Deschacht ontwikkelt een efficiënte BIM-bibliotheek

Deschacht nv ontwikkelt een BIM-bibliotheek waarin alle productmerken samenwerken. Vooral de rioleringssector vraagt naar dit model. Generische bibliotheken bieden onvoldoende informatie om 3D-tekeningen van gebouwen te verbinden met hun omgeving. Dat levert veel foute berekeningen op en resulteert dus in tijdsverlies. Zo hoopt Deschacht nv de schakel te zijn tussen gebouwen en hun omgeving.  

SAMENWERKEN

BIM raakt in de bouwsector ondertussen goed ingeburgerd. Stilaan vindt het ook zijn weg naar rioleringstrajecten. Een groot obstakel: bij de aanleg van riolering leveren verschillende leveranciers de materialen. Het is moeilijk om die materialen vervolgens in het softwareprogramma Revitte te laten samenwerken. Daarom maakt Deschacht één bibliotheek waarin de verschillende merken samenwerken. 

 

Schakel tussen bouw en omgeving

De afkorting BIM staat voor Building Information Modelling en focust daarmee sterk op de bouwsector. In veel gevallen trekken BIM-modelleurs wel de gebouwen op in BIM, maar niet de omgeving errond. “Het sanitair van een gebouw wordt uitgewerkt in BIM, maar de omliggende rioleringsbuizen niet. Daarvoor gebruiken modelleurs generische bibliotheken, waardoor tal van fouten optreden”, vertelt Filip. Deschacht hoopt met de BIM-bibliotheek de speler te zijn tussen bouw en omgeving. 

 

Foutenmarge krimpt

Kleine bedrijven vinden voorlopig de kostprijs van een 3D-tekening nog te hoog. Maar door verhoging van de efficiëntie en snelheid op de werf brengt Deschacht nv daar verandering in. Met de BIM-bibliotheek krijg je onmiddelijk een beeld via de productietekening waardoor dat de foutenmarge krimpt. 

 

voordeel voor BIM-modelleurs

Een riolering tekenen is niet eenvoudig omdat er tal van hellingen aan te pas komen. Slechts een wijziging vergt een volledig nieuwe berekening. Daarom zet Deschacht nv extra in op een uitvoertechnisch correct plan, maar die verantwoordelijkheid kan niet rusten op de schouders van de BIM-modelleur. Filip van Deschacht nv voegt toe: “Als modelleur kan je niet het hele productengamma kennen.

Daarom probeert Deschacht nv verstaanbare parameters te hanteren die heel makkelijk invulbaar zijn. De intelligentie van het model telt er vervolgens alle hulpstukken extra en correct bij. Het zal bijvoorbeeld bij een bocht van 90 graden automatisch 2 bochten van 45 graden tekenen, omdat een enkele bocht van 90 graden niet is toegestaan in de rioleringssector.”

 

Vroege vogels

Deschacht nv ontwikkelt de BIM-bibliotheek volledig in eigen huis. Daardoor kan de firma kort op de bal spelen wat betreft samenwerking en opvolging. Aannemer Vanhout.Pro was er vroeg bij. Inmiddels werken 4 modelleurs met het BIM-model van Deschacht nv.

“Bij generische bibliotheken moest elk hulpstuk zelf verwerkt worden. Nu bij het tekenen van een bocht, berekent de bib automatisch de rest van het model. Dat verhoogt de snelheid in modelleren enorm”, vertelt Jonah Schuermans, BIM Engineer bij Vanhout.Pro. Ook op de werf reageren projectleiders enthousiast over de verhoogde efficiëntie via dit model. 

Deel dit artikel:
Onze partners