DELTA®-oplossing van Dörken ondersteunt dak en gevel

Architecten en ontwerpers functioneren als bekwame contactpersonen voor zowel bouwheren als aannemers met betrekking tot het bouwproject. Een zeer complexe opdracht die niet altijd even gemakkelijk te vervullen is. DÖRKEN ondersteunt het ontwerpteam met zijn expertise en probleemoplossend meedenken. Als ontwerper kan je hier terecht voor informatie over specifieke toepassingen of probleemscenario’s voor de plannen, de aanbesteding of de documentatie, zowel voor hellende of platte daken, voor de gevel of ondergrondse constructie sectoren.

Daktuinen

Daktuinen zien er niet alleen aantrekkelijk uit, ze bieden ook tal van bouwfysische en ecologische voordelen. Ongeacht of een groendak extensief wordt beplant met mos- en sedumvariëteiten, semi-extensief met grassen en kleine planten of intensief met struiken, hagen en zelfs bomen: in alle gevallen is een performant drainagesysteem vereist om te vermijden dat stagnerende waterverzadiging de wortelvorming schade toebrengt. Intensieve groendaken vereisen een extra wateropslag om langdurige droge periodes te overbruggen. Speciale drainagematten, zoals de DELTA®-FLORAXX TOP, bieden al deze functies als een pakketoplossing.

Extensief groendak op omkeerdaken - uitdaging en delta®-oplossing

Bij omkeerdaken moeten de lagen boven de thermische isolatie dampdoorlatend zijn. Als dakbegroening wordt ingepland, biedt DELTA®-FLORAXX TOP de functie van een beschermende, filtrerende en drainerende laag met een Sd-waarde van 0,4 m. De speciaal ontwikkelde vorm van de 20 millimeter hoge noppen verleent de folie haar karakteristieke dubbele functie: ze bieden een afvoercapaciteit van ongeveer 1,2 l/s.m bij 2% helling, maar kunnen ook tot zeven liter regenwater per vierkante meter bufferen. Overtollig water wordt via de perforaties in de folie naar beneden afgevoerd en via het kanalennetwerk tussen de noppenstructuur afgevoerd.

Delta®-FLORAXX TOP

Zodra de drainagefolie is geplaatst, ontstaat er een doorlopend, homogeen oppervlak dat onmiddellijk belastbaar is. Tegelijk zijn alle drukvaste afdichtingen beschermd tegen mechanische beschadiging en schadelijke thermische stress. Een drainage- en filtervlies is reeds op de folie verkleefd, zodat er geen afzonderlijke filterlaag nodig is. Dit bespaart een werkfase en voorkomt tevens het wegglijden en verschuiven van los gelegde vlieslagen, alsook de gekende problemen van de plaatsing bij winderig weer. Het plantensubstraat kan onmiddellijk worden aangebracht zonder extra tussenstappen.

Door de achthoekige vorm van de noppen met extra versterkingsribben heeft het materiaal een korte termijn druksterkte van 200 kN/m² en 50kN/m² voor permanente belastingen. Hierdoor kunnen substraatdikten tot 2,50 m gestort worden.

Ontwerpmogelijkheden voor gevels

Geventileerde gevels bieden architecten een scala aan verschillende constructieve en creatieve mogelijkheden. Stuk voor stuk vereisen ze een betrouwbare bescherming van de achterliggende constructie. DELTA® gevelfolies beschermen de isolatie in de gevel tegen weersinvloeden en voeren het binnendringend vocht veilig af. Dankzij de achterliggende technologie zijn ze zeer goed bestand tegen veroudering, staan ze open voor damptransport en beperken ze energieverliezen. Ze zorgen ervoor dat regen of stuifsneeuw de isolatie niet doordrenken. Bovendien vereenvoudigen ze het ontwerp van winddichte constructies en bieden ze bescherming tegen aantasting door insecten bij houten onderconstructies.

DELTA®-FASSADE PLUS is speciaal ontwikkeld voor gevelbekledingen met open voegen, met als bijkomend voordeel een verhoogde UV-bestendigheid, in overeenstemming met het beoogde doel. Bovendien maakt DELTA®-FASSADE COLOR, de blikvanger van dit productgamma, het mogelijk om fascinerende kleuraccenten aan te brengen die het gevelontwerp een geheel nieuwe dimensie geeft.

gekartelde aluminium platen

Voor de nieuwbouw van een ingenieursbureau voor technische bouwcomponenten werd een gevelbekleding gepland met gekartelde, gelijkmatig geperforeerde aluminium platen met zaagtandkanten in doorsnede. Om de driedimensionaliteit van de grote, verticaal geplaatste elementen nog meer te benadrukken, werd de thermische isolatie achter de elementen beschermd met een felrode gevelfolie. Een taak die overtuigend werd opgelost met DELTA®-FASSADE COLOR.

De zeer dampopen, waterdichte folie, dat voldoet aan brandklasse B, is speciaal ontworpen voor dergelijke toepassingen en is verkrijgbaar op rollen van 30 m x 1,5 m. Door de vormvastheid van de ca. 300 g/m² zware folie is het mogelijk deze strak en vlak te verwerken. De geïntegreerde zelfklevende zones aan beide randen van de folie zorgen voor een winddichte overlapping tussen de stroken onderling. Voor het afdichten van verticale voegen is een zeer transparante, permanent UV-bestendige kleefband als systeemaanvulling verkrijgbaar.

Ter hoogte van raam- en deuropeningen werd de folie tot tegen het kozijn geplaatst en daar winddicht verkleefd. Afhankelijk van de aard van het aan te sluiten oppervlak kan hiervoor een kleefband of duurzaam elastische patroonlijm worden gebruikt. Complexere aansluitingen - zoals in vensterhoeken - of perforaties door kabels of buizen worden bijkomend aan de verkleving met lijm afgedicht met de pasteuze functionele coating DELTA®-LIQUIXX. De watergedragen DELTA®-FAS PAINT kan gebruikt worden om de kleur van alle bevestigingselementen aan te passen aan de folie.

Afhankelijk van de positie van de waarnemer en de belichting onderscheidt de gevel zich door zijn indrukwekkende optische diversiteit. Bij de overgang van diffuus licht naar direct zonlicht verandert de aanblik van de gevel net zo sterk als wanneer de positie van de toeschouwer wijzigt.

Bron: Dörken
Deel dit artikel:
Onze partners