De creatie van een Digital Twin begint met de creatie van een BIM-model. Dit model bevat alle informatie over je project, waaronder geometrie, maar ook materiaaleigenschappen, technische installaties, operationele data, planningsgegevens, etc. BIM-modelleersoftware zoals Archicad is hierbij onmisbaar. Het voordeel van Archicad is dat deze software zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk is. De functionaliteiten steken zeer logisch in elkaar en je kunt eenvoudig en vlot informatie delen en communiceren. Hierdoor kun je aanpassingen efficiënt verwerken zodat je workflow lekker doorstroomt. KUBUS legt het uit.
Gedurende het gehele ontwerp- en uitvoeringsproces wordt het BIM-model steeds verder verrijkt met informatie en kan het ook als Digital Twin fungeren. Een Digital Twin is een uitgebreide, dynamische, digitale replica van een gebouw in een virtuele omgeving, een infrastructuur of zelfs een hele stad. Daarin zijn zowel fysieke kenmerken, het gedrag, de prestaties en de interactie met de omgeving meegenomen.
Met behulp van Digital Twins kunnen architecten en beheerders situaties simuleren, resultaten voorspellen en weloverwogen beslissingen nemen. Data kan op elk moment eenvoudig aan het model worden toegevoegd, waardoor veranderingen in de omgeving en het gebruik van het gebouw nauwkeurig kunnen worden gesimuleerd. Zo is het onder andere mogelijk om verschillende ontwerpconfiguraties te testen, (bijvoorbeeld met de Design Option-tool in Archicad, waarmee je in no-time diverse ontwerpvarianten verkent), de impact van wijzigingen te evalueren en de prestaties van het gebouw te optimaliseren. Problemen worden vroegtijdig geïdentificeerd en opgelost en er ontstaan efficiëntere, kostenbesparende en duurzamere bouw- en beheerprocessen.
Digital Twins maken het verder mogelijk om energiegebruik en milieueffecten te simuleren, wat architecten helpt bij het ontwerpen van milieuvriendelijke en hulpbron-efficiënte gebouwen. Door gebruik te maken van data-gedreven beslissingen kunnen architecten de duurzaamheid van hun ontwerpen verbeteren en bijdragen aan de vermindering van de ecologische voetafdruk van bouwprojecten. Dit bevordert niet alleen de milieuvriendelijkheid van individuele gebouwen, maar draagt ook bij aan bredere duurzaamheidsdoelstellingen binnen de bouwsector. De DesignLCA in Archicad kan hier een belangrijke rol in spelen. Als input gebruikt de DesignLCA materiaalgegevens uit je BIM-model, een rijke set aan duurzaamheidsinformatie, energiesimulaties en enkele basisberekeningen. De energie-evaluatietool EcoDesigner STAR voorziet de DesignLCA van de operationele CO2-emissie en gebouwoppervlakte. Zo achterhaal je onder andere de CO2-uitstoot, energie-efficiëntie en hoeveelheid afval van het ontwerp.
Naast Archicad levert KUBUS ook andere producten die gebruikers in staat stellen een Digital Twin te creëren en te gebruiken. Met BIMcollab Twin biedt KUBUS bijvoorbeeld een modelgebaseerd documentbeheersysteem voor het opslaan, beheren en delen van gebouw- en infrastructuurdata voor alle projectfasen. Tijdens de bouwfase hebben hiermee ook projectmanagers continu inzicht in de bouwactiviteiten, waardoor de kans op fouten en vertragingen vermindert en projecten op schema en binnen budget blijven. Zo verhoogt de algehele efficiëntie van het bouwproces en komt de bouw overeen met ontwerpspecificaties, waarmee de kwaliteit en consistentie van het project wordt gewaarborgd.
Verder zijn ook BIMcollab Nexus en BIMcollab Zoom erg nuttig bij het produceren van Digital Twins. BIMcollab Nexus is een oplossing die modelgebaseerd samenwerken stimuleert. Hierdoor vereenvoudigt het ontwerpproces en kunnen, samen met alle betrokkenen, betere beslissingen worden genomen. Met BIMcollab Zoom controleer je daarnaast eenvoudig je modellen dankzij een soepele navigatie en veel SMART-oplossingen. Hierbij maken clash- en issuemanagement efficiënt teamwerk mogelijk, met modellen van hoge kwaliteit als resultaat.
In Digital Twins worden de gebouwprestaties dus continu bijgewerkt met behulp van data-analyse en voorspellende modellen. Dit helpt bij de prognose van onderhoudsbehoeften en het voorkomen van onverwachte storingen. Bovendien helpen Digital Twins het energiegebruik optimaliseren door continu aanpassingen te maken op basis van actuele data, wat een efficiënter gebouwbeheer en een verlengde levensduur van het gebouw oplevert. Deze aanpak draagt bij aan lagere operationele kosten en een verbeterde gebruikerservaring.
Wat betreft het facilitair beheer kunnen Digital Twins de operationele efficiëntie verbeteren door proactief beheer. Dit resulteert in een betere veiligheid en comfort voor gebruikers. Kortom Digital Twins verbeteren de efficiëntie, duurzaamheid en prestaties van gebouwen; van ontwerp en uitvoering tot beheer en afbraak.