De Praatstoel: Wout & Stan (Vandriessche Architecten)

De jury van de Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen verkoos Vandriessche Architecten unaniem tot laureaat met het project De Porre in GentBrugge. De redactie van Architectura.be besliste op haar beurt unaniem dat Wout en Stan Vandriessche daarom absoluut een plaatsje verdienen op onze Praatstoel. En zo geschiedde. 

Over welk eigen gerealiseerde projecten zijn jullie het meest fier en waarom?

Project De Porre (Gentbrugge), de reconversie van een oude fabriekssite naar een wijkpark, in samenwerking met landschapsarchitecten Buro Voor Vrije Ruimte. Omwille van de impact op de vele verschillende gebruikersgroepen en op de ruimere omgeving. Het omgaan met een bouwkundig historisch geladen erfgoed, daarin op subtiele manier selecteren, architectuur toevoegen en dit laten dialogeren met de natuur in het park was heel boeiend. Dit resulteerde in een architecturaal landschap dat heel goed werd onthaald door de bewoners en gebruikers in de directe omgeving, en waarvoor we recent de Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2015 mochten ontvangen. 

 

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koesteren jullie hoge verwachtingen?

De Zipper (Dendermonde), een nieuwbouw van 8 sociale woningen binnen een moeilijke stedenbouwkundige context. Hoge fabrieksmuren en een dense bebouwing omsluiten het gefragmenteerd perceel langs een drukke weg. Door het optillen van het maaiveld kunnen we een reeks patiowoningen tegen de achterliggende fabrieksmuur schuiven. Er ontstaat op die manier een semipubliek voorplein  dat privacy, rust en identiteit geeft voor de bewoners. Tegelijk wordt het voorplein een gemeenschappelijke buitenruimte als verlenging van de compacte woningen. Het ontwerp past zich in in de context, voorziet in een druk programma op een beperkt perceel én geeft voldoende ruimte in het straatbeeld.

 

Welk project van een andere Belgische architect is voor jullie een schot in de roos?

De villa in Zuidzande van Marie-Jose Van Hee. Materialiteit, context, fijngevoeligheid…Een uitgesproken identiteit zonder te nadrukkelijk aanwezig te zijn.

 

Welke buitenlandse architecten vormen voor jullie een grote bron van inspiratie?

Dat zijn er heel veel en om veel verschillende redenen. Onder meer Zumthor, Aalto, … Architectuur krijgt vorm eerder vanuit haar belevingswaarde dan vanuit pure vormgeving.

 

Wat zijn volgens jullie de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Dat zijn er opnieuw veel. Bijvoorbeeld Villa Bordeaux van OMA: een uitgesproken gebald concept dat zich wonderwel inpast in de context met een veelheid aan ruimtelijke ervaringen.

 

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jullie?

NU architectuuratelier, omwille van de originele en heldere conceptvorming en het experiment en onderzoek naar materialen.

 

Wat vinden jullie zo boeiend aan jullie job als architect? Zouden jullie jullie kinderen aanmoedigen om in jullie voetsporen te treden?

De combinatie van het creatieve, het maken en met de voeten in de aarde staan. De zoektocht om passende antwoorden te formuleren op programma, context, gebruikers en op die manier een positieve impact te hebben op bewoners, publiek domein, omgeving, het landschap.

De kinderen moeten vooral hun eigen weg gaan. Aanmoedigen zouden we niet, maar evenmin tegenhouden.

 

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jullie verdere architecturale ontplooiing ?

Opnieuw meer dan slechts enkele mensen…

Wout: Gilbert Decouvreur, tijdens secundaire opleiding Sint Lucas Gent, omwille van de inspirerende verhalen over Frank Lloyd Wright, Alvar Aalto, Adolf Loos en andere. Marie-José Van Hee, voor de grote aandacht voor contextualiteit en afgemeten ruimtelijke ervaringen. Stéphane Beel voor de erg inspirerende jarenlange samenwerking.

Stan: prof André Loeckx, omwille van de nuchtere en heldere kijk op architectuur en het leren beoordelen ervan.

 

Herkennen jullie julliezelf nog in de ambitieuze jonge studenen die jullie ooit zelf waren ? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Zeker wel in de zin dat er nog steeds een idealistische gedrevenheid is in de zoektocht naar oplossingen die een positieve impact kunnen hebben op de mens en zijn omgeving. De administratieve en zakelijke kant echter nuanceert wel het beeld dat we er als student op hadden.

 

Faits divers

 

Welke job zouden jullie nu uitoefenen als jullie geen architect waren?

Wout: Schrijnwerker

Stan: Kunstschilder

Waar hebben jullie jullie architectuuropleiding gevolgd?

Sint-Lucas Gent en KU Leuven

Bij wie hebben jullie stage gelopen?

Wout: Willy Verstraete en Stéphane Beel

Stan: OMA, Neutelings-Riedijk en Eugeen Liebaut

Wat was de titel van jullie eindwerk?

Wout: Rehab revalidatiecentrum in Nancy

Stan: ‘Rem Koolhaas’ architectuur van het wonen’

Favoriet architectuurboek

Peter Zumthor: buildings and projects

Favoriet ander boek

Staalprofielenboek

Favoriete film

Wout: ‘The Life of Brian’

Stan: ‘Into the wild’

Favoriete muziek

Bob Dylan, Nick Drake, Miles Davis

Hebbben jullie veel vrije tijd en hoe brengen jullie die het liefst door

Met het gezin in de natuur

Favoriete Belgische stad

Brussel

Favoriete Europese stad

Wout: Barcelona

Stan: Parijs

In welk land zouden jullie het liefst geboren en opgegroeid zijn?

Zwitserland

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport?

Zo actief mogelijk. Lopen, fietsen, wandelen

Favoriete architectuursite?

www.archdaily.be

Favoriete andere website?

www.deredactie.be

 

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners