Drinkwater wordt alsmaar duurder terwijl het grondwaterniveau gestaag daalt. Daarom is het een goed idee om zuinig en doordacht om te springen met water. Het scheiden van regenwater en afvalwater is geen nieuw concept: waterrecuperatie is zelfs hot. Derbigum biedt nu ook oplossingen om regenwater te recupereren via een plat dak.
Drinken of spoelen?
Dagelijks verbruikt de gemiddelde Belg zo een honderd liter kraantjeswater per dag. Dat wil uiteraard niet zeggen dat we honderd liter per dag opdrinken of verkwisten bij het wassen van onze handen. Ook als we onze kleren wassen, ons toilet doorspoelen, of onze tuin besproeien, gebruiken we zuiver kraantjeswater. De stijgende prijs van het kraantjeswater roept echter de prangende vraag op of het wel logisch is om kraantjeswater te gebruiken voor het toilet of voor de tuin. Het ecologische – en op termijn goedkopere – alternatief bestaat erin regenwater te gebruiken. Uiteraard moet dat regenwater ook van goede kwaliteit zijn. En daarvoor heeft Derbigum adequate oplossingen.
Aquatop en Arte
Een plat dak kan een handige bron vormen van regenwater. De Aquatop van Derbigum is gemaakt om de kwaliteit van dat opgevangen regenwater niet aan te tasten. Het MFPA in Leipzig (Gesellschaft für Materialforschung und Prüfungsanstalt für das Bauwesen Leipzig) heeft al onderzoek uitgevoerd naar de werking van de bitumen dakbaan en bevestigde dat het water afkomstig van deze daken pH-neutraal, en dus ideaal voor hergebruik is. Derbigum ontwikkelde ook de Arte: deze bitumen dakbaan is even geschikt voor waterrecuperatie, maar oogt iets knapper dankzij de lichtgrijze afwerking. Voor zij die twee vliegen in een klap willen slaan is er ook de Derbibrite NT. De witte coating recupereert water én reflecteert zonlicht, waardoor je ook nog kosten op de airconditioning bespaart.
Plantaardige dakbaan
Voor zij die het helemaal ecologisch willen houden, is er ook nog de Derbipure. Deze dakbaan is gemaakt zonder een druppel bitumen. Derbipure heeft dezelfde eigenschappen en kleur als de passieve koeler en pH-neutrale dakbaan Derbibrite, maar is volledig vervaardigd uit plantaardige oliën en harsen. Dankzij deze milieubewuste omgang met materialen draagt dit product ook het Cradle-To-Cradle Silvercertificaat.
Synthetische oplossing
Een niet-bitumineuze oplossing is ook mogelijk binnen het gamma dat Derbigum aanbiedt. Enkele jaren geleden heeft Derbigum immers de Duitse fabrikant van synthetische dakbanen Vaeplan overgenomen. Deze dakbanen bestaan in een witte of grijze uitvoering en zijn ook uiterst geschikt voor het recupereren van regenwater. Het Duitse Nehring Instituut heeft de Vaeplan-dakbanen uitvoerig getest en heeft een certificaat afgeleverd dat bevestigt dat het water afkomstig van deze dakbanen zelfs drinkbaar is.