Designmeubels op basis van gerecycleerde vliegtuigonderdelen

Wat als de zetel waarin u zit en de lamp die de ruimte rondom u verlicht al een ander leven achter de rug hadden vooraleer ze in uw living terechtkwamen? Wat als ze duizenden kilometers hadden afgelegd zonder dat u het wist en – vooral – zonder dat het eraan te zien is? En wat als u, via de aankoop van die zetel en dat verlichtingsarmatuur, op een unieke manier kon bijdragen aan de recyclage en herwaardering van industriële objecten? Twee bevlogen werknemers van de Franse vliegtuigbouwer Airbus, met een vurige passie voor designmeubilair, brachten dit ietwat gekke idee in de praktijk.

De levensduur van vliegtuigen is een belangrijk aandachtspunt, zowel voor luchtvaartmaatschappijen als voor passagiers. Omwille van de veiligheid en/of vanwege ouderdomskwaaltjes moet de vloot regelmatig vernieuwd worden. Maar wat doe je met exemplaren die niet meer vliegen? De meeste uitgerangeerde vliegtuigen worden ontmanteld en opnieuw verkocht, aan de prijs van de primaire materialen. Andere toestellen liggen te verkommeren op openluchtkerkhoven. In dit laatste geval is er sprake van enorme verspilling met een gigantische ecologische impact. Een verspilling van materiaal, werk, tijd en energie.

Upcycling van vliegtuigonderdelen

Om dit tegen te gaan, startten twee jonge werknemers van Airbus – in de schoot van Bizlab, een broeihaard voor start-ups onder de vleugels van Airbus – begin 2018 A Piece of Sky op, een innovatief project dat inzet op upcycling van vliegtuigonderdelen. A Piece of Sky geeft verouderde of defecte vliegtuigonderdelen een tweede leven door ze te transformeren tot designmeubels. Zo kunnen raamkaders omgetoverd worden tot een laag tafeltje, of een vleugel tot een boekenkast. Eén vliegtuig is goed voor enkele honderden meubels. De mogelijkheden zijn al even legio als de ideeën van de betrokken designers, die hun horizon voortdurend trachten te verruimen.

Designobjecten binnenkort verkrijgbaar

A Piece of Sky identificeert herbruikbare vliegtuigonderdelen en laat de rest over aan de ongebreidelde verbeelding van onafhankelijke designers. De onderdelen worden ter beschikking gesteld via een gezamenlijk platform, waarna de designers ermee aan de slag gaan. De catalogus zal vanaf 15 april 2019 online te raadplegen zijn op de website van de onderneming en zal twee gamma’s omvatten: een toegankelijkere reeks met prijzen tussen 800 en 1000 euro en een duurder segment. De toekomst van A Piece of Sky lijkt alvast verzekerd te zijn, want naar schatting zullen er in de loop van de komende twintig jaar meer dan zesduizend Airbus-vliegtuigen uit roulatie genomen worden, die zich stuk voor stuk lenen tot recycling en upcycling.

Deel dit artikel:
Onze partners