Dieter Vander Velpen Architects: van oude snoepfabriek tot stedelijk kantoor met maatwerkverlichting

In het hart van Berchem heeft Dieter Vander Velpen Architects een opmerkelijke transformatie gerealiseerd. De ooit levendige Euro Sweets snoepfabriek, bekend om zijn pastelkleurige snoepjes en chocolade, heeft een tweede leven gekregen. Het industriële erfgoed werd omgetoverd tot een loftachtige ruimte van 550 vierkante meter. Deze ruimte dient nu niet alleen als kantoor, maar ook als ontmoetingsplaats en evenementenlocatie. Een van de blikvangers in het kantoor is de maatwerkverlichting.

Het gehele gebouw, dat dateert uit 1919, werd volledig gestript. Het nieuwe kantoor van Dieter Vander Velpen Architects is gevestigd op de tweede verdieping. De industriële charme van het gebouw, met zijn ruwe, zichtbare beton en originele vloeren, werd behouden en vormt een spannend contrast met hedendaagse interieurelementen. Zo zullen de mallen van de snoepjes binnenkort een artistieke touch toevoegen aan de foyer. Het architectenbureau benut deze ruimte ook als een virtuele showroom en bron van inspiratie.

De keuze voor deze locatie was gebaseerd op de ligging, de grootte en de charme van het oorspronkelijke interieur. Vander Velpen koos voor een vintage-geïnspireerd interieur waarin diverse originele accenten bewaard zijn gebleven. Het resultaat is een interieur dat het contrast benadrukt tussen industriële stijl en luxueuze elementen. Bronzen en roestaccenten komen terug in de zitbanken, in de grote houten tafel in de kantoorruimte, en in de verlichting.

Geïntegreerde armaturen

De hoogtepunten van het interieur zijn de zorgvuldig geïntegreerde Kreon-verlichtingsarmaturen. Discreet verlichten deze de gangen en keuken, met hun minimalistisch ontwerp dat de esthetische waarde van het gebouw versterkt. In de vergaderruimte zorgt een profielarmatuur voor een gelijkmatige verlichting, ideaal voor presentaties en bijeenkomsten. Voor de werkruimte werd gekozen voor een profielarmatuur die, dankzij asymmetrische optiek, optimale werkverlichting biedt. Buiten op het terras combineert de buitenverlichting esthetiek met functionaliteit. Deze armatuur heeft een optimaal afgeschermd optisch systeem dat visueel comfort biedt en de grondoppervlakken verlicht.

De verlichting is precies afgestemd op technische details zoals kranen en stopcontacten. Een indrukwekkende wand fungeert als kast vol met materiaalsamples, waarbij het verweerde bronzen verlichtingsdetail helpt om items te benadrukken. De kast, die maandelijks nieuwe materiaalsamples toont, fungeert ook als verbindingspunt tussen verschillende zones van het kantoor en wordt geaccentueerd door diverse verlichtingsarmaturen.

Op maat gemaakt

Met een warme lichttemperatuur van 2700K zorgt de verlichting voor een uitnodigende gloed, uniek en onderscheidend van andere kantoren, gecombineerd met zowel hangende als vaste armaturen. De verlichting is op maat gemaakt, vaak gebaseerd op standaardmodellen, maar aangepast aan de specifieke wensen en behoeften van de architect. Zo wist Dieter Vander Velpen Architects oud en nieuw, ruw en verfijnd, historisch en modern te combineren in het nieuwe kantoorgebouw en zo een ruimte te creëren die zowel esthetiek, functionaliteit als innovatie belichaamt.

Bron: Kreon
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners