Voor zijn eigen woning en praktijkruimte koos ingenieur architect Bert Vandael van Studio TEC om een gebouw te ontwerpen volgens de passiefhuisprincipes. Dat zorgde voor een totale isolatie van 31,6 cm. Om de totale muurdikte te beperken opteerde Vandael voor een gevelafwerking in cortenstaal. Vandael neemt cortenstaal onder de loep tijdens
I Am Architect 2013.
Geveldikte beperkenVanuit ecologisch standpunt en ook omwille van de voordelen van prefabricatie is de structuur van de woning in een houtskelet opgebouwd. Na een kostenstudie werd gekozen voor een houtskeletwand opbouw van 18,4cm, opgevuld met papiercellulose. Hierbij werd de buitenspouw en de inpandige leidingenspouw nog extra voorzien van Rotswol-isolatie.
“Dit isolatiepakket, samen met een 22mm dikke isolerende houtvezelplaat zorgt voor een wand met een U-waarde die voldoet aan de passiefnorm. De totale dikte van de isolatie is 31,6cm. Om de dikte van de gehele muur beperkt te houden, is gekozen voor een gevelafwerking in cortenstaalplaten van 3mm dikte,” aldus Vandael.
MysterieusVandael heeft gekozen voor cortenstaal omwille van de esthetische en de technische eigenschappen van het materiaal.
“Op esthetisch vlak heeft cortenstaal iets mysterieus. Uit ervaring is gebleken dat de cortenstaalplaten al vaker aanzien werden als houten platen of Rockwool-panelen met een houtlook. Verder zorgt het cortenstaal ook voor een kleurrijke schakering onder verschillende omstandigheden. Dit gaat van een oranjebruine kleur bij zonnig weer tot een meer donker bruine kleur bij vochtig weer. Het zorgt voor een dynamische gevel die meeleeft met de natuur.”
Ecologische visie
Door de vorming van een patinalaag wordt voorkomen dat de cortenstaalplaat volledig gaat doorroesten. Deze eigenschap geeft het voordeel dat cortenstaal geen bijkomende corrosiebescherming nodig heeft zoals verfproducten. Eenmaal de buitenste laag een oxidelaagje heeft, kan het onderliggende staal niet meer aangetast worden door zuurstof. Onderhoud is dus niet nodig en cortenstaal kan gerecycleerd worden zonder verfafvalstoffen. Cortenstaal past dan ook perfect in de ecologische visie van de architect.
In dit project zijn platen gebruikt in plaats van cassettes uit zowel economische als technische overwegingen. Enerzijds sloot het beperkte budget een systeem met cassettes uit. Anderzijds hebben platen, door hun grotere dikte ten opzicht van cassettes, een voordeel op vlak van corrosiegevoeligheid.
Druppelvorming
Een voorzorgsmaatregel die is toegepast in dit project is het tijdelijk ophangen van goten onder de cortenstaalplaten die konden leiden tot druppelvorming op klinkers of blauwe steen.
“Het effect van roestwater op gepoederlakte aluminium raamtabletten werd na 2 jaar zichtbaar. Door constante druppelvorming op dezelfde plaatsen van de raamtabletten is de kleur van de raamtabletten wat doffer geworden. Dat zou kunnen voorkomen worden door een betere detaillering zoals bijvoorbeeld een volledige omkadering van de venster zodat al het water rondom de venster wordt afgeleid.”Het is volgens Vandael ook belangrijk dat gevels in cortenstaal onder dezelfde fysische omstandigheden worden geplaatst.
“Platen moeten uit eenzelfde lot staal komen. Indien niet kunnen er kleurverschillen optreden omdat verschillende loten nooit 100 procent dezelfde samenstelling hebben. Ook onzuiverheden op de niet-geoxideerde cortenstaalplaat zoals eennummering met alcoholstift of etikettering, kunnen voor een ongelijke oxidatie zorgen,” besluit Vandael.
Op 13 juni geeft Bert Vandael een lezing over cortenstaal tijdens I Am Architect, dat plaatsvindt in Campus Vesta in Ranst. Meer info vindt u terug op www.iamarchitect.be.