Derde grootste nieuwbouwschool: hypermodern, modulair en flexibel

De omvang van het nieuwe schoolgebouw voor het VTI in de Vaartdijkstraat van Brugge spreekt onmiddellijk tot de verbeelding. Maar er zijn nog andere redenen waarom dit gebouw tot een referentieproject is uitgegroeid. Dit hypermodern gebouw is volledig modulair en flexibel opgebouwd en straalt in alle aspecten duurzaamheid uit: van isolatie, groendaken tot de meest duurzame technieken zoals zomernachtkoeling, zonneboilers en de inzet van geothermie voor koeling en verwarming. Een sterk en positief signaal naar de 750 leerlingen en 125 medewerkers. En tot slot werd dit project op minder dan twee jaar gerealiseerd, wat op zich al een huzarenstuk is. Wanneer in de ontwerpeisen van een gebouw flexibiliteit, duurzaamheid, akoestiek, isolatie en bouwsnelheid primeren, is de keuze voor het aanbod van Xella voor de hand liggend. Uiteindelijk werden ongeveer 400 m³ Silka en 120 m³ Ytong aangeleverd voor dit project.

90 jaar lang kregen de leerlingen van het VTI les in de Boeveriestraat, maar na een kleine eeuw werd het tijd voor iets nieuws. De oude gebouwen voldeden niet meer aan de normen van vandaag, zowel op esthetisch vlak als qua brandveiligheid, energieverbruik en toegankelijkheid. Via Scholen van Morgen investeerde Vlaanderen mee in de bouw van een nieuwe campus in de Vaartdijkstraat, die de derde grootste nieuwbouwschool van het gewest zou worden.

Van den Berg Architecten en Bureau Bouwtechniek stonden in voor het ontwerp en de opvolging van het project, terwijl aannemer Eiffage de uitvoering van de werken op zich nam. Mark Janquart, distribution manager bij Xella voor de regio West-Vlaanderen: “Het speelde in ons voordeel dat de architect de voordelen van kalkzandsteen en cellenbeton al zeer goed kende. Zo kon in het concept nog beter ingespeeld worden op de sterktes van deze materialen.” 

De esthetische meerwaarde van Silka

Bij de bouw van de school werden de Silka-vellingkantblokken in de eerste plaats om esthetische redenen gebruikt, en dat zowel voor enkele als ontdubbelde wanden: “De blokken zijn mooi afgewerkt met afgeschuinde kanten. Na de plaatsing kunnen ze meteen geschilderd worden, zonder opvoegwerk. De gladde en strakke look past perfect bij de moderne architectuur van de school.”

Toch biedt het materiaal ook andere voordelen: “Naar de toekomst toe is het een erg onderhoudsvriendelijke keuze. Ook staan de blokken bekend om hun sterke akoestische prestaties, wat niet onbelangrijk is in een school met zoveel leerlingen.”

Ytong: brandveilig en koudebrugvrij

Om de dakranden van het schoolgebouw op te bouwen, werd dan weer bewust voor Ytong gekozen: “Als het gaat over thermische isolatie, is Ytong een uitblinker. De overgangen tussen bouwlagen in Ytong zijn telkens koudebrugvrij. Ook behoudt het materiaal zijn isolerende eigenschappen nog minstens 50 jaar, wat een flinke besparing op energiekosten oplevert. Dat is ook veilig in geval van brand: de temperatuur aan de andere kant van de muur blijft veel lager dan daar waar de brandhaard is, waardoor mensen genoeg tijd hebben om het gebouw te verlaten. Bovendien is Ytong onbrandbaar en onontvlambaar.”

Ondersteuning en opvolging

De studiedienst van Xella stond van bij het begin paraat om ondersteuning te bieden bij de keuze van de juiste materialen: “Het was immers belangrijk dat de materialen zouden voldoen aan de akoestische eisen. Het daaropvolgende planadvies van Xella voor de technische uitwerking droeg ertoe bij dat de werken vlot van start konden gaan. Onze technische assistent is ook meermaals ter plaatse gekomen om de praktische kant op te volgen. Het geeft veel voldoening dat de leerlingen en medewerkers van het VTI zo snel konden verhuizen, dankzij de gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen”, besluit Janquart.

Bron: Xella
Deel dit artikel:
Onze partners