Den Draad in Gent: groene appartementsgebouwen in groene omgeving

In Gent is het nieuwe wooncomplex ‘den Draad’ in opdracht van Re-Vive aangelegd. Het gaat om twee nieuwe woongebouwen 29 appartementen en een kantoorgebouw, ontworpen door architectenbureau Hub met als aannemer Strabag. De constructies liggen op een brownfieldsite tussen een woonwijk en een publiek park. Ondanks de natuurlijk vergrijzende houten gevels passen de nieuwe gebouwen elegant in de context.
In Gent is het nieuwe wooncomplex ‘den Draad’ in opdracht van Re-Vive aangelegd. Het gaat om twee nieuwe woongebouwen 29 appartementen en een kantoorgebouw, ontworpen door architectenbureau Hub met als aannemer Strabag. De constructies liggen op een brownfieldsite tussen een woonwijk en een publiek park. Mede dankzij de natuurlijk vergrijzende houten gevels passen de nieuwe gebouwen elegant in de context..



De belangrijkste uitdaging voor het architectenbureau Hub was het maken van een compact en duurzaam woongebouw met zoveel mogelijk woningen die uitkeken op het park. Hub slaagt echter in haar opzet: de gebouwen van den Draad vormen een kwalitatieve twee-eenheid die toch rekening houdt met budget en duurzaamheid.



“Er is geopteerd om natuurlijk vergrijzende houten beplanking als gevelmateriaal toe te passen, dit in contrast met de minerale straatgevels van de stad. De horizontale belijning in het gebouw omhult de inpandige buitenruimten aan de straatzijde, en stulpt uit in de vorm van uitbundige terrassen aan de zijde van het park. De gelijkvloerse verdieping waar het kantoor in gevestigd is, wordt als een stoere betonnen plint gematerialiseerd. De planken van de gevelafwerking worden hier gebruikt in de bekisting van het beton van de plint, zodat de verschillen duidelijk doch subtiel worden gehouden,” aldus David Jacobs van Hub.



De bewoners van de nieuwe appartementsgebouwen genieten van de laag-energiestandaard E40. Het materiaalgebruik is conform met NIBE-klasse 3 of beter. De duurzaamheid ging echter niet ten koste van de aanpasbaarheid en de levensloopbestendigheid: er werd veel aandacht geschonken aan de indeling van de appartementen en terrassen alsook aan de gebruikte bouwmaterialen.



Den Draad ligt op Kleemburg 1 en 2, 9050 Gent.

Foto's: Ilse Liekens
Deel dit artikel:
Onze partners