De keuze van een garagepoort is vandaag heel vaak een afweging tussen twee systemen: de rolpoort of de sectionale poort. Uiteraard zijn er ook nog draaipoorten, maar in de praktijk worden die vooral bij ruime opritten geplaatst. De kantelpoorten bestaan ook nog. Specialist Wilms zet even de voor- en nadelen op een rijtje.
Wat is een rolpoort?
Een rolpoort is een garagepoort die naar boven en naar beneden rolt als u hem open en dicht doet.
Het systeem van de rolpoort is een reeks lamellen die in elkaar worden gehaakt en op die manier de poort vormen. De poort rolt dan op in een grote rolluikkast.
Voordelen van een rolpoort
Een rolpoort is een uitstekende oplossing om plaats te besparen. Zo is de poort zelf heel dun, slechts een paar centimeter. Handig wanneer uw auto maar vrij nipt in de garage past of wanneer u er heel wat materiaal in stockeert.
Ook aan het plafond bespaart u ruimte. Door te werken met een rolluikkast zijn er geen rails nodig waar de poort op moet glijden. Ideaal dus wanneer de garage een laag plafond heeft.
Een rolpoort moet niet alleen passen bij de stijl van de woning, deze moet natuurlijk ook functioneel zijn. Het gaat erom dat u dan ook een zorgvuldige keuze maakt als u een poort kiest. Rolpoorten zijn echter verkrijgbaar in de meest uiteenlopende vormen, maten, kleuren en stijlen.
Nadelen van een rolpoort
Een rolpoort is een poort die altijd integraal op moet rollen. Een extra venster, een kattenluikje of een kleinere deur in de garagepoort monteren zal dus niet mogelijk zijn.
Een ander nadeel van een rolpoort is de isolatiekwaliteit. Er bestaan weliswaar isolerende rolpoorten, maar het zal nog steeds niet optimaal zijn. Dat maakt rolpoorten niet altijd even geschikt voor garages die aansluiten op de bewoonbare ruimtes van het huis. Voor vrijstaande garages maakt dat uiteraard niet uit.
Verder zal u een rolpoort meestal moeten automatiseren om de poort comfortabel te openen en te sluiten. Handmatig uw rolpoort bedienen is behoorlijk zwaar.