Soprema staat dit voor de eerste keer op de technologische houtvakbeurs PROWOOD. Deze beurs is het internationale trefpunt voor de houtverwerkende nijverheid en aanverwante sectoren in België. Een ideale gelegenheid voor SOPREMA om haar 100% natuurlijke isolatie op basis van houtvezels aan u voor te stellen. Ontdek daarom de zes voordelen van isoleren met houtvezelisolatie.
Er bestaan heel wat isolatiematerialen op de markt met uitstekende isolatiewaarden. Een isolatiemateriaal dat in onze streken veel minder bekend is dan in pakweg Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, is houtvezelisolatie.
Duurzaam en milieuvriendelijk
In die landen wordt er meer met hout gebouwd en het resthout wordt dan gebruikt om houtvezelisolatie te maken. Dat gaat van flexibele houtvezelisolatie die je tussen dakspanten kan aanbrengen tot vormvaste isolatieplaten die ideaal zijn als isolerende dakplaat, als buitengevelisolatie in een geventileerd gevelsysteem of rechtstreeks bepleisterd.
Houtvezelisolatie kan op twee manieren worden vervaardigd: via een droog of een nat productieproces. Als bindmiddel van de vezels wordt bij het natte productieproces gebruik gemaakt van het natuurlijke bindmiddel in bomen: lignine. Bij het droge proces wordt een Natureplus© gecertificeerd bindmiddel gebruikt. Door het hoogtechnologische productieproces wordt de hoeveelheid bindmiddel beperkt tot het absolute minimum. Ook na gebruik als isolatiemateriaal kan de houtvezelisolatie gerecycleerd, gecomposteerd of gebruikt worden voor energie-opwekking.
Uitstekende bescherming tegen de koude
Isolatiematerialen op basis van houtvezel hebben net als hout een van nature hoge isolatiewaarde (lambdawaarden 0,036 w/mK tot 0,047 w/mK). In de winter gaat je energiefactuur dus fors naar omlaag.
Bescherming tegen hitte
Een lage lambda-waarde alleen beschermt je niet tegen de hitte in de zomer. Met een slaapkamer onder het dak zal je snel merken dat bij gelijke dikte een isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde op zich geen bescherming biedt tegen de warmte. Wat dan van belang is, is de warmte-opslagcapaciteit van het isolatiemateriaal. Die is voor houtvezelisolatie een stuk hoger dan bij courante isolatiematerialen. Dat heeft als gevolg dat de hitte nooit je slaapkamer bereikt, waarna het isolatiemateriaal tijdens de nacht opnieuw zijn warmte afgeeft aan de koelere buitenlucht.
Aangenaam binnenklimaat
Het gebruik van natuurlijke grondstoffen in het productieproces zorgt ervoor dat er ook na de plaatsing in de woning geen schadelijke stoffen vrijkomen. Daarnaast heeft houtvezelisolatie de natuurlijke eigenschap dat het diffusie-open is, dat wil zeggen dat je de bouwschil langs die binnenzijde niet moet afsluiten met een dampdicht scherm. Bij vele andere isolatiematerialen moet je dat juist wel doen om te voorkomen dat vochtophoping aan het isolatiemateriaal voor schimmels zorgt. Omdat houtvezelisolatie diffusie-open is, kan vocht van binnenuit langs de houtvezelisolatie wel naar buiten afgevoerd worden.
Let wel: een goede ventilatie blijft noodzakelijk, want het vochttransport langsheen het isolatiemateriaal is ordes van grootte kleiner dan het vochttransport via ventilatie. Bemerk dat ook hier via een vlies de bouwschil luchtdicht gemaakt moet worden voor betere energetische prestaties maar in dit geval gaat het dus om schermen die vooral luchtdicht zijn en niet zozeer dampdicht.
Geluidsisolatie
Houtvezelisolatiematerialen garanderen door hun hoog gewicht en hun poreuze structuur een goede geluidsisolatie.
Brandstabiel
Wie hout zegt vreest meteen voor brandgevaar maar toch kan je met houtvezelisolatieplaten brandstabiele constructies maken. Hiervoor zorgt de bijzondere opbouw en structuur van het materiaal waardoor zich bij brand aan de buitenzijde een aslaag vormt die zuurstof tegenhoudt en dus de brand remt. Dankzij de hoge warmte-opslagcapaciteit van houtvezelisolatie duurt het ook langer voor het vuur overslaat naar aangrenzende bouwdelen. Last but not least: door de natuurlijke oorsprong van het product komen er ook geen gevaarlijke rookgassen vrij.