Designer Of The Year: Linde Freya Tangelder

Naar jaarlijkse traditie verkiezen de Biënnale Interieur en de magazines Knack Weekend en Le Vif Weekend een Belgische designer van het jaar. Dit jaar is de 32-jarige ontwerpster Linde Freya Tangelder de laureaat. Onder de naam destroyers / builders focust ze vooral op interieurvormgeving en producten die in kleinere of gelimiteerde oplage beschikbaar zijn. Met haar werk vat ze perfect de tijdsgeest samen.

De van oorsprong Nederlandse Tangelder studeerde 5 jaar geleden af aan de Design Academy in Eindhoven. Al tijdens haar afstudeerproject kwam ze in België terecht, waar ze eerst stage liep bij Unfold en nadien haar eigen designstudio destroyers / builders opstartte. Intussen ging ze ook aan de slag bij galerie Maniera. Dit bevestigde Linde in haar overtuiging dat er een raakvlak is tussen design en kunst, en dat er een boeiende wisselwerking kan ontstaan tussen beide werelden.

Haar werk kenmerkt zich door een specifiek materiaalgebruik en uiteenlopende texturen. Rauwe, natuurlijke materialen zoals steen, metaal en hout hebben een bepaald karakter dat Tangelder versterkt door de bewerkingsmethodes die ze toepast: “Ik laat me inspireren door industriële elementen en methodes waar toch een soort handmatigheid in toegepast wordt. De objecten zijn niet louter functioneel, maar vormen een evenwicht tussen materie, vorm, heden en verleden.”

Topjaar 2019

2019 was een topjaar voor de jonge ontwerpster. Tangelders werk werd geselecteerd voor FAR, de eerste expo van de nieuwe hedendaagse poot van de gerenommeerde Milanese Nilufar Gallery. Daarnaast vind je haar items ook bij onder andere Orlanda Brussel, Graanmarkt 13 en Aybar Gallery in Miami. Ook werkt ze samen met Brut, het ontwerperscollectief waarmee ze samen met ander jong talent van Belgische bodem thematische collecties en expo’s op poten zet. De verdere samenwerking met Valerie Objects, en de kans om haar eerder experimentele aanpak te vertalen naar een industrieel product, bekroont de inzet en het onconventioneel pad van deze jonge ontwerper.

Tangelder is erg blij met deze bekroning: “Deze bekroning is voor mij echt bijzonder, ik had het zeker niet verwacht. Naar mijn gevoel valt alles nu in zijn plooi, en ben ik op weg om mijn eigen plek te vinden. Dat deze eer nu al aan mij te beurt valt, toont aan dat ik de juiste richting uit ga.”

Deel dit artikel:
Onze partners