Chefkok Kobe Desramaults en zijn bakker Sarah Lemke openden in juni jongstleden een traditionele bakkerij ‘De Superette’. Deze werd door BC architects & studies ingericht in de gerestaureerde schuur van de hoeve Meeuwen in het Openluchtmuseum Bokrijk. In het woonhuis en het bakhuis is er een museale presentatie rond brood uitgewerkt.
De herbestemming van de schuur van Meeuwen was voor BC architects & studies een uitgelezen project om hun innovatieve werkwijze ook in België toe te passen. Alle overtuigingen en aspecten die hun werk kenmerken, en die ze eerder realiseerden in projecten in Burundi, Marokko en Ethiopië komen ook hier naar voor. We denken dan in eerste instantie aan het begrip vakmanschap. Oude bouwmaterialen en technieken die vernieuwend een op een hedendaagse manier worden aangepakt. BC architects & studies koos voor de verwerking van lokale grondstoffen op de bouwsite en wil met handwerk een doordachte architectuur maken.
Vernaculaire typologie & hedendaagse architectuur
Met het oog op restauratie en herbestemming van het pand werd de schuur eerst volledig ontmanteld. Alle wanden in leem en vitselwerk werden verwijderd, evenals de dakbedekking in stro. Alleen het houten vakwerk bleef nog overeind. Er werd een volume toegevoegd aan de noordgevel waarin twee broodovens een plaats krijgen. Dit bijna 10m hoge ovengebouw is opgebouwd uit in een hedendaags bakstenen metselwerk, dat dialogeert met de authentiek gerestaureerde gevel van de schuur.
Het ontwerp van de ‘Superette’ is een dialoog tussen een vernaculaire typologie en een minimale hedendaagse architectuur. Het ontwerp is puur en kenmerkt zich door de aandacht voor materialiteit, textuur en strakke vormgeving. Het is een hedendaagse vernaculaire architectuur die rekening houdt met de lokale identiteit van de bouwwerken.
Het programma
In de schuur zijn drie vrijstaande volumes tussen de bestaande spanten zorgvuldig gepositioneerd. Twee van de drie zijn opgebouwd uit kalkhennepwanden. In deze twee ruimtes bevinden zich het toilet, het buffervat voor de verwarmingsinstallatie en de industriële koelcel. De ruimtes zijn opgebouwd uit een houten structuur met een houten beplanking aan de binnenkant en een zichtbare kalkhennepafwerking aan de buitenkant. Beide kalkhennepvolumes hebben een toegankelijk dak. De mezzanine boven de technische ruimte biedt een overzicht over de schuur. De mezzanine van de koelcel wordt voor opslag van de bloem en andere ingrediënten. Het derde volume is een 10 meter lange toog uit stampleem die gebruikt wordt als toonen werkbank, waarbij brood gemaakt, verkocht en geconsumeerd wordt.
Ambachtelijke lokale bouwmaterialen
Net zoals de bakkerij ‘de Superette’ inzet op het vakmanschap van het brood bakken, maakten BC architects & studies voor dit project gebruik van ambachtelijke bouwmaterialen en hun vakmannen. Zo werd leem uit de Maasvallei met de hand gebakken tot bakstenen, of werd deze ongebakken verwerkt tot stampleem of leempleister. Kalk- en hennepvezels werden op de site gemengd tot ‘kalkhennep’ en tussen het eikenhouten vakwerk of als wanden van binnenvolumes verwerkt.
BC architects & studies werkt zoveel als mogelijk met natuurlijke en lokale materialen. Het dak werd heropgebouwd met riet op een populieren onderdak. De eiken vakwerkstructuur werd opgevuld met kalkhennepisolatie; de buitenzijde zal in het najaar 2017 bepleisterd worden met kalkpleister. Voor de interieurinrichting werd er gekozen voor leembouw: voor de binnenpleister en stamplemen vloer en toogmeubel. Zichtbare kalkhennep binnenvolumes geven een hedendaags aspect aan de bakkerij.