DMOA architecten reist vandaag af naar Noord-Irak, waar het een educatief centrum zal bouwen voor getraumatiseerde Jezedi-kinderen die teruggekeerd zijn uit IS-gevangenschap. Voor het project wordt gebruikgemaakt van de Maggie Shelter, een snel op te bouwen en toch duurzame tentconstructie die het bureau enkele jaren geleden ontwikkelde om kansarme kinderen wereldwijd onderwijs en medische zorgen te kunnen aanbieden. DMOA verzamelde zelf de nodige fondsen bij Belgische bedrijven en vond tientallen geëngageerde sponsors. De architecten gaan zelf als vrijwilliger aan de slag voor de uitwerking van het project en de opbouw ter plaatse. Vorig jaar leverde DMOA architecten zo een internaat op voor 64 kinderen in Zuid-Kameroen.
‘Met fierheid stellen we ons sponsorteam voor. Drie maanden hebben we intensief gezocht, bezocht, gepresenteerd en geïnspireerd om hun engagement te winnen. Bedrijven die stuk voor stuk maatschappelijk verantwoord ondernemen nastreven en inzetten op innovatie en duurzaamheid. Maggie heeft vele parallellen met elk van hen en hoopt op het begin van een mooie samenwerking’, klinkt het bij Benjamin Denef, zaakvoerder van DMOA architecten.
Tot de sponsors behoren onder andere Vandersanden, Reynaers Alumnium, Derbigum, Wienerberger en Isover.
Maggie Program
DMOA architecten uit Heverlee richtte enkele jaren geleden haar non-profitafdeling Maggie Program op, die ontstond vanuit een sociaal innovatieproject waarvoor het de Maggie Shelter ontwikkelde, een snel op te bouwen infrastructuur die eruit ziet als een tent, maar de eigenschappen heeft van een duurzaam gebouw, waaronder een levensduur van minstens vijftien jaar. Dat wordt bereikt door de wanden en het dak met behulp van lokale arbeiders te isoleren en op te vullen met lokale materialen zoals zand en zelfs plastic afval. Met haar humanitaire organisatie zet DMOA architecten de ‘Maggie's’ in om kansarme kinderen wereldwijd onderwijs en medische zorgen te kunnen aanbieden.
“Duurzamere projecten nodig”
“In de politiek worden vluchtelingenkampen vaak gezien als ongewenst en ze hebben bijna altijd een tijdelijk karakter. Vaste constructies zijn doorgaans niet toegelaten of praktisch onhaalbaar. En toch tonen cijfers van UNHCR aan dat vluchtelingen gemiddeld twaalf jaar verblijven in een kamp en dus kwalitatieve gebouwen nodig hebben. Met onze Maggie Shelter, een low-cost, low-energy, low-weight en long-lasting infrastructuur die we samen met initiator Bart Peeters ontwikkelden, willen we daar iets aan veranderen”, zegt Benjamin Denef, zaakvoerder van DMOA architecten. “Met onze kleine humanitaire organisatie willen we bouwcriteria die voor ons in Europa inmiddels vanzelfsprekend zijn, introduceren in de sector van humanitaire hulp en ontwikkelingssamenwerking, criteria zoals circulariteit, duurzaamheid, efficiëntie, zero footprint en smart decision tools. De Maggie Shelter is hiervoor ons speerpunt. Als kleine sociale innovator is samenwerken met grote actoren zoals onder meer UN, IFRC en MSF niet evident, dat is eerder weggelegd voor preferred suppliers en strategische partners. Met Maggie Program willen we onze innovatie bottom-up introduceren ten velde door samen te werken met kleine lokale ngo’s die specifiek nood hebben aan duurzame infrastructuur.”