DESSO Origin: laagste circulaire CO2-voetafdruk in Europa

Tarkett, speler in het gebied van innovatieve vloeroplossingen presenteert hun nieuwste product: DESSO Origin. Een tapijttegelcollectie die de laagste circulaire CO2-voetafdruk in Europa heeft en bestaat uit 100% recycleerbaar materiaal. 

DUURZAAMHEID

De wereld staat voor complexe uitdagingen op het gebied van duurzaamheid. Uitdagingen die ook bij Tarkett hoog op de agenda staan en op de voet worden gevolgd. Voor de vloerproducent betekent dit inzetten op een daling van de CO2-voetafdruk, aandacht voor de normen voor binnenluchtkwaliteit, gezonde materiaalnormen hanteren en een circulaire economie creëren op basis van Cradle to Cradle-principes. 

DESSO Origin tapijttegelcollectie 

Tarkett heeft als tapijttegelfabrikant een gesloten recyclagesysteem op industriële schaal gerealiseerd. Met het ReStart-programma recycleren ze 100 procent van hun materiaal. Dat gesloten recyclagesysteem waarborgt dat DESSO Origin een uiterst lage circulaire CO²-voetafdruk heeft. Verder worden de producten met uitsluitend groene energie tot stand gebracht. 

geen afval

Anders dan een ‘take-make-waste-model’, beperkt Tarkett met een gesloten recyclagesysteem het gebruik van nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten. Hierdoor vermijden we veelvoorkomende opties die CO2 uitstoten zoals verbranden en storten aan het einde van de levensduur van het product. Deze aanpak zorgt voor een drastische vermindering van CO2-uitstoot in ons gehele productieproces. En dat is precies waar de nieuwe DESSO Origin om de hoek komt. Deze nieuwe tapijttegelcollectie belooft namelijk de laagste circulaire CO2-voetafdruk van Europa.

Twee varianten van DESSO Origin tapijttegels

De DESSO Origin tapijttegelcollectie bestaat uit twee complementaire ontwerpen: DESSO Recharge en DESSO Retrace. Samen brengen ze harmonie, tactiliteit en akoestisch comfort voor de werkomgeving van nu en de toekomst.

De inspiratie voor deze collectie komt van de circulaire gedachte ‘made to be remade’. Dit uit zich door gebruik van onregelmatige organische vormen en diversiteit in texturen. Beide collecties zijn verkrijgbaar in twintig natuurgetrouwe tinten die gemakkelijk met elkaar te combineren vallen.

De tapijttegels zijn zo ontworpen, dat ze eenvoudig gedemonteerd kunnen worden. Op die manier kan elk component gerecycleerd worden in ons eigentapijtrecyclagecentrum tot een onbewerkt, ruw materiaal van identieke kwaliteit. Materiaal dat vervolgens weer de grondstof is bij de productie van nieuwe tapijttegels.

totale ecologische voetafdruk

DESSO Recharge doet wat uitstraling betreft denken aan het geüpcyclede kalk die we gebruiken bij de productie van de EcoBase-tapijtrug. Recharge heeft een totale ecologische voetafdruk van 1,52 CO2/m2. Bij DESSO Retrace wordt inspiratie geput uit het recyclageproces van de tapijttegels zelf. Retrace heeft een totale ecologische voetafdruk van 1,4 CO2/m2.

Bron: Tarkett
Deel dit artikel:
Onze partners