De toekomst van waterenergie

Enkele maanden geleden werd in Holsbeek bij Leuven de eerste rendabele microwaterkrachtcentrale in gebruik genomen. De turbine, gebaseerd op het vortexprincipe, is bijna klaar voor massaproductie en biedt enorme mogelijkheden voor decentrale energievoorziening.

Turbulent, een jonge onderneming uit Antwerpen, kwam met de nieuwe technologie op de proppen. In Holsbeek, aan het kasteel van Cleerbeek, bouwde het bedrijf een eerste testinstallatie. De eerste resultaten van die test wijzen op een succes. Geert Slachmuylders, medeoprichter van Turbulent: “We hadden een opbrengt van 2,2 kW vooropgesteld in ons model, en dat haalt de installatie ook zonder problemen. We voeren nu wat aanpassingen door om het rendement van de installatie nog te vergroten. Ondertussen staan ook enkele andere projecten in Vlaams- en Waals-Brabant op stapel.”

 

Energie uit een vortex

De technologie van Turbulent is gebaseerd op de werking van een vortex, een vloeistofstroom die erg makkelijk op te wekken is in water. Dat zie je bijvoorbeeld al snel in een leeglopende gootsteen. Zo’n vortex is een remmechanisme dat het overschot aan energie in het water opvangt. “Onze hypothese was dat we uit zo’n watervortex op een heel efficiënte manier energie konden halen,” zegt Slachmuylders. “Het resultaat van ons onderzoek: een turbine die met een verval van 1,5 meter en 0,8 tot 3 kubieke meter debiet per seconde een vermogen van 5 tot 50 kW kan opwekken.”

 

Altijd beschikbaar

Die eerste turbine staat nu dus in Holsbeek, maar dat is voor Turbulent nog maar het begin. Eens het bedrijf een model voor massaproductie heeft uitgewerkt, kan zo’n microwaterkrachtcentrale perfect energie leveren voor residentiële gebieden en kleine bedrijven. Een turbine van 30 kW kan zo makkelijk in de energievoorziening van vijf woonhuizen voorzien. En een voordeel tegenover zonne- en windenergie: het is op elke moment van de dag beschikbaar, zeven dagen op zeven.”

 

Watermolens

Om de Belgische markt open te breken, zocht Turbulent naar een makkelijke startmarkt. Dat werden watermolens, waarvan er zo’n 2.500 tot 4.000 in ons land staan. Die hebben nu al de juiste fundamenten en zijn makkelijk in te schakelen voor de installatie van Turbulent. “En zo’n turbine is zelf ook erg gemakkelijk te installeren” zegt Slachmuylders. “Ze heeft een hele lage inbouwhoogte en er komen geen civiele werken aan te pas, behalve beton gieten voor de stabiliteit. Verder moet je de turbine enkel met buizen of via een zijkanaal verbinden met de rivier, en met een kabel verbinden met het elektriciteitsnetwerk. Plug-and-play dus.” Op termijn zal de technologie ook toe te passen zijn op andere plaatsen in een rivier, bijvoorbeeld bij een stuwdam of in een bypass van de waterstroom.

 

Geen schade aan rivier

De makkelijke installatie neemt ook enkele drempels weg. Zo is een goedkeuring van de gemeente makkelijker te halen, omdat er geen aanpassingen nodig zijn aan de rivier zelf. Klanten – die een waterkrachtcentrale van Turbulent een jaar kunnen testen – zijn ook sneller overtuigd. Zijn ze niet tevreden, dan wordt zo’n turbine immers makkelijk weggehaald zonder schade aan de omgeving. De prijs is ook erg laag. Een kleine turbine kan tegen een prijs van 45.000 euro. De meest competitieve technologie, op basis van een Archimedesschroef, kost daarentegen 130.000 tot 200.000 euro per turbine.

In de toekomst wil Turbulent ook turbines ontwikkelen voor een verval van 0 meter, bijvoorbeeld voor getijdenwerking. “Maar daarvoor moeten we een ander soort turbine maken, met een grotere en complexere structuur. Binnen twee à drie jaar hopen we zover te staan,” zegt Slachmuylders.

 

Decentrale energie in Chili

Turbulent maakt ondertussen ook naam in Chili, waar vooral grote energiebedrijven in de watercentrales van het Antwerpse bedrijf geïnteresseerd zijn. “De vorm van het land levert veel problemen op voor de plaatselijke energievoorziening,” zegt Slachmuylders. “Vooral in de uiteindes van het lange, smalle land, net waar ook de meeste energie uit waterkracht te halen valt. Momenteel gebruiken Chileense energiebedrijven installaties op 250 grote rivieren om tot 30 MW per installatie op te wekken. Onze technologie effent het pad naar zo’n 90.000 andere rivieren waar we decentrale energie kunnen opwekken, en dat tegen een erg interessante prijs. We kunnen zelfs makkelijk onder de marktprijs van kolen en gas duiken. Onze technologie heeft dus een enorm potentieel.”

Dit artikel verscheen eerder in Installatie en Bouw

Deel dit artikel:
Onze partners