Demowoning biedt venster op de wereld van glasinnovatie

 “Wie glas zegt, zegt raam. Maar wat zijn de vijf meest innovatieve glastoepassingen in de bouwsector?” Het zou zomaar een vraag in de Slimste Mens ter Wereld kunnen zijn, die ze bij Group Ceyssens uit Heusden-Zolder vlot kunnen beantwoorden. Het bedrijf trok op zijn terrein achter de productiehal een demowoning op om u tegen te zeggen. Een resem Ceyssens-producten zijn door munA architecten uit Leuven op ingenieuze wijze verwerkt in de indrukwekkende villa.

Achter de productiehallen van Group Ceyssens verschuilt zich in ’t kloppend hart van het Zolderse industrieterrein een luxueuze oase van rust. Een drie verdiepingen tellende, uit de kluiten gewassen villa met een brutobouwvolume van 7.320 kubieke meter biedt een interessante mix van vrije tijd, wonen en werken. Architect Wouter Bilsen koos voor een betonnen kelderstructuur met daarop een bovenbouw in houtskelet. Een waaier aan innovatieve glastoepassingen vormt de rode draad doorheen dit verhaal. “Waarom deze demowoning er gekomen is? Ze overstijgt de standaard showroom en toont onze producten in een realistische setting. Potentiële klanten krijgen zo meteen een afgewerkt beeld te zien,” legt zaakvoerder Dirk Ceyssens uit.

 

Doseren

Maar liefst elf verschillende innovatieve glastoepassingen moesten aan bod komen in de woning. “Een stevige klus,” stelt architect Bilsen. “Het gebouw moest een realistische en leefbare sfeer uitademen. Alle toepassingen komen aan bod zonder dat het gekunsteld lijkt. Een kwestie van doseren: de juiste toepassing op de correcte plaats. Sommige elementen springen in het oog – zoals de Wine Fridge, een op maat gemaakte wijnkoeler – andere producten zoals het Disappear Window of het Minimal Window zijn juist zo ontwikkeld dat je ze nauwelijks ziet.”

 

Glas en steen

Bij een bezoek aan de demowoning komt de bezoeker allereerst in aanraking met een minder voor de hand liggende toepassing van glas. Stoneglass, een mix van glas dat samengesmolten is met steen, dient als gevelbekleding. “Je verwerkt het zoals glas, maar het is zo sterk als steen,” legt Ceyssens uit. “Stoneglass is vlek-, kras- en uv-bestendig en kan tegen zuren en basen.” Het product leent zich zowel tot buiten- als binnentoepassingen en keert in de keuken terug als afwerkingsmateriaal.

 

Ruimtelijkheid

De vervaging van de grens tussen de binnen- en buitenruimtes vormt een constante doorheen het ontwerp van de woning. Verschillende Ceyssens-producten dragen daartoe bij. “Zo kunnen we het binnenzwembad gedeeltelijk omtoveren tot een buitenzwembad dankzij het Sliding Rooflight. De glazen koepel van 6 op 9 meter kan volledig openschuiven met een druk op de knop,” aldus Ceyssens. De koepel bestaat uit driedubbele beglazing met de nodige zonwerende eigenschappen, waarbij de buitenruit verwarmd wordt eens de buitentemperatuur onder de drie graden daalt. Ook de binnenzijde is verwarmd om condens tegen te gaan.

In de woonruimte zorgt het Disappear Window voor de nodige ruimtelijkheid. Architect Bilsen: “In gesloten toestand beschik je over grote schuiframen in driedubbel verwarmd glas, opgebouwd in twee gehelen van 8 meter breed op 3 meter hoog. Als de weergoden je echter gunstig gezind zijn, kan je de hele glazen gevel in de vloer laten zakken, waardoor de grens tussen binnen en buiten volledig verdwijnt.” Doorheen de woning tref je ook Minimal Windows aan, bijna profielloze systemen voor vaste en schuivende glaspartijen.

 

Zwembad op maat

Een ander technisch hoogstandje vinden we terug in het wellnessgedeelte, waar de bewoner de diepte van het zwembad naar eigen goeddunken traploos kan instellen. “Willen de kindjes zwemmen? Dan stel je de diepte veilig in op 1 meter. Voor volwassenen kan je gaan tot 2,5 meter. Eens de zwempartij erop zit, sluit je het zwembad. Daarmee geef je verdamping geen kans en kan er niemand per ongeluk in het water sukkelen,” aldus Ceyssens. De bewegende vloer kan ook maximaal belast worden, waardoor je er zelfs een feestje op kan geven. Daarnaast is de achterwand van het zwembad volledig in glas uitgevoerd. “Zo kan je de tuin aanschouwen vanuit het zwembad,” stelt architect Bilsen.

 

Structureel bouwelement

Glas is meer dan het klassieke raam, dat wil Group Ceyssens de wereld duidelijk maken. En die missie neemt het bedrijf ter harte, met opdrachten in onder meer New Delhi, Londen, Nairobi Kenia en Dubai. “Glas is een structureel bouwelement,” vindt architect Bilsen. “Om dat aan te tonen, hebben we gewerkt met glazen balken en vloeren.” Getuige daarvan een glazen loopbrug, waarbij een glasplaat van 6 meter op 1,50 meter rust op andere glasplaten. Of de Glassbox. Ceyssens: “Van buitenaf zie je een glazen kubus die uitsteekt in de gevel. Een constructie die bestaat uit op elkaar gestapeld glas. De onderplaat is structureel ingeklemd met bouten en daarop zijn de andere glasplaten geplaatst, met als resultaat een profielloze kubus.” Architect Bilsen positioneerde de kubus boven de badkamer. “Vanuit het bad kan je ’s nachts naar de sterrenhemel turen. Deze constructie straalt openheid en warmte uit. Letterlijk, want ook hier kozen we voor verwarmd glas.”

 

Duurzaam?

Overal is er sprake van driedubbel verwarmd glas, waardoor er bijna geen bijkomende verwarming nodig is om de comforttemperatuur te bereiken. Aan de tekentafel was de passiefstandaard dan ook het streefdoel. Bilsen: “Al snel bleek echter dat compact bouwen geen optie was, waardoor de passiefstandaard niet haalbaar was. Qua opbouw van de buitenschil, luchtdichtheid en technische installaties hebben we echter alle regels conform passiefbouw gevolgd. Met als resultaat een K-peil van 28 en een E-peil van 25, zonder daarbij in te boeten op comfort en beleving van de woning. Dat was immers prioriteit.”

Beleving te over alleszins, want waar je ook kijkt, ontdek je een innovatieve glastoepassing. “We blijven de grenzen opzoeken van wat mogelijk is met glas, om deze grenzen vervolgens te verleggen,” stelt Ceyssens. Architect Bilsen beaamt: “Alles kan, zolang je de producten op tijd integreert in het ontwerp en rekening houdt met een aantal specifieke randvoorwaarden. Het technisch design laat je beter over aan de specialisten van Group Ceyssens. Op basis van hun ervaring zoeken ze voor elk project en voor elke toepassing een oplossing op maat.”

Deel dit artikel:
Onze partners