De stoel die niemand wil

Suite ingénue is een stoel die in 1990 werd ontworpen en ontwikkeld door Sylvain Dubuisson op verzoek van Jacques Lang, de toenmalige Franse minister van Cultuur. Deze erg visuele en originele stoel werd echter nooit gebruikt en belandde op een zijspoor. Dertig jaar later wordt hij tentoongesteld in de Cité de l'Architecture et du Patrimoine... zonder dat iemand er ooit officieel op zat.

Jack Lang wilde een 'vliegende stoel' voor zijn informele bijeenkomsten op het ministerie. Gelovend dat deze stoel een 'symbool van bazaar' had, weigerde Lang erop te zitten en liet hij de stoel stockeren in Mobilier National, een Frans nationaal servicebureau onder toezicht van het Franse ministerie van Cultuur. En sindsdien haalde geen enkele andere minister de stoel van onder het stof.

Gelukkig heeft een goede ziel (maar wie?) De stoel uit zijn kast gehaald om hem tot 30 september tentoon te stellen in de Cité de l'Architecture et du Patrimoine. Een geweldige kans om deze originele stoel, met volnerf lederen zitting en poten in gelakte stalen veren - die elk een miniatuurkunstwerk bevatten (Venus de Milo, slang, artisjok, drie dobbelstenen ...) - te ontdekken.

Deel dit artikel:
Onze partners