Met de eerste nationale houtarchitectuurprijs willen de Belgian Timber Construction Awards de mogelijkheden van hout als bouwmateriaal in de schijnwerpers plaatsen en een uitstalraam bieden aan kwalitatieve Belgische houtarchitectuur. De eerste editie van deze wedstrijd georganiseerd door Hout Info Bois was meteen een schot in de roos met meer dan 100 ingediende projecten, die relatief gelijkmatig verdeeld werden over vijf categorieën. Voor de organisatoren onderstreept het succes van de wedstrijd het belang van hout in het bouwlandschap. De laureaten werden donderdag 26 maart bekendgemaakt.
De prijzen werden toegekend aan architecten en architectenbureaus die zich de afgelopen vier jaar met originele houtprojecten onderscheidden in een van de volgende vijf categorieën.
Residentiële gebouwen (eengezinswoning)
De laureaat
G1203, Gentbrugge: dit project omvat een woning die geïntegreerd is in een oude steenkapperij die bestond uit een betonstructuur met daarin een dubbelhoge staalstructuur. Een houten volume is ingeschoven onder de bestaande spanten van de stalen hal. Dit project is ontworpen door GAFPA Bureau voor Architectuur en Stedenbouw bvba in samenwerking met de ingenieur Arthur De Roover. De jury heeft deze woning tot winnaar gekroond “omdat het gebruik van hout heel duidelijk is. Klaarheid en helderheid zijn de sleutelwoorden van dit project.”
De twee andere genomineerden
Een woning langs de Leie ontworpen door Perneel Osten Architecten BV in samenwerking met Corneel Cannaerts.
De transformatie van een oud magazijn in Molenbeek met een betonstructuur over drie verdiepingen tot woning en gedeelde werkplaats, ontworpen door AgwA Architectes.
Multiresidentiële gebouwen
De laureaat
MUG-CASAVIVA, Brussel: een eco-renovatie in hartje Brussel waarbij een oud kantoorgebouw is getransformeerd tot meergezinswoning met 12 sociale appartementen, en een onthaal en begeleidingscentrum op het gelijkvloers. Een mooi voorbeeld van een multiresidentieel gebouw voor verschillende generaties. Het ontwerp is van de hand van Collectif d’architectes La Verte Voie (Cristian Crisan & Gaël Cernocky). De jury bekroonde dit project “omdat hout hier heel bewust gebruikt wordt als drager, en de ruimtes als het ware voorleest, maar tegelijk als rode draad doorloopt tot op het dak waar zich een gemeenschappelijke ruimte bevindt.”
De twee andere genomineerden
Rue de l’Inquiétude, Namen: een gebouw met tien wooneenheden in CLT verspreid over zes niveaus, ontworpen door SPECIMEN Architects.
Perle, Molenbeek: een meergezinswoning met 17 sociale wooneenheden met gemeenschappelijke ruimte ontworpen door DXA ARCHI
Niet-residentiële gebouwen
De laureaat
Is het nog nodig om Gare Maritime voor te stellen? Deze overdekte stad op de site van Tour & Taxis in Brussel van Neutelings Riedijk Architecten in samenwerking met Bureau Bouwtechniek en JDMA, is voorzien van twaalf paviljoenen in CLT met een eikenhouten gevelafwerking die zijn ingebouwd in de centrale hal. De jury “kon bijna niet anders dan Gare Maritime tot winnaar kronen, omdat het project zo symbolisch is, niet alleen door de beelden die het oproept, zijn omvang, en de relatie met het erfgoed – het hout van de gerenoveerde dakstructuur is bijzonder rijk en verfijnd – maar ook omdat er veel aandacht was voor de kleinste details, de afwerking van het meubilair en de opbouw van de trappen en de volumes. Dit is werkelijk een huzarenstukje van de architecten waarbij ze inheems hout in zijn puurste vorm de hoofdrol hebben gegeven.”
De twee andere genomineerden
Met Zonder Jas, Kortrijk: dit gebouw op speeldomein De Warande in Kortrijk voorziet refters, slaapzalen, polyvalente ruimtes aan de rand van het bos. Een ontwerp van aRCHITEC en Dertien12.
Passerelle Viveginis, Luik: deze loopbrug over de spoorweg verbindt twee wijken met elkaar, in de vorm van een houten helling die geplaatst is tussen een betonnen sokkel en een loopbrug uit staal. Een realisatie van Maximilien Cornet en Atelier d’Architecture Alain Richard.
Uitbreidingen (elk type gebouw)
De laureaat
ALEX, Berlare: een uniek gastenpaviljoen, geïnspireerd door de filmwereld, dat de vorm aanneemt van een houten grot. Een origineel idee van Atelier Vens Vanbelle dat de jury verleid heeft: “Deze winnaar is enigszins paradoxaal omdat hout hier op een aparte manier is gebruikt. Het is als massieve structuur aangewend en uitgesneden, en heeft zeer originele vormen gekregen. Dit project sprong eruit niet enkel omwille van de vorm en originaliteit, maar ook omwille van het hele proces: de constructie is geprefabriceerd in het atelier waarbij een heel nauwkeurige analyse is gemaakt van de weg die het hout heeft afgelegd, en de circulaire economie vormde zo een kader voor het hele project.’”
De twee andere genomineerden
Snoepwinkel, Gent: dit project van Dial Architects omvat tegelijk de uitbreiding van het beroemde kunstencentrum Vooruit en een vervangbouw van een historische rijwoning.
Hof ten Broeck, Afsnee: dit project van NERO architectuur en stedenbouw omvat de herbestemming en uitbreiding van een woonerf, dat een beschermd dorpsgezicht is.
Optoppingen (elk type gebouw)
De laureaat
Jaspar, Sint-Gillis: een woonruimte op een bestaand gebouw van zes verdiepingen, ontworpen door architect Guillaume Sokal. Een project dat volgens de jury “iconisch is omwille van de optopping op een gebouw van zes verdiepingen met een uiterst boeiende structuur van inheems hout, alsook door de indeling van de woning en de manier waarop het licht naar binnen komt.’
De twee andere genomineerden
Rijkswachtkazerne, Deurne: de renovatie en herbestemming van een voormalige rijkswachtkazerne tot cohousingproject door Polygoon Architectuur, in samenwerking met Jouri De Pelecijn.
De optopping van een compacte woning in het dense stadsweefsel van Brussel door de transformatie van een onbenutte zolder tot passieve duplex dakwoning door Atelier tom vanhee.
Alle videoreportages over de genomineerde projecten kan je bekijken via deze link.