‘Directe spoeling: hét systeem voor toiletten in publieke gebouwen’

In publieke ruimtes wordt nog heel vaak gekozen voor toiletten met spoelbak, omdat de initiële investeringskost hierbij lager ligt. Nochtans zijn toiletten met directe spoeling in dit geval veel voordeliger, zo stelt sanitair specialist ter zake DELABIE. Op middellange en lange termijn wegen de nadelen van toiletten met spoelbakken immers niet op tegen de vele troeven van directe spoeling.

Toiletten met spoelbakken zijn bedoeld voor particulier gebruik, en niet voor toepassing in openbare gebouwen. In dat soort gebouwen is het verbruik een stuk intensiever, en daar zijn de spoelbakken niet op voorzien. De kunststoffen onderdelen van het mechanisme zien immers af bij intensief gebruik en ruwe behandeling. Bovendien treden er risico’s op wanneer de toiletten gedurende meerdere dagen niet gebruikt worden: stilstaand water aan kamertemperatuur is bevorderlijk voor bacteriegroei. Ten gevolge van kalk en onzuiverheden krijgen de spoelbakken regelmatig te makken met kleine, moeilijk vast te stellen lekken, die resulteren in een forse waterverspilling. Ook het onderhoud verloopt moeizamer.

 

Efficiënte en waterbesparende spoeling

Daarom raadt DELABIE aan om in utiliteitsprojecten steevast te kiezen voor directe spoeling. Het mechanisme en de schokbestendige bediening weerstaan intensief gebruik en vandalisme. Initieel is dit systeem duurder dan die met reservoir, maar dankzij het beperkte onderhoud en de gerealiseerde waterbesparing blijkt het economischer op termijn. Bij een systeem met directe spoeling is er geen stilstaand water, geen kalkaanslag of vuilophoping en ook geen bacteriegroei. Ook het risico op lekken is veel kleiner. De mogelijkheid om opeenvolgende spoelingen (indien nodig en bij meerdere gebruikers na elkaar) te voorzien, bevordert verder een efficiënte en waterbesparende spoeling.

Ook voor het design en de esthetische meerwaarde van de sanitaire ruimte biedt het toilet met directe spoeling een meerwaarde: de architect hoeft geen ruimte te voorzien voor een spoelbak, en dus is de installatie een stuk compacter. Bovendien houdt DELABIE bij de ontwikkeling rekening met het design.

 

En wat met de diameter?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan een toilet met reservoir bij renovatie vervangen worden door een systeem met directe spoeling. Wanneer een technische ruimte toegankelijk is en er een waterkolom in de buurt is (in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een rusthuis of een kantoorgebouw), dienen in de meeste gevallen enkel de finale aftakkingen vervangen te worden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gevreesd verschilt de diameter van de leidingen voor een directe spoeling niet zo veel van deze met reservoirs. De duurtijd van een spoeling met reservoir is namelijk vele malen langer dan bij een directe spoeling (waarbij deze slechts enkele seconden bedraagt).

“In een land zoals Japan is directe spoeling op publieke plaatsen, en zeker in ziekenhuizen, een evidentie”, zegt Bart Defraeije, Managing Director van DELABIE Benelux. “In ons land merken we dat het studiebureaus nog vaak aan voldoende kennis van directe spoeling ontbreekt. Ze onderschatten de voordelen van directe spoeling en gaan mee in de mythe dat een grotere diameter van de toevoerleidingen is vereist.”

DELABIE ontwerpt al bijna 30 jaar toiletten met directe spoeling voor de utiliteitsbouw. Bij een voorwandsysteem, uitgerust met een toiletkraan van DELABIE, is het onderhoud beperkt tot het reinigen of vervangen van het standaard binnenwerk. Het mechanisme en de bediening van deze systemen hebben een levensduur van minstens 500.000 handelingen.

Deel dit artikel:
Onze partners