Dit zijn de twaalf stadions van het WK voetbal

Na maandenlang aftellen (althans door het merendeel van het Architectura.be-redactieteam), is het eindelijk zover. Rusland en Saudi-Arabië trappen donderdag het WK voetbal af. Miljoenen voetbalfans blazen de komende weken verzamelen in gastland Rusland. De matchen worden gespeeld in twaalf state-of-the-artstadions. Ontdek ze hier.

Net zoals de Olympische Spelen gaat ook een WK voetbal gepaard met de bouw van nieuwe stadia en infrastructuur om de enorme massa aan toeschouwers te ontvangen. Rusland heeft naar schatting 10 miljard dollar uitgegeven aan de bouw van nieuwe stadions en de herinrichting van bestaande infrastructuur. Het WK 2018 zal 65 matchen ontvangen verspreid over elf steden in twaalf van de modernste stadions ter wereld. Hier kan u ze alle twaalf ontdekken.


Luzhniki Stadium, Moskou

Luzhniki Stadium is gebouwd op amper 450 dagen tussen 1955-1956 en weerspiegelt zo de hoge ambities van de Sovjet-Unie nadat de atleten terugkeerden van hun eerste Olympische Spelen met 71 medailles. Met een capaciteit van iets meer dan 81.000 toeschouwers heeft dit stadion gediend voor de Olympische Spelen van 1980, en de UEFA Cup- en Champions League-finales in 1999. Om het stadion voor te bereiden op het WK, zijn de supportersvakken opgedeeld in twee en is de atletiekpiste verwijderd. Hier wordt de finale van het WK uitgevochten.


Spartak Stadium, Moskou

Hier zullen de Rode Duivels hun match tegen Tunesië spelen. Dit stadion is de thuisbasis van 22-voudig Russisch kampioen Spartak Moskou. Dit stadion zal rood, geel en zwart kleuren op 23 juni want de diamanten op de buitenzijde kunnen veranderen om de kleuren van de die dag spelende teams te reflecteren.


Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod

De bouw van dit stadion ging van start in 2015. De ronde vorm is geïnspireerd door de elementen wind en water. De golvende semi-transparante façade licht ‘s nachts op. FC Olimpiyets Nizhny Novgorod is de club die het stadion zal ervan na de finale van de wereldbeker.


Mordovia Arena, Saransk

Mordovia Arena is een van de meest kleurrijke stadions van het WK 2018 met zijn oranje, rode en witte buitenkant. Hoewel de bouw aanvatte in 2010, zorgden talloze vertragingen – voornamelijk te wijten aan geldgebrek – ervoor dat het stadion pas eind vorig jaar klaar was. Met een capaciteit van 45.000 toeschouwers voor het WK, zal het bovenste vak nadien verwijderd worden. Dan wordt dit het thuisstadion van de club FC Mordovia Saransk van de Russische Premier League.

 

Kazan Arena, Kazan

Op zo’n 820 kilometer van Moskou ligt de Kazan Arena, afgewerkt in de zomer van 2013 voor de Summer Universidade, een internationaal sportevent voor universiteitsatleten. Als dit stadion u bekend voorkomt, is het omdat het ontworpen is door Populous, het architectenbureau achter het nieuwe Wembley Stadium en Emirates Stadium van de Engelse voetbalploeg Arsenal.


Samara Stadion, Samara

Bestemd voor net onder de 45.000 fans, is het ruimte-achtige ontwerp van Samara Stadion beïnvloed door de gerenommeerde luchtvaartsector in de regio. Na het WK wordt dit de Cosmos Arena en de nieuwe thuisbasis van de lokale club Krylia Sovetov.


Ekaterinburg Arena, Ekaterinburg

Ekaterinburg is de vierde grootste stad van Rusland en is gelegen op de geografische grens tussen Europa en Azië, aan de voet van het Oeral-gebergte. Na de nominatie als gaststad van het WK, was Ekaterinburg genoodzaakt om het stadion te voorzien voor minimum 35.000 toeschouwers, zoals voorgeschreven door FIFA. Om aan deze eis te voldoen, reiken de tijdelijke extra zitplaatsen tot buiten het stadion, achter beide goals.  

 

Saint Petersburg Stadium, Sint-Petersburg

Dit stadion, beter bekend als het Krestovsky Stadium of de Zenit Arena, wordt tijdens het WK Saint Petersburg Stadium gedoopt. De bouw begon in 2007 maar door een aantal vertragingen, waaronder een volledig nieuw ontwerp om aan de FIFA-eisen te beantwoorden en terugtrekkende investeerders, was het stadion klaar in 2017, net op tijd voor de Confederations Cup. Voorzien van een glijdend veld en inschuifbaar dak is dit een van de technologisch meest geavanceerde stadions ter wereld. Na het WK zal dit stadion de thuis worden van Zenit Sint-Petersburg. Er zullen ook verschillende matchen plaatsvinden van het EK 2020.


Kaliningrad Stadium, Kaliningrad

De Rode Duivels spelen hier de beslissende match tegen Engeland. Losjes gebaseerd op de Allianz Arena van Herzog & de Meuron, moest dit nieuwe stadion een aantal obstakels overwinnen om op tijd klaar te zijn voor het WK. Het was initieel ontworpen voor 45.000 toeschouwers met een inschuifbaar dak. Vandaag telt het stadion 35.000 zitplaatsen en zal het dienen voor vier matchen uit de eerste groep.  


Volgograd Arena, Volgograd

Nog een stadion dat speciaal is gebouwd voor het WK. Een buitenzijde in traliewerk en een bekabeld dak maken de Volgograd Arena een van de architecturaal meest opvallende stadions. Na het WK wordt dit stadion gereduceerd tot 35.000 zitplaatsen en zal het dienen als thuisbasis van de club Rotor Volgograd.


Rostov Arena, Rostov-on-Don

De Rostov Arena is gelegen op de zuidelijke oever van de rivier Don en is de eerste ontwikkeling van een nieuw stadscentrum dat de komende jaren wordt opgetrokken. Tijdens de bouw van dit stadion werden intacte granaten gevonden uit WOII. Na het WK wordt dit de thuisbasis van FC Rostov.


Fisht Stadium, Sochi

In Sochi trappen de Rode Duivels hun eerste WK-match tegen Panama af. Gelegen aan de Zwarte Zee is Sochi de langste stad in Europa, met een stedelijk gebied dat zich uitstrekt over 140 kilometer. Het stadion is gebouwd als hoofdstadion voor de Olympische Winterspelen van 2014, wat verklaart waarom de vorm refereert naar besneeuwde, hellende bergtoppen. De open uiteinden van het stadion, die ooit uitzicht boden over de Krasnaya Polyana bergen en de Zwarte Zee, zijn gevuld met tijdelijke zitplaatsen om de WK-toeschouwers te ontvangen.
 

Bron: Archdaily
Deel dit artikel:
Onze partners