Design houdt eeuwenoude Oekraïense cultuur in leven

Moderne designobjecten met een lokale toets: dat is waar FAINA voor staat. Het designmerk uit Kiev maakt meubilair van traditionele materialen uit Kiev. Klei, hout, maar ook vlas komt in de handen van de ontwerpers terecht. Het zorgt ervoor dat we de eeuwenoude Oekraïense cultuur en identiteit niet uit het oog verliezen.

FAINA is een studio die sinds 2014 objecten vervaardigt uit typische grondstoffen uit Kiev. Het gaat dan bijvoorbeeld om klei, hout en vlas. Door middel van ambachtelijke technieken transformeren ze de substanties tot hedendaagse designproducten. Op die manier wil oprichtster Victoriya Yakusha de Oost-Europese designindustrie op de kaart zetten en de cultuur van Oekraïne in leven houden.

Lokale ambachtslieden

FAINA produceert allerlei meubilair. Zo biedt het merk bijvoorbeeld kasten met keramische deuren van klei. Klei is dan ook een veelvoorkomende grondstof in de Oekraïense interieurs. In sommige delen van het land gelooft men zelfs dat de stof mensen geneest en warmte en energie geeft.

Om een authentiek karakter te bekomen, deed FAINA beroep op ambachtslieden uit de buurt. Acht maanden lang experimenteerden ze om zo duurzame en functionele objecten te verkrijgen. Om de stukken klei te fabriceren, verzamelden ze origineel Oekraïens aardewerk en sloegen ze de handen in elkaar met een ander ambachtsteam, dat nog regelmatig gebruikmaakt van de oude technieken.

Gemaakt van deeg

Ook vlas maakt deel uit van verschillende stukken. Neem nu de Ztitsta-collectie, waarvan elk item werd gecreëerd door een metalen frame bekleden met vlas en met de hand gebeeldhouwd. Dat laatste is niet toevallig, want ztitsta betekent ‘gemaakt van deeg’. De organische vorm is daarna bedekt met een biopolymeer coating voor een duurzaam, waterdicht oppervlak. Het proces lijkt op een modelleertechniek die gebruikt wordt bij de bouw van lemen hutten en die bewust de vingerafdrukken op het oppervlak achterlaat.

Muziekinstrumenten

Naast hutten doet zelfs de nationale volksmuziek dienst als inspiratiebron. Zo zijn de vormen van een aantal vazen gebaseerd op het silhouet van blaasinstrumenten en trommels. De Bandura-collectie lijkt bijvoorbeeld erg op het snaarinstrument met dezelfde naam.

Deel dit artikel:
Onze partners