Aan de rand van de parking van Delhaize Aalst en in het bijzijn van burgemeester van Aalst Christophe D’Haese, nabestaanden en ontwerper en landschapsarchitect Bas Smets, onthulde Delhaize officieel het herdenkingsmonument ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Bende van Nijvel. Het bouwwerk werd een stille en serene herdenkingsplaats, als blijvende herinnering aan de gebeurtenissen, voor nabestaanden en iedereen die direct en indirect getroffen werd door de gebeurtenissen in Aalst, maar ook voor alle andere slachtoffers van de terreurdaden van de Bende Van Nijvel.
Vandaag, 9 november, is het exact 38 jaar geleden dat de Bende van Nijvel de Delhaizesupermarkt van Aalst binnenviel en daar acht dodelijke slachtoffers maakte. Het drama dat in Aalst, maar ook bij vijf andere Delhaizewinkels door de geweldplegers aangericht werd, zal voor altijd gelinkt blijven aan de supermarktketen. Toen de oude winkel in Aalst plaats ruimde voor een nieuw gebouw, waren zowel de stad Aalst als Delhaize het unaniem eens over de komst van een herdenkingsmonument voor iedereen die direct of indirect getroffen werd door één van de aanslagen van de Bende van Nijvel.
“We mogen de drama’s aangericht door de leden van de Bende Van Nijvel nooit vergeten”, vertelt Illya Van Den Borre, Senior Vice President Human Resources & Corporate Affairs van Delhaize. “Ik ben dan ook tevreden dat we hier vandaag op de parking van Delhaize Aalst, uit respect voor alle slachtoffers – waaronder ook enkele van onze medewerkers – en hun nabestaanden, deze vredige en serene gedenkplek mogen inhuldigen”.
Ook de burgemeester van Aalst, Christophe D’Haese is tevreden met de inhuldiging van het monument: “Naast de herdenkingsplek op onze begraafplaats, kunnen nabestaanden van de slachtoffers, maar ook iedere Aalstenaar een moment van bezinning houden aan dit nieuw herdenkingsmonument. Het werd een prachtig kunstwerk dat de slachtoffers eert en dwingt tot reflectie, en daar ben ik alle betrokken partijen heel erg dankbaar voor”, vertelt hij.
Achthoekig monument
Voor het ontwerp en de realisatie van het monument deed Delhaize beroep op de gerenommeerde landschapsarchitect Bas Smets, die ook de verwezenlijking van het herdenkingsmonument in het Zoniënwoud voor de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Maalbeek en Zaventem in maart 2016 voor zijn rekening nam.
Bas Smets is blij te zien dat de slachtoffers en nabestaanden tevreden zijn met het resultaat. "Het is tenslotte met en voor hen dat het gedenkteken tot stand is gekomen. We zijn erin geslaagd een plek te creëren, te midden van de parkeerdrukte, die rust en sereniteit uitstraalt”, vertelt Bas Smets. “De acht dodelijke slachtoffers die vielen tijdens de aanslag op de Delhaize in Aalst nu bijna 40 jaar geleden, werden vereeuwigd in het monument. Elk van de acht zijden verwijst naar één van deze omgekomen mensen."
Smets koos om te werken met Ginkgo biloba's, een boomsoort wiens bladeren begin november felgeel kleuren en zo het monument tijdens de jaarlijkse herdenking op 9 november verbijzonderen. Bovendien is het de boomsoort die al het langst bestaat op aarde en zo symbool staat voor overleving en hoop. Het monument is als het ware een uitdijing van het Osbroekpark, tussen de parkeerplaatsen. Het bevindt zich op de vroegere parking, die omgevormd werd tot een uitbreiding van en toegangsweg naar het omliggende natuurgebied.