Design spokenjager door en voor kinderen

Het Belgische designlabel Atelier Pierre jaagt vanaf oktober op slechte spoken met ‘myBoo!’. Het lichtgevende spookje is ontworpen in samenwerking met My Machine, een Belgische vzw die kinderen en jongeren betrekt bij het hele productieproces. Bovendien werkt Atelier Pierre met een doorgeefsysteem, waardoor geen enkele‘myBOO!’ op de schroothoop belandt. Als dat toch gebeurt, is het goedje alvast volledig recycleerbaar.

Atelier Pierre streeft ernaar om meer te zijn dan enkel en alleen een designlabel. Uit de gemeenschappelijke zin voor maatschappelijke waarde ontstond een band tussen CEO Frank Vanhalst en Piet Grymonprez, medeoprichter van My Machine. Dat is een Belgische vzw die scholieren wereldwijd de kans geeft om mee te stappen in een productietraject. Ze worden dan begeleid in de creatieve uitwerking van een idee tot prototype. Een van de eerste objecten is ‘myBOO!’.

De spokenjager ‘myBOO!’ activeren is kinderspel. Als ouder druk je twee seconden op de aan- en uitknoop. Daarna vangt de mythische figuur zogezegd alle kwaadaardige wezens in verschillende fases. Zo duidt de kleur rood op gevaar. Blauw geeft aan dat goede geesten worden gespaard. Wanneer de lamp groen kleurt, is de kust veilig. Elk stadium duurt één minuut. Kinderen die dat proces wil versnellen, kunnen dat door zachtjes op de figuur te tikken. Na de spokentocht geeft ‘myBOO!’ nog tien minuten wit licht, waarna het zacht uitdooft.

Doorgeven, recycleren en registreren

Om te vermijden dat kinderen ‘myBOO’ zomaar uit het oog verliezen of het object weggooien, werkt Atelier Pierre met een doorgeefsysteem. Via een QR-code op de verpakking vindt elke kleine spruit de weg om zijn of haar ‘myBOO!’ na bewezen diensten door te geven aan een kansarm kind. Doordat het voorwerp uit aparte onderdelen is samengesteld, kan elk deel via het juiste afvalcircuit worden gerecycleerd. Bovendien bestaat er de mogelijkheid om het spookje registreren. Op die manier is er op een online wereldkaart zichtbaar welke plekken al spookvrij zijn.

‘MyBOO’ is het allereerste idee en prototype dat door de samenwerking met Atelier Pierre ook de winkelrekken haalt. Het lichtgevende spookje (14,7 cm x 20 cm) is vanaf oktober verkrijgbaar in conceptstores, boekhandelaars en kinderwinkels. Van de verkoopprijs die 45 euro bedraagt, gaat er 2 euro terug naar My Machine.

Deel dit artikel:
Onze partners