Het kantoor- en zakengebouw Kö-Bogen II in Düsseldorf onderscheidt zich niet alleen door Europa's grootste groene gevel: naast het DGNB-certificaat Platinum heeft de Kö-Bogen II zelfs de wereldwijd unieke DGNB-Diamant ontvangen - een prachtig succes, ook voor het milieu. Hoe dat werkt, laat GEZE met het duurzaamheidsproject Kö-Bogen II zien.
Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker, om de milieu-effecten van de bouw te reduceren. Tenslotte is de bouw- en gebouwensector verantwoordelijk voor ongeveer 30 % van de broeikasgasemissies. Steeds meer opdrachtgevers en investeerders zijn daarom geïnteresseerd in milieuvriendelijke en duurzame gebouwen en bouwprojecten, de zogenaamde Green Buildings.
De Duitse maatschappij voor duurzaam bouwen (DGNB, Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) beoordeelt de duurzaamheid van gebouwen. De DGNB-certificering kan al naargelang het niveau waarnaar gestreefd wordt (Goud, Zilver, Brons, Platinum) en de gebouwcategorie (nieuwbouw, bestaande bouw, wijk) variëren. De DGNB-certificeringen zijn vooral in Duitsland, maar ook internationaal, erkend. Met een onafhankelijke controle wordt gegarandeerd dat gebouwen voldoen aan de veeleisende DGNB-criteria.
Om ervoor te zorgen dat aan de vereiste criteria voor een DGNB-certificering voldaan wordt, is het belangrijk dat alle betrokkenen - architecten, ingenieurs, opdrachtgevers, professionele planners en andere merken - nauw samenwerken. Uiteindelijk is een gedetailleerd bewijs van alle omgezette maatregelen en hun effecten noodzakelijk, om de DGNB-certificering te verkrijgen.
De integratie van innovatieve technologieën en concepten, die aan de duurzaamheid bijdragen, wordt bij de DGNB-certificering positief beoordeeld. Het is dus geen wonder dat in het duurzaamheidsproject Kö-Bogen II deurtechnologie van GEZE wordt gebruikt. Een groot aantal van onze producten voldoet aan de duurzaamheidseisen van de wereldwijd leidende Green-Building-beoordelingssystemen, zoals ze door DGNB en LEED worden vastgelegd. Deze conformiteit maken wij vrijwillig transparant door de terbeschikkingstelling van milieu-productverklaringen (EPD’s) voor onze producten. Bovendien zijn onze producten aanwezig in de online-databases DGNB Navigator en greenbuildingproducts.eu en zijn ze daar met de desbetreffende certificaten opgeslagen. Met de certificaten wordt het aantal punten gecertificeerd, waarmee een GEZE-product aan de succesvolle DGNB- of LEED-certificering van een gebouw kan bijdragen.
Een bijzondere uitdaging vormde de complexe en veeleisende installatiesituatie voor schuif- en draaideuraandrijvingen in de met haagbeuken beplante en deels hellende gevel. Vanwege de geringe aandrijvingshoogte van slechts 7 cm zijn hier de Slimdrive schuifdeursystemen perfect: dankzij de geringe bouwhoogte worden ze harmonieus in de groene gevel opgenomen.
Bovendien konden wij met speciale solutions voor de voorgeschreven beveiliging van de secundaire sluitzijdes op de afgebogen gevel zorgen. Hier was de afstand tussen beschermvleugel en gevel zo groot dat het gevaar bestond dat er bijvoorbeeld kinderen tussen beschermvleugel en gevel zouden kunnen gaan staan. Onze oplossing: speciaal geplande en vervaardigde glas- c.q. metaalbladen voor de sluitkantbeveiliging. Dit vereiste een intensieve samenwerking van de GEZE-projectadviseurs met de planning en de projectbewaking alsmede met andere merken.
Voor een succesvolle DGNB-certificering zijn gedetailleerde bewijzen over de omgezette maatregelen en hun effecten noodzakelijk. Daarom zijn een betrouwbare en competente planningsondersteuning van één leverancier van groot voordeel. Onze deskundigen bieden u van de planning via de montage tot het onderhoud en evt. ontmanteling individueel advies en uitgebreide services.
Vele bouwprojecten streven naar een certificering, want duurzaamheidscertificaten zijn vaak een voorwaarde voor de toestemming van financiële middelen, zoals bijvoorbeeld van een KfW-subsidie. Michael Halstenberg, advocaat en ministerieel directeur a.D., en Günther Weizenhöfer, architect en Team Lead Pre Sales Development, spreken over actuele ontwikkelingen en mogelijke moeilijkheden bij de aansprakelijkheid in het geval van een gebrek.