De troeven van Mosa voor de creatieve architect die begaan is met de planeet

Op Architectura.be publiceren we regelmatig persberichten die de producten van de Nederlandse keramische producent Mosa in de schijnwerpers plaatsen. Aangezien we een zeker wantrouwen koesteren ten opzichte van gladde marketingpraatjes, wilden we de gelegenheid niet missen om ter plaatse te gaan bekijken hoe de tegels worden geproduceerd. Dat bleek eenvoudig, want werkelijk alles wordt ter plaatse geproduceerd in twee fabrieken in Maastricht, aan de oevers van de Maas waar ook de wieg van Mosa staat.

Op dinsdag 25 september werden enkele journalisten in Maastricht verwacht, voor een bezoek aan de fabrieken van Mosa. Onze gidsen voor één dag: Mark Jansen, marketing manager Benelux, en Wim Doens, commercieel verantwoordelijke Belux. Wat meteen opvalt, is dat de fabriek op slechts enkele honderden meters van het station ligt. In tegenstelling tot vele andere bedrijven heeft Mosa er duidelijk voor gekozen om in de stad te blijven, daar waar alles in 1883 begonnen is. Een keuze die gevolgen heeft voor het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf. 600 mensen werken bij Mosa, waarvan de helft in de fabrieken.

De Mosa Design Studio omvat de bureaus, toonzalen en ontvangstruimten voor bezoekers. Hier kan u, eventueel vergezeld van klanten, langskomen om het juiste materiaal voor uw project te kiezen. De Studio, waarvan de klassieke uitstraling grotendeels intact is gebleven, grenst aan de oude fabriek, waar vandaag de dag de gevelstenen worden geproduceerd. De fabriek waar de vloertegels worden gemaakt, in modernere gebouwen, bevindt zich aan de overkant van de snelweg. De twee fabrieken draaien non-stop om keramische tegels en platen te produceren, die nadien worden geëxporteerd naar meer dan 50 landen, verspreid over 4 continenten.

 

Een puur en tijdloos product

Het bezoek aan de fabrieken toont aan dat elke Mosa-tegel een ‘puur keramisch’ product is. Het is één van de handelsmerken van Mosa. De matte uitstraling van de tegels is hier een gevolg van, maar ook een kracht ten opzichte van tegels waarvan de bovenzijde bedrukt is. Men vindt bij Mosa dus geen tegels die bepaalde zaken imiteren, maar natuurlijke producten waarvan het maximale formaat (100 cm x 100 cm) alleen maar beperkt wordt door het drukformaat.

Terra Maestricht is de eerste collectie in elke zin van het woord, toepasbaar op de gevel en op de vloer, en zowel binnen als buiten. Gaandeweg heeft Mosa steeds meer collecties aan het gamma toegevoegd, om te kunnen beantwoorden aan de vraag van de klanten. Deze nieuwe collecties voldoen aan esthetische en functionele criteria. Dat wil echter niet zeggen dat Mosa elke modegril volgt. De collecties hebben een levensduur van meer dan 10 jaar. Mosa mikt immers op het tijdloze.

De kwaliteit vertaalt zich ook in een zo laag mogelijke tolerantie. De norm voorziet een tolerantie van 2 mm, maar Mosa past een marge van amper 0,3 mm toe. De tegels die groter zijn dan 30 x 30 cm worden automatisch gecorrigeerd, om dimensies van 0,7 mm te verkrijgen. Zo integreren de tegels zich altijd perfect, of er nu tegels van hetzelfde formaat of van verschillende afmetingen gebruikt worden. Het feit dat alle producten ter plaatse in Maastricht gefabriceerd worden, zorgt ervoor dat Mosa hier nauw op kan toezien. Kleine tegels (kleiner dan 30 x 30 cm) worden niet gerectificeerd, maar gerangschikt per kaliber, zodat men aan dezelfde werf één type tegel kan leveren.

 

Een product dat uw creativiteit vertienvoudigt

Muur, vloer of gevel: het keramische Mosa biedt de architect de kans om zijn oeuvre te verrijken. En aan de aannemer om een uniek aspect aan zijn project toe te voegen. Om de ontwerper de kans te bieden om een tegel te kiezen die aansluit bij het algemene design, heeft Mosa een ‘pattern generator’ ontworpen. Het resultaat kan worden gevisualiseerd in de 3D-software die de architect gebruikt.

De ene markt is de andere niet. Zo verschilt de Belgische markt van de Nederlandse, want de vloertegels zijn in België goed voor meer dan 75% van de totale verkoop. Bovendien worden ze steeds vaker ook op de muur geplaatst, om een homogeen geheel te vormen. Op vlak van kleuren bestaan er in het zuiden van het land andere voorkeuren dan in het noorden. “Vlaanderen is erg grijs”, aldus Wim Doens.

Producten op maat gemaakt, bij grote volumes, vertegenwoordigen zo’n 10% van de totale verkoop van Mosa. Goed om weten voor wie een écht uniek ontwerp wil realiseren.

Zoekt u inspiratie? Neem dan een kijkje op de website van Mosa. Deze bevat meer dan 500 uiteenlopende referentieprojecten.

 

Innoverende en duurzame oplossingen 

Voor een klant die sociale woningen in Nederland beheert, heeft Mosa een systeem voor snelle renovaties ontwikkeld: Mosa panel. Het is een innovatief wand- en vloerpaneel waarop Mosa-tegels zijn verlijmd. Deze methode laat toe om de werken veel sneller uit te voeren en de overlast voor bewoners en buren te beperken. Deze manier van werken is (nog) niet beschikbaar op de Belgische markt, waar men nog veel minder vertrouwd is met standaardisatie dan in Nederland.

Een ander opmerkelijk systeem is wel beschikbaar in de hele Benelux: Mosa Façaces. Deze geventileerde gevelsystemen zijn Cradle to Cradle Silver gecertificeerd. Dat is vooral te danken aan de oersterke maar lichtgewicht tegels, die mechanisch worden bevestigd aan profielen van roestvrijstaal met aluminium. Er komt dus geen lijm of cement aan te pas.

 

Op weg naar de certificering C2C Gold en circulair bouwen

Mosa is fier op zijn inspanningen inzake duurzaamheid. Het bedrijf is al C2C Silver gecertificeerd voor de volledige productie, en mikt nu op Gold. Hiervoor wil Mosa nog verder gaan en zet het nog meer in op de puurheid en afkomst van ruwe materialen, recyclage, het beheren van een gesloten watercircuit tijdens de productie, energiemanagement en het sociale luik. Mosa ontwikkelt oplossingen in overeenstemming met een circulaire visie op het bouwen: voorbeelden hiervan zijn het ontwikkelen van omkeerbare oplossingen (zoals Mosa Panel), nieuwe business modellen (zoals het leasen van gevels) en de toename van gerecycleerde ruwe materialen, waarvan de puurheid gegarandeerd is. Ook de architect heeft hier baat bij: gebruik maken van C2C-gecertificeerde producten brengt hem immers een stap dichter bij het behalen van duurzaamheidslabels zoals BREEAM en LEED. De toekomst zal uitwijzen of dit Mosa zal toelaten om ook een grote speler te worden in de wereld van het circulair bouwen…

Deel dit artikel:
Onze partners