Distributiecentrum straalt na 10 jaar nog als nooit tevoren

Hollander Barendrecht, een dochterbedrijf van The Greenery, zorgt ervoor dat vele supermarkten in Nederland dagelijks verse en gekoelde producten geleverd krijgen. In 2008 opende het nieuwe versdistributiecentrum haar deuren. Een ingenieus ontwerp en slim gebruik van duurzame materialen zorgen ervoor dat het pand, dat inmiddels ruim 10 jaar oud is, er nog altijd als nieuw uitziet.

Kantoorruimte op hoogte

Voor al haar bedrijfsactiviteiten had Hollander Barendrecht een aanzienlijk vloeroppervlak nodig: maar liefst 24.000 vierkante meter, grofweg vier voetbalvelden. Maar vanwege de het vele verkeer op het terrein van The Greenery, was het belangrijk om in de hoogte te gaan werken. En dat namen ze bij Bogaerds Architecten en Ingenieurs dit keer letterlijk…

Echte eyecatcher van het distributiecentrum is het opgetilde kantoorvolume. Architect Rafael Krijgsman legt uit: “Het gebouw ligt parallel aan de centrale infra-verkeersas, en het maaiveld wordt zeer intensief gebruikt. Dusdanig actief dat er voor andere activiteiten geen ruimte is. Daarom hebben we het kantoor opgetild. Zo blijft het maaiveld vrij voor vrachtauto’s en kan het personeel iedere dag veilig naar zijn werkplek.”

 

Gevelbekleding met een warme uitstraling

Het distributiecentrum is gemaakt van materialen die je mag verwachten bij een warehouse: staalskeletbouw met stalen gevelbeplating, beton en glas. Als tegenhanger hiervoor kreeg het kantoorgebouw een warme en dynamische uitstraling. Krijgsman vertelt: ”De glazen gevel van het kantoordeel wordt omarmd door Rockpanel Woods panelen, die er als het ware een warm baken van maken. Het contrast tussen de loods en het kantoor wordt extra versterkt doordat de gevelplaten versprongen aangebracht zijn. Hiermee creëren we een dynamisch lijnenspel dat speels afsteekt tegenover de symmetrie van het warehouse.”

 

Onderhoudsarme gevelplaten

De Rockpanel Woods gevelpanelen zijn verlijmd gemonteerd, vertelt Martin van Meggelen. Hij is meewerkend eigenaar van het Maaslandse P & J Gevelbekleding dat de montage heeft verzorgd. “Door te verlijmen heb je geen schroefgaten en dat levert bij dit project esthetisch het beste resultaat op. Voor de duurzaamheid hoef je het niet te laten: mits goed uitgevoerd is de gevel verlijmd even sterk als geschroefd. In de 10 jaar dat het pand er staat, is er nog geen enkel probleem geweest met de Rockpanel Woods panelen.”

Een houten gevel is overwogen, vertelt Van Meggelen: “Maar bij industriële projecten kan er vaak al snel een streep door dat idee. Hout is een prachtig materiaal, maar wel onderhoudsgevoelig. Zeker in een omgeving vol uitlaatgassen en verkeersbewegingen. Met Rockpanel Woods hebben we een alternatief dat haast niet van hout is te onderscheiden en zelfs onder deze zware omstandigheden praktisch onderhoudsvrij is. Een regenbuitje of af en toe schoonspuiten is al meer dan genoeg.”

 

Echte duurzaamheid is lang meegaan

De greenport in Barendrecht is nog volop in ontwikkeling. Bijna alle constructies zijn sinds 2009 op de schop gegaan. Het gebouw van Hollander Barendrecht staat echter nog steeds onveranderd overeind, als prachtig boegbeeld, aldus Krijgsman. “Het gaat tegenwoordig overal en altijd over duurzaamheid. Warmtepompen, zonnepanelen en andere slimme oplossingen. Maar wil je echt duurzaam bouwen? Zet dan iets neer dat simpelweg een hele lange tijd blijft staan. Omdat het functioneel in orde is, flexibel, en geliefd is bij haar gebruikers.” Dankzij het praktische ontwerp vol contrast en de slimme, dynamische materialisering, is dat bij Hollander Barendrecht meer dan geslaagd.

Deel dit artikel:
Onze partners