Desolaat stukje Brussel krijgt met Porta Agatha eigen ‘Flat Iron Building’ met 164 woningen (Bontinck)

Op een verlaten plek op het einde van de Keizer Karellaan in Sint-Agatha-Berchem verrijst weldra een nieuwe Brusselse woontoren naar een ontwerp van het Gentse architectenbureau Bontinck Architecture and Engineering. Bouwheer Life Tree heeft hiervoor een stedenbouwkundige vergunning gekregen. Dat maakt Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons bekend. Deze symbolische stadspoort voor wie Brussel met de wagen binnenkomt uit de richting van Gent krijgt zo een nieuw herkenningspunt.

“Op sommige plaatsen in Brussel moeten we in de hoogte kunnen bouwen en dit is zo’n plaats", zegt Ans Persoons, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw. "Er worden 164 woningen voorzien, van studio’s tot vierkamerappartementen. We moeten woningen blijven voorzien in de stad om de prijzen betaalbaar te houden en aangenaam wonen in de stad voor veel mensen mogelijk te maken. Deze slanke toren zal een nieuwe symbolische stadspoort worden.” 

De burgemeester van Sint-Agatha-Berchem, Christian Lamouline, beaamt: "Door een verwaarloosd stadsblok om te vormen tot een dynamische residentiële en commerciële zone, zal 'Porta Agatha' de wijk nieuw leven inblazen en een gastvrij imago bieden aan de ingang van Brussel, terwijl het ook de economische ontwikkeling van de gemeente bevordert. Dit project is een unieke kans die past in het algemene denkproces over de veraangenaming van de stationsomgeving."

 

Vlot bereikbaar

Het project langs de Keizer Karellaan, ter hoogte van de Zelliksesteenweg, bestaat uit vier volumes. Een slanke woontoren van 90 meter hoog met daaraan gekoppeld een middelhoog volume ter hoogte van de Keizer Karellaan en twee losstaande volumes ter hoogte van de Zelliksesteenweg.

De zone is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer, o.a. door de nabijheid van treinstation Sint-Agatha-Berchem (S-trein), de terminus van tramlijnen 82 en 83, buslijn 87, het (toekomstige) fietsGEN en de nabijheid van enkele grote autowegen. Ook de nabijheid van winkelcentrum Basilix is een troef.

 

Terrassen hele jaar door

In het project worden 164 woningen voorzien (6 studio’s, 21 eenslaapkamerappartementen, 92 tweeslaapkamerappartementen, 41 drieslaapkamerappartementen en 4 vierslaapkamerappartementen). Iedere woonunit is voorzien van een terras. De terrassen die naar de Keizer Karellaan gericht zijn, of die zich in de toren bevinden, zijn voorzien van een beschuttingssysteem (wintertuinen) waardoor ze  het hele jaar door gebruikt kunnen worden.

Om de omgeving te activeren worden in de onderste verdiepingen publieke functies (1.038 m²) en commerciële ruimtes (1.510 m²) ondergebracht. In het project zijn meerdere fietsenstallingen voorzien zodat iedere bewoner snel een fiets binnen handbereik heeft. Het gaat om 488 fietsstalplaatsen, waarvan 37 voor grote fietsen (zoals cargobikes). Er is een ondergrondse parking voorzien voor 158 wagens en 41 moto’s.

 

Gemeenschappelijk paviljoen

Tussen de gebouwen worden open ruimtes voorzien. En met uitzondering van het dak van de toren, waar technische installaties worden ingepland, zijn de daken als groendak ontworpen. Op het dak van één van de gebouwen is een gemeenschappelijk paviljoen voorzien voor de bewoners en hun bezoekers. Het paviljoen werkt als toegang tot de daktuin en als opbergruimte voor tuinmeubels etc. ​Met een ontwerp dat doet denken aan de iconische Flat Iron Building in New York, wordt het slanke gebouw zonder enige twijfel een nieuw visueel herkenningspunt in Brussel.

Bron: Ans Persoons
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners