Architecten uit 53 landen hebben een recordaantal van 789 projecten met baksteen voor de Award ingediend. De winnaars van de Wienerberger Brick Award 2022 hebben indruk gemaakt op de jury met esthetisch aantrekkelijke, verfijnde concepten en duurzame, toekomstgerichte bouwmethoden. Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk werden bekroond voor hun baanbrekende baksteenarchitectuur.
Dit jaar reikte Wienerberger voor de tiende keer de Brick Awards uit om de meest creatieve voorbeelden van moderne en innovatieve baksteenarchitectuur te eren. Met de Award wil het zowel architecten als enthousiastelingen van buiten het vak inspireren om ontwerpconcepten te delen en nieuwe bouwvormen te verkennen. "Het is voor ons belangrijk om een platform te bieden voor uitmuntende architectuur. Onze Brick Award helpt ons te richten op een duurzame toekomst. De ingediende projecten waren opnieuw uitzonderlijk, uniek en innovatief", zegt Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger AG.
Dit jaar waren er 789 inzendingen uit 53 landen. "Het doel is zowel om inspiratie op te doen bij opmerkelijke projecten, als nieuwe wegen zoeken en de discussie over duurzame ontwerpconcepten te bevorderen, zodat visionaire architectuur met bouwmaterialen uit klei in de praktijk kan worden omgezet. In het verlengde van de ontwikkeling van de afgelopen jaren lag de nadruk op projecten die de uitdagingen van de klimaatverandering en het beheer van beperkte natuurlijke hulpbronnen beantwoorden”, vertelt Scheuch. “De winnende projecten belichten in het bijzonder hoe architecten kunnen omgaan met de groeiende eisen en het wettelijk kader voor een ecologische bouwcultuur, energie-efficiëntie, duurzaamheid en de bescherming van historische monumenten."
Internationale jury van architecten
De winnaars werden gekozen uit een shortlist van 50 projecten door een internationale jury bestaande uit; Jesper Gottlieb uit Denemarken, Tina Gregorič uit Slovenië, Ingrid van der Heijden uit Nederland, Wilfried Kuehn uit Duitsland en Brigitte Shim uit Canada. Tijdens het selectieproces heeft de jury zowel de culturele context als de traditionele lokale bouwmethoden in acht genomen met als uitgangspunt innovatieve architecturale creaties. Rekening houdend met de veranderingen in levensstijl als gevolg van de pandemie, was de jury het erover eens dat de nadruk moest worden gelegd op het begrip welzijn. Zouden mensen in dit gebouw willen werken of er vrije tijd of tijd met het gezin willen doorbrengen?
De jury selecteerde in totaal 5 winnende projecten in de categorieën Feeling at Home, Living together, Working Together, Sharing Public Space en Building Outside the Box. De laatste categorie staat voor innovatieve concepten en toepassingen van baksteen, nieuwe bouwtechnieken, op maat gemaakte bakstenen en nieuwe vormen van versieringen.
De winnaars
De awards gingen naar projecten uit de hele wereld die bij de jury in de smaak vielen door hun vernieuwende ontwerp en architectuurconcept, hun slimme en innovatieve gebruik van baksteen en de hoge kwaliteit van hun esthetische aantrekkingskracht, vorm en ontwerp. De winnaars zijn:
Een museumcomplex vlak naast de ruïnes van de keizerlijke porseleinoven uit de Ming-dynastie. Dit buitengewone project biedt alles wat van een openbare ruimte wordt verlangd en wint daarom zowel de categorie "Sharing public spaces" als de “Grand Prize”.
Dit project reikt veel verder dan het omhulsel van het gebouw. Het vestigt de aandacht op kleine initiatieven die de definitie van gemengde gebouwen verruimen en zo een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het stedelijk leven in het centrum van een moderne stad. De combinatie van de onorthodoxe ruimtelijke indeling en de gekozen materialen maakt van “The House that Inhabits” een statement.
Deze drie gebouwen vormen samen een synthese van eenheid en verscheidenheid met in de baksteenkleur een modern antwoord op het bleke geel van de meelfabrieken van de Grands Moulins de Pantin die iets verder langs het kanaal liggen.
Naast de ruimtelijke en atmosferische kwaliteiten laat 2226 Emmenweid zien dat er een nieuwe manier van denken mogelijk is in de utiliteitsbouw - een manier van denken waarbij de factor tijd centraal staat bij het overwinnen van de gewoontes van het mechanische tijdperk: een lange levensduur en het hele jaar door klimaatstabiliteit.
Dit project verwijst naar de traditionele architectuur van de regio en toon teen sterk engagement voor duurzaamheid en milieuverantwoordelijkheid door hergebruik en recyclage van bakstenen.
Meer informatie over de winnende projecten van dit jaar en foto’s vind je hier.
Het boek 22’’
Zoals de vorige jaren geeft Wienerberger een boek uit, getiteld "Brick 22", dat bij de architectuurwedstrijd verschijnt. Het bevat de 50 genomineerde projecten, inclusief de winnaars. Vijf essays van internationale auteurs vervolledigen dit overzicht van de hedendaagse baksteenarchitectuur. Het boek zet de schijnwerpers op bouwmaterialen uit klei - die tijdloos zijn en perfect passen bij toekomstgerichte en innovatieve architectuur. Gepubliceerd in samenwerking met Park Books.