuur

Favoriet architectuurboek:
Ik kan alleen geboeid blijven door architectuurtheoretische boeken die er niet op uit zijn projecten te beschrijven of te illustreren, want daarvoor is een boek absoluut niet het goede medium. In die zin opteer ik voor “Urbi et Orbi” van Luc Deleu.

Favoriet ander boek:
Het volledige oeuvre van Georges Perec blijft me boeien, hoewel dat zich ook vaak op de grens van architectuur en literatuur situeert.

Favoriete film:
"Dogville" van Lars von Trier is een echte klassieker voor mezelf. Een oudere film die herinneringen blijft oproepen is “The Cook, the thief, his wife and her lover” van Peter Greenaway.

Favoriet tv-programma: 
Ik kijk al ruim 10 jaar geen televisie meer en heb er hoegenaamd geen behoefte meer aan.

Favoriete muziek:
Ik heb een zeer brede muzieksmaak en de favoriete keuze is afhankelijk van het moment. Recentelijk aangekochte aanraders zijn “Gute Luft” van Thomas Fehlmann, “Retrospective” van E.S.T., “Grinderman 2” van Grinderman en “The Suburbs” van Arcade Fire.




Muziek van Thomas Fehlmann: Cityscape



Hebt u veel vrije tijd en hoe brengt u die het liefst door?
Al mijn tijd beschouw ik als vrije tijd.
 
Favoriete Vlaamse stad?
Vreemd dat het een Vlaamse stad moet zijn, want Brussel steekt er als stad met kop en schouders bovenuit. Maar als Vlaams moet, doe dan maar het winterse Oostende of het zomerse Antwerpen.

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?
In het verleden speelde ik tennis, tafeltennis, squash, schaak en badminton. Sinds de geboorte van mijn dochters ligt het stil, maar ik hoop binnenkort de draad terug te kunnen oppikken.

Favoriete architectuursite:
Zo vluchtig als het medium is, zo vluchtig is mijn keuze. Recentelijk bezocht en met plezier doorzocht: www.deprez-verelst.be

Favoriete andere website:
www.hanstheys.be is een site die ik vanuit mijn interesse in kunst regelmatig als uitvalsbasis voor het surfen gebruik.
Deel dit artikel:
Onze partners